back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

 Το νέο αδιέξοδο για το Brexit είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων που απασχολούν σήμερα τον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία: Η Daily Telegraph στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει ηδη καταλήξει ότι η συμφωνία της Μέι για το Brexit δεν θα περάσει ούτε την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα υπολείπονται 100 συνολικά ψήφοι. Η εφημερίδα αναφέρει παράλληλα ότι η προοπτική να εγκρίνει η Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία έγινε σχεδόν αδύνατη, μετά και την επιστροφή των δύο αξιωματούχων του γενικού εισαγγελέα αλλά και του αρμόδιου υπουργού από τις Βρυξέλλες με ‘άδεια χέρια”. Το πρωθυπουργικό γραφείο προετοιμάζεται ήδη για να καταθέσει πρόταση διενέργειας και τριτης ψηφοφορίας.
Μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του European Research Group μιλώντας στην Daily Express εκτίμησε ότι η ήττα της Μέι είναι βέβαιη ‘εκτός και αν συμβεί ένα θαύμα”.
Μιλώντας στους Times ανώτατο στέλεχος των Τόρις δηλώνει ότι η απόρριψη της συμφωνίας θεωρείται πλέον δεδομένη και πλέον αυτό που αναμένει είναι μια ψηφοφορία για το εάν θα πρέπει να επεκταθεί χρονικά το Άρθρο 50 για τη διαδικασία αποχώρησης.
Η Daily Mail εκτιμά ότι αυτό που αποκαλεί “εξαιρετικά ήπιο Brexit” αποτελεί πλέον το πιο πιθανό σενάριο και ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ήδη εμπλακεί σε συζητήσεις με Συντηρητικούς βουλευτές γύρω απο μια συμφωνία τύπου Νορβηγίας.
Άρθρο στον Spectator αναφέρει ότι κάποιοι υπέρμαχοι του Brexit από τους Συντηρητικούς πιστεύουν ακόμα ότι μπορούν να θέσουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο μη συμφωνίας είτε μετά την ψηφοφορία είτε στη διάρκεια της επέκτασης του Άρθρου 50.
Σύμφωνα με το BBC, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη δηλώσει ότι “λογικές ιδέες”, ώστε να απαντηθούν οι ανησυχίες των βουλευτών σχετικά με το εάν η χώρα θα παραμείνει δεσμευμένη στους ευρωπαϊκούς κανόνες έχουν ήδη κατατεθεί. Την ίδια ώρα ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ήδη συναντηθεί με βουλευτές των Συντηρητικών ώστε να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια για τη συμφωνία. Ο αρχηγός των Εργατικών διεξήγαγε συνομιλίες με στόχο μια σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε τυπου Νορβηγίας. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο ο τελευταίος γύρος συνομιλιών προκειμένου να υπάρξουν νομικές δεσμεύσεις γύρω από τη “δικλείδα ασφαλείας” στα ιρλανδικά σύνορα βασίστηκε σε μια βρετανική πρόταση για τον ρόλο μιας ανεξάρτητης επιτροπής διαιτησίας που θα δημιουργηθεί βάσει της συμφωνίας για το Brexit και στην οποία θα μετέχουν δικαστές και δικηγόροι που θα διαχειριστούν κάθε είδους διένεξη μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε και τη Συμφωνία Αποχώρησης. Οι Βρετανοί πρότειναν να έχει ενεργό ρόλο και σε ό,τι αφορά τη λήξη του backstop, αν χρειαστεί. Οι Βρυξέλλες ζήτησαν νέες προτάσεις και άμεσα. Αν σημειωθεί πρόοδος εντός του Σαββατοκύριακου η Μέι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Γιούνκερ την ερχόμενη Δευτέρα.
Στο μεταξύ και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ναταλί Λουαζό ζήτησε από τη Βρετανία να καταθέσει άμεσα προτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο. Η Λουαζό που θα συναντηθεί σήμερα με τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ στο Λονδίνο είπε χθες ότι “ό,τι βιώνουμε δεν έχει προηγούμενο και σίγουρα δεν θέλουμε να σας κάνουμε τους έξυπνους… Αλλά το ρολόϊ μετρά αντίστροφα (…). Αισθάνομαι ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και πρέπει να την βιώσουμε ως έτσι” αναφέρει ο Guardian.

Για επιστολή Μακρόν- Γαλλία: Σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με το Ελυζέ, θα «βγει στον αέρα» μία νέα διαδικτυακή πλατφόρμα με τίτλο «Αναγέννηση». Εκεί θα δημοσιευθεί το άρθρο – μανιφέστο του Μακρόν, βίντεο και άλλα κείμενα σχετικά με την Ευρώπη. Όλα θα είναι μεταφρασμένα στις 24 γλώσσες της Ε.Ε. Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα, να ενημερωθούν και να δηλώσουν την υποστήριξή τους. Η ιστοσελίδα θα λειτουργεί σαν διαδικτυακή συλλογική υπογραφών (petition), όπου ο κάθε χρήστης θα μπορεί να προσθέσει το όνομά του στη λίστα των υποστηρικτών.
“Η μάχη του Μακρόν εναντίον της Ευρωπαϊκής ενότητας” σχολιάζει το Politico. 

Το Politico αφιερώνει άρθρο στο… αντίπαλον δέος του Μακρόν. Μοιάζει κάπως με τον Τεν Τεν… τον ήρωα του Ερζέ. Ο Φρανσουά Ρουφέν 43 ετών περιγράφει τον εαυτό του ως “δημοσιογράφο – πολιτικό” ένα αιώνιο έφηβο και έναν δημοσιογράφο που παράγει ειδήσεις. Ο αρχισυντάκτης της αριστερής εφημερίδας Φακίρ, βραβευμένος σκηνοθέτης και αντιδραστικό μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου, ίσως διεκδικήσει ανοιχτά την προεδρία το 2022 και ίσως να είναι ο αντίπαλος του μη δημοφιλούς  Μελανσόν. Ο Ρουφέν εμφανίζεται ως το αντίπαλον δέος του Μακρόν καθώς πρόκειται γενικά για έναν ταραχοποιό. Την ίδια ώρα αμφισβητεί τον ισχυρισμό του Μακρόν ότι πρόκειται για αυτοδημιούργητο άνθρωπο που ανέβηκε στην εξουσία πριν από τα 40 του χρόνια χωρίς κομματικούς μηχανισμούς. Τον αποκαλεί “ενσωματωμένο μέλος ενός διεφθαρμένου συστήματος και μιας εξασθενημένης δημοκρατίας, που την έχει καταπιεί ένας ολιγάρχης, με τεράστια αυτοπεποίθηση τραπεζίτης”.  Ο αγώνας θα τον θέσει στην αντίπερα όχθη της νέμεσις του τον Μακρόν αλλά και τον Μελανσόν. Ο ίδιος διαψεύδει ότι ενδιαφέρεται για τη θέση, την οποία θεωρεί ότι θα πρέπει να καταργηθεί.

Για Ε.Ε – πολιτική ασύλου: Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσουν ότι η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση σχετικά με την πολιτική παροχής ασύλου της Ε.Ε είναι ήδη “νεκρή”. “Είναι η επίσημη μέρα να καταλήξουμε ότι δεν υπάρχει τελικά συμφωνία για το θέμα” δηλώνει στο Politico ευρωπαίος διπλωμάτης. Επί της ουσίας πρόκειται για 7 σημεία που συνθέτουν το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, που αφορούν και τη μετεγκατάσταση προσφύγων, τον έλεγχο μέσω συλλογής δαχτυλικών αποτυπωμάτων στα σύνροα και νέες εξουσίες για την κεντρική ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου, EASO. Κάποιες χώρες από το Νότο και την Κεντρική Ευρώπη είναι για διαφορετικούς λογους εναντίον του σχεδίου της Κομισιόν να εγκριθούν τουλάχιστον 5 από τις 7 συνολικά προτάσεις, που επί της ουσίας έχουν λίγο ως πολύ το περιθώριο να επιτευχθεί συναίνεση. σεις κρίσεων που θα αποτελείται από 10.000 μέλη προσωπικού έως το 2027.

Για Βενεζουέλα: Επαφές με συνδικάτα του Δημοσίου είχε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό, επιχειρώντας να τα πείσει να οργανώσουν απεργίες για την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, από την πλευρά του, αποκάλεσε την αντιπολίτευση «τρελαμένη μειοψηφία», που επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.
Στο μεταξύ, απέλαση του Γερμανού πρέσβη Ντάνιελ Μάρτιν Κρίνερ, με την κατηγορία της ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, προχώρησε χθες η Βενεζουέλα, αναφέρει η DW. Η κυβέρνηση Μαδούρο έδωσε προθεσμία 48 ωρών στον Γερμανό διπλωμάτη να αποχωρήσει από τη χώρα. Ο Κρίνερ ήταν μεταξύ των δεκάδων πρεσβευτών ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών χωρών που βρέθηκαν στο Αεροδρόμιο του Καράκας για να υποδεχθούν και να εγγυηθούν την ασφάλεια του αυτοανακηρυχθέντος προσωρινού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό. Σε δηλώσεις του στο Fox, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βενεζουέλα, για να κλιμακώσει την πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να εγκαταλείψει την εξουσία.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα