back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αυστηρότερο πλαίσιο για το εμπορικό απόρρητο

Διαβάστε επίσης

Αυστηρότερο , αλλά εναρμονισμένο με αυτό των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι πλέον το εθνικό δίκαιο για την προστασία των «εμπορικών απορρήτων».

Η αυστηροποίηση προβλέπεται με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2016/943 «περί προστασίας της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους», μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μεταξύ των μέτρων προστασίας που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τον ζημιωθέντα, προκειμένου να παύσει η παράνομη χρήση του εμπορικού απορρήτου, η αξίωση αποζημίωσης, ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι τα προϊόντα που έχουν παραχθεί από παράνομη χρήση εμπορικού απορρήτου και έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, θα κατάσχονται και στη συνέχεια είτε θα καταστρέφονται, είτε θα χαρίζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Με την οδηγία 2016/943 επιδιώκεται η εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών όσον αφορά τα μέτρα, τις διαδικασίες και τα μέσα ένδικης προστασίας από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψη εμπορικών απορρήτων, καθώς στοχεύει στην εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς έρευνας και καινοτομίας με την καθιέρωση ενός επαρκούς επιπέδου έννομης προστασίας από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψη εμπορικών απορρήτων σε ολόκληρη την Ένωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ρυθμίζονται χωρίς να περιορίζεται η κινητικότητα των εργαζομένων και διασφαλίζοντας την προστασία του γενικού δημοσίου συμφέροντος και τον σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δηλαδή την άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων του σεβασμού της ελευθερίας και πολυφωνίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και το δικαίωμά τους να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις, και την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ή των εκπροσώπων τους στην ενημέρωση και τη διαβούλευση.

Η χρήση ή αποκάλυψη εμπορικού απορρήτου θεωρείται παράνομη όποτε πραγματοποιείται χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του εμπορικού απορρήτου από πρόσωπο που αποδεδειγμένα έχει αποκτήσει το εμπορικό απόρρητο παράνομα ή και έχει παραβιάσει συμφωνία εμπιστευτικότητας ή άλλη υποχρέωση μη αποκάλυψης του εμπορικού απορρήτου ή και έχει παραβιάσει συμβατική ή άλλη υποχρέωση να περιορίζει τη χρήση του εμπορικού απορρήτου.

Η απόκτηση, η χρήση ή η αποκάλυψη εμπορικού απορρήτου θεωρείται, επίσης, παράνομη όταν ένα πρόσωπο, κατά τη στιγμή της απόκτησης, της χρήσης ή της αποκάλυψης, γνώριζε ή όφειλε, υπό τις περιστάσεις, να γνωρίζει ότι το εμπορικό απόρρητο έχει αποκτηθεί άμεσα ή έμμεσα από άλλο πρόσωπο, το οποίο χρησιμοποιούσε ή αποκάλυπτε το εμπορικό απόρρητο παράνομα.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα