back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

SPD: αν η Μέρκελ παραιτηθεί, δεν θα ψηφίσουμε την Κραμπ-Κάρενμπαουερ για καγκελάριο

Διαβάστε επίσης

Κορυφαία στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αποκλείουν το ενδεχόμενο να στηρίξουν την Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ σε ψηφοφορία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ώστε να αναλάβει την καγκελαρία, σε περίπτωση παραίτησης της Άνγκελα Μέρκελ πριν την ολοκλήρωση της θητείας της.

Ή Μέρκελ ή πρόωρες εκλογές

“Εάν η κυρία Μέρκελ επιδιώξει να κληροδοτήσει την καγκελαρία στην κυρία Κραμπ-Κάρενμπαουερ, θα πάμε κατευθείαν σε πρόωρες εκλογές“, δήλωσε ο επικεφαλής ενός εκ των τριών ρευμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Μπούντεσταγκ, Γιοχάνες Καρς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, και συμπλήρωσε: “Δεν θα συμφωνήσει κανείς στο SPD με αυτό. Τα μέλη του δικού μας ρεύματος θα πάθουν αμόκ. Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CSU) είχε τρεις υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος και διάλεξε τον χειρότερο“.

Η αποχώρηση Μέρκελ πλήγμα στον Μεγάλο Συνασπισμό

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της νεολαίας του SPD, Κέβιν Κίνερτ. “Μία αποχώρηση Μέρκελ θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στα θεμέλια του Μεγάλου Συνασπισμού. Δεν θα συναινέσουμε σε καμία περίπτωση σε μία τέτοια μεταβίβαση εξουσίας“, επεσήμανε κατηγορηματικά.

“Δεν θα βοηθήσουμε την CSU να βγει από την κρίση της”

“Υπογράψαμε συμφωνία συγκρότησης ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την κυρία Μέρκελ“, είπε ο Ζεμπάστιαν Χάρτμαν, επικεφαλής του SPD Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, και συνέχισε: “Δεν πρόκειται να πάρουμε καμία απόφαση που θα βγάλει την CSU από την κρίση της. Δεν πρόκειται να βοηθήσουμε τους Χριστιανοδημοκράτες στην ανανέωση του κόμματός τος”.

Αυτή η κατηγορηματική άρνηση να μην ψηφιστεί η Κραμπ-Κάρανμπαουερ καγκελάριος φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, να διακρίνει μεγάλο μέρος της ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών. Λογικό, καθώς η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών θα είναι η κύρια αντίπαλός τους στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, οι οποίες, εκτός απροόπτου, θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2021.

Ο/η καγκελάριος στην Γερμανία δεν εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες, αλλά έμμεσα από τα μέλη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα