back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Βενεζουέλα: Μπλακ άουτ και διαδηλώσεις

Διαβάστε επίσης

Επιμένει η γενική βλάβη στην τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος στη Βενεζουέλα.

Χώροι εργασίες και σχολεία έκλεισαν, πτήσεις ακυρώθηκαν, τα νοσοκομεία υπολειτούργησαν, λεηλασίες σημειώθηκαν και οι δρόμοι ερήμωσαν από το βράδυ της Πέμπτης, που έγινε το μπλακ άουτ.

Η βλάβη έπληξε όχι μόνον την πρωτεύουσα Καράκας, αλλά και το σύνολο των 23 κρατιδίων της χώρας, που ετοιμάζονται να περάσουν μία δεύτερη συνεχόμενη νύκτα στο σκοτάδι.

Η τροφοδοσία σε ηλεκτρικό είχε αρχίσει να αποκαθίσταται τμηματικά από χθες το μεσημέρι σε ορισμένα προάστια του Καράκας, όμως στη συνέχεια ξαναδιακόπηκε. Η τροφοδοσία με νερό, που εξασφαλίζεται με ηλεκτρικές αντλίες, διακόπηκε, ενώ σε ορισμένα σημεία της πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις με κατσαρόλες.

Ο υπουργός Αμύνης Βλαδίμιρ Παδρίνο κατήγγειλε, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV, πως η βλάβη αποτελεί «σκόπιμη επίθεση» εκ μέρους των ΗΠΑ και ανακοίνωσε την «ανάπτυξη» του στρατού, χωρίς να προσθέσει άλλες λεπτομέρειες. Η Βενεζουέλα χθες ανακοίνωσε πως πρόκειται να παραδώσει στον ΟΗΕ «αποδείξεις» για την ενοχή της Ουάσιγκτον στη βλάβη.

Οι δύο αντίπαλοι ηγέτες στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γουαϊδό, έχουν καλέσει τους οπαδούς τους να βγουν για να διαδηλώσουν στους δρόμους της χώρας σήμερα Σάββατο.

«Καλώ όλο τον λαό της Βενεζουέλας να εκφρασθεί με μαζικό τρόπο στους δρόμους κατά του διεφθαρμένου, ανίκανου, καθεστώτος των σφετεριστών, που βύθισαν τη χώρα στο σκοτάδι», δήλωσε ο Γουαϊδό.

Από την πλευρά του, ο Μαδούρο κινητοποίησε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν «κατά του ιμπεριαλισμού», καταγγέλλοντας «τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πάνω στην ενέργεια».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα