back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο (2)

Διαβάστε επίσης

Για Μακρόν: “Επιστροφή στο μέλλον: Τόσο θερμή ήταν η αντίδραση στο εγχείρημα μέσω άρθρου γνώμης… νιώθουμε σαν να επιστρέψαμε στο Σεπτέμβριο του 2017. Η κυβέρνηση της Γερμανίας πετάει στα σύννεφα… ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ εκφράζει τη στήριξη του λέγοντας “στηρίζω απόλυτα τον τρόπο σκέψης του” ενώ ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ (σε συνέντευξη του στο ZDF) εμφανίζεται κολακευτικός επαναλαμβάνοντας ότι οι ιδέες του Μακρόν είναι πολύ καλοδεχούμενες και “πολύ πραγματιστικές, επειδή συμπίπτουν με τις προτάσεις της Κομισιόν”. Πώς θα μεταφραστούν όμως οι ιδέες του σε αποφάσεις; Ποιος τελικά θα συνταχθεί μαζί του στο φιλελεύθερο στρατόπεδο; Πάντως με το ρολόϊ να μετρά αντίστροφα για τη θητεία της Μέρκελ, ούτε ο Μακρόν δεν μπορεί να προσποιηθεί πια. Αντί να απευθυνθεί στην “αγαπημένη Άγκελα” ή να την συμπεριλάβει στην πρωτοβουλία του ο Γάλλος πρόεδρος δρα μόνος του…

Τι θέλει ο Μακρόν για το εμπόριο: Πολλά εχουν μείνει χωρίς δευκρινίσεις σε ό,τι αφορά το εμπόριο παρά το γεγονός ότι αποτελεί τομέα όπου οι προτάσεις του εκπροσωπούν την πιο ριζοσπαστική αλλαγή από το σημερινό στάτους. Είναι ευρέως στην ίδια γραμμή με τις γαλλο-γερμανικές προτάσεις που αφορούν την επανεξέταση της ευρωπαϊκής προσέγγισης στον ανταγωνισμό και το εμπόριο. Ο Μακρόν ζητά “μια ευρωπαϊκή προτίμηση” και αναφέρει πως η Ε.Ε θα πρέπει να “επανασχεδιάσει την εμπορική της πολιτική, τιμωρώντας εταιρείες που δεν σέβονται τα στρατηγικά μας συμφέροντα και τις θεμελιώδεις αξίες μας”. Επίσης ζητά κυρώσεις έναντι επιχειρήσεων που δεν σέβονται “τους περιβαλλοντικούς όρους”. Πάντως, σε ό,τι αφορά την Ε.Ε η “ευρωπαϊκή προτίμηση” ακούγεται περισσότερο σαν το “Ευρωπαϊκή Πράξη” που ζήτησε στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Αλλά ακόμα και Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν παραδεχθεί πως πρόκειται για ένα μάλλον μέτρο άκρως προστατευτικό και άρα μη αποδεκτό στις Βρυξέλλες. Μια πιο πραγματιστική προσέγγιση θα ήταν μια “αμοιβαιότητα” σε ό,τι αφορά τις δημόσιες προμήθειες. Τι σημαίνει αυτό; Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες απο χώρες που δεν είναι αντίστοιχα ανοιχτές στις ευρωπαϊκές εταιρείες. Η ιδέα έχει ήδη προχωρήσει κάπως καθώς έχει συμπεριληφθεί στην τελευταία βιομηχανική στρατηγική της Γερμανίας. Υπάρχει άλλωστε και μια παλαιότερη πρόταση της Κομισιόν, που θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης μετά τις ευρωεκλογές.

Τι θέλει ο Μακρόν για τον ανταγωνισμό: “Χρειαζόμαστε μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά την πολιτική του ανταγωνισμού” έγραψε. Παρά το γεγονός ότι υπονόησε τι θέλει κυρίως σε ό,τι αφορά τον τομέα του εμπορίου, η έκκληση του ειναι παρόμοια με την γαλλογερμανική που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα. Και μάλλον συνέπεσε με το “μπλόκο” της Κομισιόν στη συγχώνευση Alstom και Siemens που προκάλεσε οργή σε Βερολίνο και Παρίσι. Οι δύο χώρες θέλουν να αλλάξουν οι σημερινοί ευρωπαϊκοί κανόνες ώστε να επιτραπεί σε ευρωπαϊκές εταιρείες να γίνουν “παγκόσμιοι πρωτοπόροι”. Αυτό απαιτεί να αλλάξει ο τρόπος που θα επιτρέπονται πλέον οι συγχωνεύσεις ειδικά στο θέμα του ανταγωνισμού. Πάντως απαντώντας σχετικά… στην γαλλογερμανική αυτή πρόταση η αρμόδια Επίτροπος, Μαργκρέτ Βεστάγκερ υπεραμύνθηκε της ήδη υπάρχουσας εργαλειοθήκης της Κομισιόν περιλαμβανομένων πρότζεκτ ευρωπαϊκών συμφερόντων που συμβαδίζουν με κανόνες κρατικής χρηματοδότησης ώστε να αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή. Αλλά σε ένα κλίμα άκρατου προστατευτισμού σε όλο τον κόσμο, οι γαλλογερμανικές προτάσεις είναι μάλλον καλοδεχούμενες. (…)

Τι θέλει ο Μακρόν για μεταναστευτικό και ασφάλεια: ‘Μια κοινή διασυνοριακή δύναμη και ένα κοινό ευρωπαϊκό γραφείο ασύλου” καθώς και ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Εσωτερική Ασφάλεια που θα ακολουθειται επίσης από “μια νέα συνθηκη για την άμυνα και την ασφάλεια που θα καθορίσει τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις μας σε σχέση με το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους” έγραψε περιλαμβανομένης “της αύξησης των αμυντικών δαπανών”. Και θέλει το νέο Συμβούλιο να περιλαμβάνει και το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να λαμβάνονται κοινές αποφάσεις. Αρκετά από αυτά που προτείνει είναι καλοδεχούμενα στις Βρυξέλλες καθώς ήδη προωθείται μια κοινή διασυνοριακή δύναμη και ένα ισχυρό γραφείο παροχής ασύλου αλλά και εναρμόνιση των ευρωπαϊκών κονόνων ασύλου.Αλλά κάποιες κυβερνήσεις αντιδρούν ώστε να επιτραπεί η παραχώρηση εξουσίας σε άλλους ώστε να μπαίνουν και να ελέγχουν τις χώρες τους όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία.

Τι θέλει ο Μακρόν για το ευρώ: Ο Γαλλος πρόεδρος έχει θέσει από την αρχή τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης ως μια από τις προτεραιότητες του όμως τις περιόρισε στο άρθρο του. “Πως θα αντισταθούμε έναντι των κρίσεων του οικονομικού καπιταλισμού χωρίς το ευρώ, που είναι μια δύναμη για όλη την Ε.Ε;” αναρωτιέται. Ο Μακρον εμφανίζεται να έχει αποφασίσει ότι δεν θα πρέπει να επιμείνει ειδικά τώρα σε διάφορα θέματα την ώρα που συζητείται ο μελλοντικός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης. “Η Ευρώπη δεν είναι απλά μια οικονομική αγορά” γράφει ο Μακρόν. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και κυβερνήσεις είναι ιδιατίερως ικανοποιημένοι που δεν προσέθεσε κάτι από τη μεταρρυθμιστική κούραση… σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη.

Για αγορές – Ελλάδα: Την έκδοση δεκαετούς ελληνικού ομολόγου και την υποδοχή του από τον κόσμο των διεθνών επενδυτών σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα