back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ-Βόρεια Κορέα: για κλιμάκωση της έντασης προειδοποιεί ο Μπόλτον

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις κυρώσεις που επιβάλλουν στη Βόρεια Κορέα εάν η Πιονγιάνγκ δεν τερματίσει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, διαμήνυσε την Τρίτη ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου.

«Εάν δεν έχουν την πρόθεση να το κάνουν, τότε νομίζω ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ σαφής (…) δεν πρόκειται να δουν καμία ελάφρυνση των συντριπτικών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος τους, θα εξετάσουμε το να κλιμακώσουμε αυτές τις κυρώσεις στην πραγματικότητα» ανέφερε ο Μπόλτον στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.

Τη Δευτέρα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ελπίδα αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μπορέσει να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, σημειώνοντας πάντως πως δεν έχει λάβει «δέσμευση ακόμα».

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας προχωρούν στην ανακατασκευή εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων που είχαν καταστρέψει πρόσφατα, μετέδωσε την Τρίτη το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο την υπηρεσία πληροφοριών στη Σεούλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που βασίζεται σε αναφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, η Πιονγιάνγκ φέρεται μεταξύ άλλων να ξανά-εφτιαξε την οροφή και μια πύλη στο πεδίο δοκιμών και εκτόξευσης πυραύλων στο Σόχε, που είχε καταστραφεί το 2018.

Η υπηρεσία αναφέρει πως «οι πληροφορίες που έχουν οι ΗΠΑ ταυτίζονται με τις δικές μας», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γιονάπ.

Η αναφορά της υπηρεσίας πληροφοριών σημειώνει, πάντως, πως αντιδραστήρας 5 μεγαβάτ στο συγκρότημα της Γιονγκμπιόν δεν έχει λειτουργήσει από πέρυσι, καθώς και ότι οι υπόγειες στοές στο πεδίο δοκιμών Πούνγκε-Ρι συνεχίζουν να είναι κλειστές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξέλιξη έχει προκαλέσει την ανησυχία της Σεούλ και της Ουάσιγκτον, καθώς καταγράφεται λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη συνάντηση κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι, που τερματίστηκε πρόωρα χωρίς να υπάρξει συμφωνία.
Ο Κιμ είχε υποσχεθεί ότι η εγκατάσταση στη Σόχε θα καταστρεφόταν, κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής, τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, όπως και έγινε.
Στις ενδείξεις για την ανοικοδόμηση της εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων αναφέρθηκαν επίσης χθες δύο αμερικανικά κέντρα μελετών, το Stimson Center και το Center for Strategic and International Studies, που επικαλέστηκαν δορυφορικές φωτογραφίες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα