back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αυστηρή νομοθεσία στη Φινλανδία για τους βιασμούς

Διαβάστε επίσης

Η Φινλανδία δέχεται εδώ και καιρό έντονες επικρίσεις για τον ορισμό του βιασμού από το νομικό και δικαστικό της σύστημα. Με βάση την κείμενη νομοθεσία, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για βιασμό παρά μόνο εάν η σεξουαλική πράξη συνοδεύτηκε από άσκηση σωματικής βίας, εάν το θύμα φοβόταν, ή εάν δεν ήταν σε θέση να αντιδράσει.

“Κάθε μη συναινετική σεξουαλική πράξη να αντιμετωπίζεται ως βιασμός προωθεί η κυβέρνηση της Φινλανδίας, ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχει ασκηθεί σωματική βία”, προβλέπει το αναθεωρημένο νομικό πλαίσιο του Φινλανδικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πριν περίπου δύο χρόνια, φινλανδικό δικαστήριο έκρινε έναν άνδρα ένοχο για σεξουαλική επίθεση – όχι όμως για βιασμό – σε βάρος ενός κοριτσιού 10 ετών, διότι το παιδί δεν πρόβαλε αντίρρηση και δεν μπόρεσε να αποδειχθεί η άσκηση βίας. Η απόφαση προκάλεσε κατακραυγή στη χώρα. Ο 23χρονος άνδρας καταδικάστηκε να εκτίσει δύο χρόνια φυλάκιση, ποινή που επικυρώθηκε από εφετείο.

Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε χθες (Τετάρτη) η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι το φινλανδικό σύστημα δικαιοσύνης «αγνοεί, αρνείται και ανέχεται σιωπηρά τη σεξουαλική βία σε βάρος των γυναικών».

Η Φινλανδία έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία χαρακτηρίζει τη βία σε βάρος των γυναικών παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και προβλέπει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να προλαμβάνεται η βία, να προστατεύονται τα θύματα και να διώκονται οι δράστες. Σύμφωνα με την Αμνηστία, μόνο ορισμένα κράτη της Ευρώπης ορίζουν ως βιασμό κάθε μη συναινετική σεξουαλική πράξη.

Η Βορειοευρωπαϊκή χώρα της Σουηδίας υιοθέτησε νέο νόμο, που τέθηκε σε ισχύ από τον περασμένο Ιούλιο, για τη σεξουαλική συναίνεση, ο οποίος ορίζει ως βιασμό κάθε σεξουαλική πράξη χωρίς ρητή συναίνεση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα