back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Επτά αλλαγές στην ασφάλιση φέρνει η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Στην σταδιακή υλοποίηση πακέτου μέτρων για την ασφάλιση, τα οποία αφορούν σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους -εργαζόμενους και εργοδότες- προχωρά η κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό:

Σύντομα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε έως 120 δόσεις με επανυπολογισμό της οφειλής.

Για τις συντάξεις χηρείας, η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ώστε να μην ισχύσει η κατάργηση ή αναστολή της καταβολής των συντάξεων για δικαιούχους ηλικίας έως 55 ετών. Υπενθυμίζεται πως όσες χήρες ήταν 52-55 ετών την στιγμή του θανάτου λαμβάνουν την σύνταξη για μια 3ετία και ακολούθως η καταβολή της αναστέλλεται για να επαναχορηγηθεί στα 67. Αντίστοιχα όσες ήταν ηλικίας μικρότερης των 52 ετών την στιγμή του θανάτου του συζύγου, λαμβάνουν την σύνταξη χηρείας για μια 3ετία και ακολούθως την χάνουν δια παντώς.

Οι οφειλέτες που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη (ισχύουν όρια οφειλών 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, 15.000 ευρώ για επιστήμονες και 4.000 ευρώ για τους αγρότες) μέσω της νέας ρύθμισης – η οποία θα προβλέπει επανυπολογισμό των χρεών και διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων – θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και το υπόλοιπο της οφειλής τους θα εξοφλείται σε δόσεις από την σύνταξή τους.

Δρομολογείται η ενίσχυση του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων μέσω ΟΑΕΔ και στην συνέχεια μέσω ΑΣΕΠ για την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Θα αναρτηθούν την ερχόμενη εβδομάδα τα πρώτα ειδοποιητήρια του επικουρικού ταμείου για τις εισφορές 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από το 2017 και μετά. Με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστιαίο ασφάλιστρο – 7% για επικούριση και 4% για εφάπαξ – αποσυνδέθηκε από το εισόδημα και υπολογίζεται πλέον για όλους αναδρομικά από 2017 με βάση τον κατώτατο μισθό. Οι οφειλές της τελευταίας διετίας, θα εξοφληθούν σε 36 δόσεις.

Καταργείται η χρήση του έντυπου βιβλιαρίου υγείας των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των μελών της οικογένειάς τους.

Παύει η «φραγή» στην υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων για διαστήματα μισθολογικών περιόδων που δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές από τους εργοδότες.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα