back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γρίπη: 111 τα θύματα – Μείωση εμφανίζει η επιδημία

Διαβάστε επίσης

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ωστόσο, οι θάνατοι από γρίπη αυξήθηκαν κατά 20 και έφτασαν τους 111. Ενδεικτικό της μείωσης της δραστηριότητας της γρίπης είναι το γεγονός ότι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εισήχθησαν 16 νέα περιστατικά, τα μισά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση. Επίσης, μειωμένες είναι και οι επισκέψεις στους γιατρούς για συμπτώματα γριπώδης συνδρομής.

Συνολικά έχουν νοσηλευθεί 325 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ άλλοι 12 ασθενείς νοσηλεύθηκαν εκτός ΜΕΘ.

Τα κύρια προληπτικά μέτρα κατά της γρίπης

Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις, σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα