back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε άνοδο η δημοφιλία Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Τρεις μονάδες κερδίζει ο Εμανουέλ Μακρόν, φτάνοντας στα επίπεδα πριν την κρίση των “κίτρινων γιλέκων”, σύμφωνα με το βαρόμετρο της εταιρίας YouGov για τα γαλλικά μέσα.

Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων των “κίτρινων γιλέκων”, η δημοφιλία του Εμανουέλ Μακρόν επιστρέφει στα προηγούμενα της επίπεδα. Το βαρόμετρου του Μαρτίου που δημοσιεύεται σήμερα σε HuffPost και CNews αποτυπώνει άνοδο 3 μονάδων στις θετικές απόψεις για τον Γάλλο πρόεδρο που φτάνουν στο 24%.

Αυτό άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν αναλυτές, ήταν και το ποσοστό που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο, η δημοφιλία του Μακρόν είχε φτάσει στα πιο χαμηλά του επίπεδα, αγγίζοντας το 18%.

Δημοφιλής στους αριστερούς ψηφοφόρους

Η εταιρία που πραγματοποίησε την έρευνα, υπογραμμίζει ότι καταγράφεται και μία ανατροπή των τάσεων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Μετά από μία περίοδο όπου ο Μακρόν κέρδιζε βασικά δεξιό ακροατήριο (+17%), σήμερα δείχνει να αυξάνει την διείσδυσή του στο κέντρο και την αριστερά. Κερδίζει έτσι 5 μονάδες στους ψηφοφόρους του κέντρου, 1 μονάδα στους ψηφοφόρους της αριστεράς αλλά και 4 μονάδες στους ψηφοφόρους της άκρας αριστεράς.

Σε πτώση τα “κίτρινα γιλέκα”

Σύμφωνα με το ίδιο βαρόμετρο, η στήριξη των Γάλλων στα “κίτρινα γιλέκα” είναι όλο και πιο μειωμένη. Αυτό αποδεικνύεται και από την επίσης μειωμένη συμμετοχή στις διαδηλώσεις, κάθε Σάββατο που περνάει.

40% των Γάλλων δηλώνουν αντίθετοι με τις κινητοποιήσεις, όταν το ποσοστό των υποστηρικτών των “κίτρινων γιλέκων” είναι πεσμένο κατά 8 μονάδες.

Ενώ τον Φεβρουάριο το 77% θεωρούσε δικαιολογημένες τις διαδηλώσεις, σήμερα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 69%.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα