back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Β. Αποστολάκης: Ελλάδα και Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς

Διαβάστε επίσης

«Ελλάδα και Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς σε διμερές επίπεδο, αλλά και ως μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μέχρι τώρα, έχουμε αναπτύξει άριστη αμυντική συνεργασία βασισμένη στη φιλία και τον αμοιβαίο σεβασμό», είπε ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης στην κοινή συνέντευξη τύπου, με την Γερμανίδα ομόλογό του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Β. Αποστολάκης, επισήμανε , ότι, «το γεωπολιτικό μας περιβάλλον έχει μεγάλη στρατηγική σημασία και κυριαρχείται από ευρύ φάσμα προκλήσεων και κινδύνων. Η χώρα μας υπήρξε πάντοτε υποστηρικτής της ένταξης των Χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρω-Ατλαντικούς οργανισμούς. Η συμφωνία των Πρεσπών συνιστά παράδειγμα επίλυσης μίας μακροχρόνιας διαμάχης στην περιοχή, με ειρηνικά μέσα. Η Ελλάδα θα υποστηρίξει τον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη διαδικασία της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο κ. Αποστολάκης είπε: «Επισήμανα στην Γερμανίδα υπουργό ότι έχουμε ένα δύσκολο γείτονα. Η Ελλάδα, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ελαχιστοποιήσει τις εντάσεις στο ΑΙΓΑΙΟ, ώστε να χτίσουμε μία σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου». Επίσης, ο Β. Αποστολάκης, τόνισε, την παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, η οποία αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδική μνεία έγινε στην προωθούμενη διαδικασία ενεργοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας, στο πλαίσιο πρόληψης της έντασης.
Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , αναφέρθηκε αρχικά στην Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι, «πρόκειται για μια ευρωπαϊκή συμφωνία, βασισμένη στις αξίες, που έχουμε στην Ευρώπη και σας συγχαίρω, γιατί μπορέσατε να μετατρέψετε ένα πρόβλημα σε ευκαιρία.»
Ειδικότερα για την συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας σε επίπεδο ΝΑΤΟ, για την αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας είπε: «Η συνεργασία αυτή καταπολεμά την παράνομη μετανάστευση και στέλνει το σωστό μήνυμα, ότι η νόμιμη μετανάστευση είναι τρόπος να βρει κανείς ασφαλή εστία». Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο επισημαίνοντας ότι: «Είχαμε πολύ καλές διμερείς συνομιλίες για όλα τα διαφορετικά θέματα, έχουμε κοινά διμερή προγράμματα, ευρωπαϊκά θέματα, θέματα ΝΑΤΟ ή θέματα που αφορούν την περιοχή. Οι ΕΔ μας στέκονται πλάι-πλάι στη UNIFIL στο Λίβανο. Το ίδιο ισχύει και με την KFOR στο Κόσοβο. Έχουμε αποστολές στις οποίες μοιραζόμαστε εμπειρίες για την περιοχή»

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα