back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Brexit : Αρνητικό το διεθνές οικονομικό περιβάλλον για τη βρετανική οικονομία

Διαβάστε επίσης

του Βύρωνα Καρύδη

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στο τέλος του μηνός ή αργότερα τον Ιούνιο, αν το βρετανικό κοινοβούλιο αποφασίσει αυτή την εβδομάδα τη μικρή χρονική παράταση του άρθρου 50, δεν πρόκειται να βοηθήσει τη βρετανική οικονομία.

‘Η απόσυρση της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ ίσως γίνεται τη χειρότερη χρονική στιγμή” , υπογραμμίζει η οικονομολόγος Βίκυ Πράις ( Vicky Price, Ιn Facts Stop Brexit 08/03) .

Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνεται και οι διεθνείς οργανισμοί , συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έχουν περιορίσει τις προσδοκίες τους για φέτος αλλά και για του χρόνου. Η εντύπωση των Brexiteers – των υποστηρικτών της εξόδου της χώρας από την ΕΕ – ότι η Βρετανία “ελεύθερη” από τους περιορισμούς της ΕΕ θα πάρει την θέση που της αξίζει στην παγκόσμια αγορά μάλλον θα αποδειχθεί τελείως λανθασμένη.

Στο παγκόσμιο εμπόριο τα προβλήματα ήδη έχουν αρχίσει. Οι διφωνίες που έχουν προκύψει στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κρατών επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα εμπιστοσύνης στον επιχειρηματικό τομέα, κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες, και ειδικότερα στην Ευρώπη. Σημειωτέον ότι η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει ο σημαντικότερος προορισμός για τις βρετανικές εξαγωγές . Η Ιταλία διέρχεται περίοδο ύφεσης ενώ η Γερμανία μολονότι προς το παρόν την έχει αποφύγει βρίσκεται στο μεταίχμιο. Επισημαίνουμε ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οικονομία.

Η ΕΚΤ θεωρεί πια πως η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη θα ενισχυθεί μόνον κατά 1,1% το 2019 από το 1,7% που είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο, όταν τερματίστηκαν οι μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων. “Η επιμονή της αβεβαιότητας αποδίδεται σε γεωπολιτικούς παράγοντες, στην απειλή του προστατευτισμού και στην ευάλωτη κατάσταση των αναδυόμενων αγορών, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης”, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα στην Φρανκφούρτη.

Την ίδια στιγμή οι πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι η αβεβαιότητα λόγω Brexit έχει συμβάλλει στην επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας. Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν το 2018 και η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι θα μειωθούν έτι περαιτέρω κατά 2, 75% το 2019. Ο δείκτης αισιοδοξίας στην επιχειρηματική κοινότητα είναι στο κατώτατο επίπεδο από το 2016 ενώ η βιομηχανική παραγωγή εδώ και πολλούς μήνες ακολουθεί καθοδική πορεία και τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν μειωμένη κατά 2,1% σε σχέση με το επίπεδο στις αρχές του ιδίου έτους. Υπάρχουν εξάλλου σαφείς ενδείξεις αποτελμάτωσης στους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τη μείωση των εξαγωγών.

Αλλά και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώνεται παρά τον αυξανόμενο αριθμό των θέσεων εργασίας και τη μερική αύξηση των μισθών. Οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τις δανειστικές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα ανησυχούν για το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία ιδίως στον τομέα της απασχόλησης. Σημειώνουμε ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε απώλειες θέσεων εργασίας στο λιανικό εμπόριο.

Επίσης ανησυχούν και οι ξένες εταιρείες. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda ανακοίνωσε την πρόθεση της να κλείσει το 2021 το εργοστάσιό της στο Σουίντον, μία κίνηση που απειλεί περί τις 3.500 θέσεις εργασίας. Ενώ η Nissan έχει ακυρώσει τα σχέδια για την κατασκευή του νέου μοντέλου X-Trail στο εργοστάσιό της στο Σάντερλαντ , κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές, δείχνει τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στις αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες διατηρούν εργοστάσια στη Βρετανία , εν όψει του Brexit. Αυτές οι ενέργειες σίγουρα θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη και συντείνουν στην αύξηση της ανεργίας, τονίζει η Βίκυ Πράις.

“Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να αναμένει κάποιο σημαντικό μέρισμα από την ολοκλήρωση του Brexit ; “, αναρωτιέται η Πράις. Ο υπουργός των Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ο οποίος είδε πρόσφατα τα κρατικά έσοδα να αυξάνονται καθώς τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος αυξήθηκαν λόγω των νέων θέσεων εργασίας ισχυρίζεται ότι στα κρατικά ταμεία υπάρχουν ορισμένα χρήματα για την αντιμετώπιση των κλυδωνισμών της οικονομίας λόγω Brexit και φαίνεται να είναι αισιόδοξος για το μέλλον. Θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες όταν ο κ. Χάμοντ ανακοινώσει την Τετάρτη στο κοινοβούλιο τα σχέδια της κυβέρνησης για την οικονομία (Spring budget).

Παρά την αισιοδοξία του βρετανού υπουργού των Οικονομικών, οι προβλέψεις για τη βρετανική οικονομία είναι δυσοίωνες. Ήδη ο ΟΟΣΑ έχει περιορίσει τις προσδοκίες του και προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βρετανία για το έτος 2019 δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 0,8%. Είναι μια πρόβλεψη που θα πρέπει να σημειώσουμε, επισημαίνει η Βίκυ Πράις , ότι βασίζεται στην εκτίμηση ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα γίνει υπό ομαλές συνθήκες – “διαζύγιο κοινή συναινέσει” – και ότι η οικονομία θα παραμείνει σταθερή κατά τη μεταβατική περίοδο όταν θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα