back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣ – Τι προβλέπει

Διαβάστε επίσης

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές και ακολούθως θα ψηφιστεί.

Μεταξύ άλλων προβλέπει την ποσόστωση υπέρ των γυναικών 40% στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές και το πάγωμα των προσλήψεων από 26 Απριλίου, λόγω προεκλογικής περιόδου. Επίσης προβλέπει εκλογικές ρυθμίσεις σχετικές με την ανάδειξη των Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών, διατάξεις για την ανάδειξη των Περιφερειακών Αρχών και εξαιρέσεις από το εκλογικό «πάγωμα» προσλήψεων.

Στα 112 άρθρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες:

– Επανέρχεται η ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους με έως 100 δόσεις και με μείωση των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων έως και 100% στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης.

– Επιλύεται η εκκρεμότητα με τους διοριστέους της προκήρυξης 3Κ/2018 για 8.166 θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, που εκκρεμεί η έκδοση των οριστικών πινάκων, καθώς εξαιρούνται από την αναστολή των προσλήψεων στους δήμους, λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.

– Στους σχολικούς φύλακες που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2013 και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού σε νοσοκομεία της χώρας, δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν στους δήμους στους οποίους εργάζονταν πριν τη διαθεσιμότητα.

– Παρέχεται η δυνατότητα μετάταξης δημοτικών υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν μετακινηθεί προσωρινά. Η μετάταξη διενεργείται σε κενή θέση κλάδου της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας, εφόσον ο υπάλληλος κατέχει τα τυπικά προσόντα της θέσης στην οποία μετατάσσεται και προκειμένου για τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους, σε προσωποπαγή θέση, με ταυτόχρονη δέσμευση κενής οργανικής και για όσο χρόνο υφίσταται η προσωποπαγής θέση.

– Μειώνεται κατά δύο έτη ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης κατηγορίας ΔΕ, που είναι κάτοχος αποφοιτηρίου ιδιωτικού ΙΕΚ, ή κάτοχος πτυχίου επαγγελματικής ειδικότητας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, επιπέδου 5.

– Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την ουσιαστική ισότητα των φύλων, την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

– Παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους δημιουργίας Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών και Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών.

Σε ό,τι αφορά στην απόδοση ιθαγένειας, προβλέπεται η αναμόρφωση του τεστ πολιτογράφησης (γλώσσα, γνώσεις γεωγραφίας, ιστορίας, πολιτικών θεσμών, πολιτικής πραγματικότητας) ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτογράφησης. Από το τεστ αυτό εξαιρούνται ηλικιωμένοι και πρόσωπα με νοητική υστέρηση και βαριά ψυχική ασθένεια, αλλά δεν αλλάζουν οι τυπικές προϋποθέσεις (νομιμότητα και έτη διαμονής, ποινικά κωλύματα κ.λ.π.).

Μειώνεται το παράβολο για πολιτογράφηση από 700 σε 550 ευρώ, ενώ θεσπίζεται η καταβολή παραβόλου ύψους 100 ευρώ για την υποβολή αντιρρήσεων ενώπιον του Συμβουλίου Ιθαγένειας. Άτομα με σωματική αναπηρία μπορούν να ορκίζονται στο σπίτι τους ή μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επισυνάπτεται το νομοσχέδιο

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2019/03/ΥΠΕΣ.pdf”]

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα