back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το πλαίσιο για την ανάπτυξη και εξυγίανση των Επιχειρηματικών Πάρκων – Τι προβλέπει το ν/σ για τα Οινόφυτα

Διαβάστε επίσης

Την ανάπτυξη και εξυγίανση των Επιχειρηματικών Πάρκων της χώρας, αρχής γενομένης από την άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στα Οινόφυτα, καθώς και την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που τα διέπει προβλέπουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου διατυπώνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η διαδικασία δημιουργίας του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΑΝΕΠ, υπό διάφορες εκδοχές (μετρητά, σε είδος), το οποίο πρέπει να καταβληθεί το αργότερο εντός έξι (6) μηνών μετά την έκδοση της ΚΥΑ της παρ.1 του άρθ. 47. Έτσι, ενώ δεν διαφοροποιείται το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου που πρέπει να συγκεντρωθεί από τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας, προσδιορίζονται με ακρίβεια οι διαδικασίες πιστοποίησης του και διατυπώνεται η διαδικασία, με την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν την συνδρομή για την κάλυψη των οικονομικών προϋποθέσεων δημιουργίας του ΜΚ 10%, εκ μέρους της ΕΑΝΕΠ, έξι μήνες μετά την έκδοση της παραπάνω ΚΥΑ, προκειμένου να αρθούν ασάφειες και αβεβαιότητες που δημιουργήθηκαν στις υπηρεσίες από σκέψη του ΣτΕ που διατυπώθηκε πρόσφατα σε εκδίκαση σχετικής υπόθεσης.

Επίσης με άλλη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου μπορεί να αναληφθεί και από Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) ΑΕ υπό σύσταση. Ειδικότερα, επαναφέρεται σχετική διάταξη του Ν.2545/1997 ως προς το δικαίωμα αυτό και διατυπώνονται τα έγγραφα και οι διαδικασίες, με τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν και σε αυτή την περίπτωση να εξετάζουν την συνδρομή για την κάλυψη των οικονομικών προϋποθέσεων δημιουργίας του ΜΚ 10%, εκ μέρους του Φορέα υπό σύσταση, πριν την έκδοση της ΚΥΑ της παρ. 1, του άρθ. 47. Στην περίπτωση αυτή, τόσο η ΕΑΝΕΠ όσο και η δημιουργία του ΜΚ 10% επιβάλλεται να δημιουργηθούν εντός 6 μηνών από την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Με την προτεινόμενη διάταξη δημιουργείται ιδιαίτερο κίνητρο για την ανάληψη πρωτοβουλιών ανάπτυξης ΕΠ, καθώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς δεν υποχρεούνται να συστήσουν ΑΕ Ειδικού Σκοπού πριν την έγκριση της επένδυσης, ειδικότερα στις περιπτώσεις πολύ μεγάλων καθυστερήσεων εκ μέρους της Διοίκησης. Ιδιαιτέρως επισημαίνεται ότι με την ρύθμιση αυτή, διευκολύνονται σημαντικά δημόσιοι φορείς, ΟΤΑ και Επιμελητήρια, να αναλαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες και να προβαίνουν στην ίδρυση ΑΕ όταν αυτές οι πρωτοβουλίες εξελίσσονται θετικά, χωρίς να χάνεται μεγάλος και πολύτιμος χρόνος, ειδικά για δημόσιους φορείς, όπου η συμμετοχή τους σε ΑΕ απαιτεί μεγάλες διοικητικές διαδικασίες και ελέγχους που μπορούν εξελίσσονται παράλληλα με την εξέταση του φακέλου έγκρισης της επένδυσης.

Για την αξιολόγηση της παραπάνω επιλογής, πρέπει να αναφερθεί ότι η δυνατότητα να αναπτύσσονται ΒΕΠΕ από φορείς υπό σύσταση, με την ισχύ του Ν.2545/1997 πριν το Ν.3982/2011, λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά και έδωσε σημαντικό πλήθος υποδοχέων που τα περισσότερα εξ αυτών κατασκευάστηκαν και ολοκληρώθηκαν.

Εξυγίανση των Οινοφύτων

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2019/03/οιι.txt”]

 

Χρ. Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα