back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συμβουλές του ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα τις Σαρακοστής

Διαβάστε επίσης

Με κύριο μέλημα την προστασία των καταναλωτών ο ΕΦΕΤ εντείνει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, παρατίθενται από τον ΕΦΕΤ ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση και στην πλειονότητά τους είναι ιδιαίτερα ευαλλοίωτα.

Κεφαλόποδα (Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές). Στην αγορά τα βρίσκουμε νωπά ή κατεψυγμένα ή αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

-Την οσμή που πρέπει να έχει μυρωδιά θάλασσας

-Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή

-Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα

-Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή

-Τα μάτια να είναι γυαλιστερά και ζωηρά χωρίς κηλίδες

Τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους και συνήθως έχουν ένα στρώμα πάγου, ενώ μετά την απόψυξη το περιεχόμενο θα πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Επιπλέον, η συσκευασία πρέπει να έχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, ενώ κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν την ένδειξη της απόψυξής τους, τόσο στην πινακίδα πώλησης, όσο και στην συσκευασία.

Οστρακοειδή (Μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια). Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

-Το κέλυφος που πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτό να κλείνει με ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος

-Το περιεχόμενο πρέπει να υγρό, καθαρό και άοσμο

-Η σάρκα πρέπει να είναι υγρή και γερά κολλημένη στο κέλυφος

-Τα αποφλοιωμένα μύδια, που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή και να έχει μυρωδιά θάλασσας. Επίσης, τα μύδια πωλούνται και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς και πάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια). Τα βρίσκουμε νωπά ή κατεψυγμένα ή αποψυγμένα. Για τα νωπά:

-Η οσμή να είναι σαν την μυρωδιά της θάλασσας

-Τα πόδια τους να είναι σκληρά και κολλημένα στο σώμα

-Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής

-Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα και να μην έχουν μαύρες κηλίδες

-Όταν είναι ζωντανά να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια

Γενικά, οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν έχουν δυσάρεστη μυρωδιά.
Αχινο. Πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, κάτι που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους. Στην περίπτωση των αποκελυφωμένων αχινών θα πρέπει να πωλούνται σε θερμοκρασία ψύξης.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, μαλακή σύσταση και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την ξηρότητα ή την εμφάνιση μούχλας.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι
Όσοι πάσχουν από αλλεργίες θα πρέπει να προσέχουν στην επισήμανση του χαλβά για να μην καταναλώσουν το προϊόν που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Επιπλέον, όσοι έχουν αρτηριακή πίεση καλό θα ήταν να περιορίζουν την κατανάλωση των Σαρακοστιανών που έχουν αρκετή ποσότητα αλατιού και να την αντικαθιστούν με μυρωδικά βότανα.

Γιώργος Σάτρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα