14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κώστας Συνολάκης στον Αθήνα 9.84: “Δυστυχώς, ο βασικός λόγος που σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι στο Μάτι ,είναι ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως προειδοποίηση ,εντολή απομάκρυνσης του πληθυσμού”

Διαβάστε επίσης

“Δυστυχώς, ο βασικός λόγος που σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι στο Μάτι ,είναι ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως προειδοποίηση ,εντολή απομάκρυνσης του πληθυσμού. Κάτι το οποίο είχα πει εγώ και η ομάδα μου, ήδη από τον Οκτώβριο”, δήλωσε ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη “Στάση των 2” με τον Αρη Τόλιο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :

Α.Τόλιος :”Κύριε καθηγητά έχουμε την πρώτη δικογραφία για το Μάτι ,η οποία περιγράφει ένα μέρος των δικών σας επισημάνσεων και των μεγάλων αμελειών ,που σημειώθηκαν εκείνο το βράδυ. Πιστεύετε ότι θα αναδειχθούν και άλλες ευθύνες ,γιατί θυμίζω ότι εκκρεμούν έξι τουλάχιστον, δικαστικές υποθέσεις για το Μάτι” .

Κ. Συνολάκης :” Δυστυχώς ο βασικός λόγος που σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι είναι ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως προειδοποίηση ,εντολή απομάκρυνσης του πληθυσμού, κάτι το οποίο είχα πει εγώ και η ομάδα μου ,ήδη από τον Οκτώβριο .Πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλες ευθύνες .Δεν μπορώ να φανταστώ όταν αρχίσουμε εισαγγελική έρευνα ,τι έγινε στη Ραφήνα με το Λιμενικό ,γιατί υπήρξε αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση και έμειναν τόσοι άνθρωποι ,τόσες πολλές ώρες μόνοι τους στην παραλία . Είμαστε πολύ τυχεροί ,που δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα. Νομίζω ότι εκεί μπορούν να βρεθούν και περισσότερες ευθύνες. Η εισαγγελική έρευνα περιγράφει το χάος που επικρατούσε .Πρέπει όμως να δούμε ποιοι εμπλέκονται και τι εντολές δόθηκαν στα αεροπλάνα. Δεν υπάρχει λέξη για να χαρακτηρίσει κανείς, αυτή την παντελή έλλειψη ανθρωπιάς, η οποία εμφανίζεται στα μηνύματα και τις επικοινωνίες, που είχαν μεταξύ τους οι διάφοροι υπεύθυνοι. Ντρέπομαι που είμαι άνθρωπος ,ακούγοντας αυτά που ειπώθηκαν εκείνη τη νύχτα. Ολες αυτές οι συνομιλίες, οι οποίες μας μεταφέρθηκαν στην εισαγγελική έρευνα ,δείχνουν μια απίστευτη αναισθησία. Δεν μπορώ να φανταστώ πως αυτοί οι άνθρωποι, μπορούν να συνεχίζουν τη ζωή τους ,σαν να μην συμβαίνει τίποτα”.

Α.Τόλιος : Κύριε Συνολάκη επτά μήνες μετά την τραγωδία ,με τις σοβαρές επισημάνσεις που είχε το πόρισμα σας και τελικά δικαιώνεται ,αλλά και τις σοβαρές επισημάνεις που είχε και το πόρισμα που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση με τον κ. Γκολντάμερ, υπήρξε κινητοποίηση από την Πολιτεία , στο θέμα της πυρόσβεσης και της αντιμετώπισης τέτοιων φυσικών καταστροφών?

Κ. Συνολάκης :”Δυστυχώς υπάρχει ακινησία. Δεν μπορώ να μην σκεφτώ τι έγινε στην Κρήτη την προηγούμενη εβδομάδα ,όπου δεν θρηνήσαμε εκατό ανθρώπους ,αλλά πέντε . Δεν έπρεπε όμως να είχαμε θρηνήσει κανέναν. Υπάρχει αδυναμία του κράτους και των ανθρώπων να σκεφτούν, ποιο είναι το χειρότερο δυνατό που μπορεί να συμβεί .Η κυριότερη ευθύνη που έχει το κράτος είναι η προστασία της ζωής των πολιτών. Δεν νομίζω όμως ,ότι αυτό έχει γίνει αντιληπτό στο ευρύτερο δημόσιο τομέα ,που ασχολείται με την ασφάλεια των πολιτών”.

Α. Τόλιος : Είστε μια πολύ σημαντική παρουσία στην ελληνική ακαδημαική κοινότητα. Σας κάλεσε κάποιος υπουργός ,γενικός γραμματέας ,ο αρχηγός της πυροσβεστικής να ανταλλάξετε απόψεις για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών?

Κ. Συνολάκης :”Δεν με κάλεσε κανένας .Είναι πολύ περίεργο που δεν με κάλεσε ,ούτε και η επιτροπή Γκολντάμερ. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι η Πυροσβεστική και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οκτώ μήνες αργότερα, δεν ενδιαφέρθηκαν να με ρωτήσουν τι είναι αυτά τα μοντέλα εκκένωσης ,τα οποία κάνουμε. Να μάθουν πως μπορούν να υλοποιηθούν αυτά τα μοντέλα .Να κάνουν μια επιτροπή ,αν δεν θέλουν εμένα , να βάλουν οποιονδήποτε θέλουν. Να διερωτηθούν ,υπάρχουν τέτοια μοντέλα που μπορούν να μας βοηθήσουν να προγραμματίσουμε ,την διαχείριση κρίσεων σε έκτακτα περιστατικά? Αν υπάρχουν τέτοια μοντέλα, πως θα ξεκινήσουμε να τα εφαρμόσουμε?”

Ερωτηθείς αν θα μείνει στη δικαστική διερεύνηση ,η φονική πυρκαγιά στο Μάτι ,όπως έγινε με τις φωτιές στην Ηλεία και τις πλημμύρες στην Μάνδρα ο κ. Συνολάκης σημείωσε:

“Οι συγγενείς των εκατό αδικαχαμένων ανθρώπων πρέπει να επιμείνουν, για να αλλάξει κάτι .Το καλύτερο μνημόσυνο στην μνήμη αυτών των ανθρώπων ,θα είναι οι συγγενείς τους να ξεκινήσουν μια προσπάθεια ενημέρωσης και της κοινωνίας . Τι πρέπει κανείς να κάνει ,αλλά κυρίως του κράτους .Να απαιτήσουν να αλλάξει κάτι. Σε μερικούς μήνες έχουμε πάλι καλοκαίρι. Τι θα γίνει .Πάλι θα λέμε φταίει η κλιματική αλλαγή ? Ο δυνατός άνεμος ? Θα σηκώνουμε τα χέρια μας και θα ακούμε αυτές τις ανατριχιαστικές συνομιλίες ,όπως “καλά να πάθουν”, “να καούν” τι νομίζετε ότι εμείς είμαστε ταξί της Πυροσβεστικής”. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν είμαστε στους δρόμους ,όχι εναντίον της κυβέρνησης ,αλλά εναντίον όλου αυτού του συστήματος, που ανατρέφει τέτοιου είδους ανθρώπους και επιτρέπει τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Α. Τόλιος :Κύριε Καθηγητά με την τεράστια εμπειρία που έχετε υπάρχει ένα μοντέλο χώρας ,με τα δικά μας χαρακτηριστικά που μπορούμε να μελετήσουμε, ώστε να μπει κάποια τάξη σε αυτό απίστευτο κομφούζιο γραφειοκρατίας ,αδιαφορίας ,έλλειψης υποδομών που υπάρχουν στη χώρα μας?

Κ. Συνολάκης :”Μελέτησα τον Νοέμβριο τις πυρκαγιές στην Βόρεια Καλιφόρνια, οι οποίες διήρκεσαν δεκαπέντε ημέρες. Προφανώς έγιναν και εκεί λάθη .Σε σχέση όμως με την έκταση της πυρκαγιάς θρηνήσαμε πολύ λιγότερα θύματα. Γιατί κάθε χρόνο ,επειδή αυτή είναι μια περιοχή υψηλού κινδύνου, γίνονταν ασκήσεις εκκένωσης. Ολοι οι κάτοικοι στο χωριό Παραντάιζ στην Καλιφόρνια, ήξεραν που θα πάνε ,τι θα κάνουν και ήξεραν ότι έπρεπε να εκκενώσουν τα σπίτια τους . Τα θύματα ήταν άνθρωποι που δεν εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Στην Καλιφόρνια δόθηκε εντολή εκκένωσης και επειδή οι κάτοικοι γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν κατάφεραν να απομακρυνθούν εγκαίρως . Αυτό είναι το πρότυπο, το οποίο θέλουμε . Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να λειτουργεί το κράτος καλά , αυτό που μπορούμε να κάνουμε , σε επίπεδο Δήμου, είναι να γίνονται ασκήσεις εκκένωσης ,σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Δεν ήξεραν οι κάτοικοι στο Μάτι, ότι εάν έχει πολύ ισχυρό δυτικό αέρα και έβλεπαν φωτιά στο Νέο Βουτσά θα έπρεπε αμέσως να απομακρυνθούν από τις οικίες τους. Οσοι είδαν τη φωτιά στο Μάτι και απομακρύνθηκαν σώθηκαν. Σε πολλά φυσικά φαινόμενα πρέπει να εκπαιδευτούμε όλοι, να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον κίνδυνο. Το χειρότερο δυνατό σενάριο για το Μάτι ήταν αυτό που συνέβη .Ενας άνεμος που φυσάει από τα δυτικά προς τα ανατολικά ,δηλαδή από τον Νέο Βουτσά προς τη θάλασσα ,που θα έκλεινε τους δρόμους . Αν οι άνθρωποι είχαν εκπαιδευτεί για να το αντιμετωπίσουν ,θα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα. Οι Δήμοι δεν χρειάζεται να περιμένουν ούτε το κράτος ,ούτε την περιφέρεια να τους ετοιμάσουν σχέδια . Κάθε Δήμος πρέπει να πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία ,αλλά και για τους δημότες ,ώστε να είμαστε έτοιμοι τουλάχιστον για τις φυσικές καταστροφές, που μπορούμε να προβλέψουμε”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα