back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παράταση εμπορικών μισθώσεων σε τουριστικά ακίνητα

Διαβάστε επίσης

Παράταση των συμβάσεων εμπορικής μίσθωσης ακινήτων ιδιοκτησίας του δημοσίου και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στα οποία στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση και αφορά στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία της ΕΕ για το εμπορικό απόρρητο.

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο του 2014 (παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 4255/2014), η δυνατότητα παράτασης αυτών των εμπορικών μισθώσεων περιορίστηκε μόνο σε παραμεθόριους νησιωτικούς τόπους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως τουριστικοί τόποι.

Όμως, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, η συρρίκνωση του πεδίου εφαρμογής των διατάξεων και η συνακόλουθη εξάλειψη της δυνατότητας παράτασης μισθώσεων που αφορούν ακίνητα που δεν βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές, έχει οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα, όπως η αδυναμία ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο, η συρρίκνωση του ενδιαφέροντος επένδυσης σε έργα ανακαίνισης και εν γένει αναβάθμισης των κτιρίων και των υποδομών τους, ακόμη δε και σε διακοπή της λειτουργιάς ορισμένων επιχειρήσεων, με την συνακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας και εσόδων για το δημόσιο.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, σημειώνεται σχετικά ότι: επαναφέρεται η δυνατότητα παράτασης των μισθώσεων, δίχως γεωγραφικό περιορισμό, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής στο σύνολο των εμπορικών μισθώσεων που υπάγονται στο π.δ. 34/1995 (Α΄ 30), ενώ συγχρόνως διασφαλίζονται κατ’ απόλυτο τρόπο τα συμφέροντα του Δημοσίου ως ιδιοκτήτη – εκμισθωτή. Επίσης με την προτεινόμενη διάταξη εξασφαλίζεται η εφαρμογή των ανωτέρω και στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι άλλωστε εντάσσονται στον δημόσιο τομέα.

«Η προτεινόμενη ρύθμιση αναμένεται να αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμη εμπορική αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου με ουσιαστική αναβάθμισή τους, επιφέροντας θετικά αποτελέσματα για την οικονομία και την αγορά εργασίας» όπως αναφέρεται.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα