back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Το αεροπορικό δυστύχημα στην Αιθιοπία με 157 νεκρούς αλλά κυρίως το νέο αδιέξοδο γύρω από το Brexit είναι τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για αεροπορικό δυστύχημα – Αιθιοπία: Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής Boeing βρίσκεται αντιμέτωπη με δεκάδες ερωτήματα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους 737 των Αιθιοπικών Αερογραμμών που οδήγησε στο θάνατο 157 ανθρώπους. Πρόκειται για τη δεύτερη συντριβή τέτοιου είδους αεροσκάφους τους τελευταίους 5 μήνες και γίνονται ήδη συγκρίσεις με το δυστύχημα που συνέβη στην Ινδονησία, τον περασμένο Οκτώβριο. Τόσο η Κίνα όσο και η Αιθιοπία αποφάσισαν να μην επιτρέψουν πτήσεις με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών και παρά το γεγονός ότι ειδικοί προειδοποιούν πως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν τι προκάλεσε την τελευταία τραγωδία, αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα και με τον Guardian, οι Αιθιοπικές αερογραμμές συντάχθηκαν με τις αντίστοιχες της Κίνας και των νησιών Κέϊμαν που αποφάσισαν την αναστολή χρήσης των αεροσκαφών τύπου Boeing 737 Max 8 λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, που κοστισε τη ζωή σε 157 ανθρώπους. Χθες αεροπλάνο των Αιθιοπικών Αερογραμμών της πτήσης ET 302 με προορισμό το Ναϊρόμπι συνεντρίβη 6 μόλις λεπτά μετά την απογείωση του από την Αντίς Αμπέμπα. Έπεσε σε χωράφι κοντά στο χωριό Τουλου Φαρα, σχεδόν 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεούσας της Αιθιοπίας. Πρόκειται για το δεύτερο αεροπορικό δυστύχημα με τέτοιου είδους αεροσκάφος τους τελευταίους τέσσερις μήνες. “Παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, πρέπει να αποφασίσουμε την αναστολή των πτήσεων με τον συγκεκριμένο στόλο ως ένα έξτρα μέτρο ασφάλειας” δήλωσαν οι αερογραμμές, που είναι οι μεγαλύτερες στην Αφρική.

Επιβάτες από πάνω από 30 χώρες σκοτώθηκαν περιλαμβανομένων 32 Κενυατών, 18 Καναδών και επτά Βρετανών. Τουλάχιστον 19 θύματα ήταν εργαζόμενοι στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ο βουλευτής Άντον Χαρνκο από τη Σλοβακία ανεφερε ότι η γυναίκα και τα δύο του παιδιά ήταν ανάμεσα στους νεκρούς επιβάτες.

Στο μεταξύ, Έλληνας επιβάτης δήλωσε ότι επρόκειτο να ταξιδέψει με τη συγκεκριμένη πτήση, αλλά στάθηκε τυχερός καθώς έφθασε καθυστερημένος στην πύλη κατά δύο λεπτά. Σε ανάρτηση του στο Facebook ο Αντώνης Μαυρόπουλος έδειξε το εισιτηριο του λέγοντας “είναι η τυχερή μου μέρα”. “Ήμουν θυμωμένος γιατί κανείς δεν με βοήθησε να φθάσω στην πύλη στην ώρα μου. Είμαι ευγνώμων που είμαι ζωντανός” είπε.

Για Βρετανία: Αρκετές εφημερίδες επικεντρώνονται στην κρίσιμη ψηφοφορία αύριο στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit. Ο Guardian αναφέρει ότι η θέση της πρωθυπουργού έμοιαζε πολύ δύσκοη χθες το βράδυ καθώς “δεν μπορούσε ν αανακοινώσει κάποια πρόοδο στις συνομιλίες με την Ε.Ε”.
Οι Times αναφέρουν ότι ανώτατα στελέχη των Συντηρητικών έχουν ήδη πει στην πρωθυπουργο να μην προχωρήσει με την ψηφοφορία την Τρίτη, αν αποτύχει να κερδίσει σημαντικές υποχωρήσεις από τις Βρυξέλλες. Ανώτατη πηγή από το κόμμα δήλωσε στην εφημερίδα “έτσι όπως είναι η συμφωνία θα καταψηφιστεί”.
Από την πλευρά της η Daily Express κάνει λόγο για “τελευταία ευκαιρία να ελέγξει το Brexit.” Η εφημερίδα επισημαίνει οτι η κα Μέι είναι αντιμέτωπη με τον χρόνο καθως έχουν απομείνει λίγες ώρες, προκειμένου να σώσει τη συμφωνία και τη θέση της.
Η Daily Telegraph αναφέρει ότι “Η Ε.Ε ετοιμάζεται να χρεώσει τη Βρετανία δισεκατομμύρια στερλίνες” ως αντάλλαγμα για την καθυστέρηση εξόδου της χώρας. Η εφημερίδα επίσης τονίζει ότι τα κράτη – μέλη έχουν “σκληρύνει” τη στάση τους σε ό,τι αφορά την χρονική παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
Η Daily Mail φιλοξενεί άρθρο του υπουργού Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ όπου απευθύνει έκκληση σε “όσους όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία” να στηρίξουν τη συμφωνία της Μέι.
Οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε παραμένουν σε αδιέξοδο όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η κ Μέι συνομίλησε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μετά από έναν ακόμα αποτυχημένο γύρο διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο.Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και σήμερα το πρωί με στόχο να εξασφαλιστούν κάποιες αλλαγές στη συμφωνία πριν από την αυριανή ψηφοφορία. Ο πολιτικός συντάκτης του BBC Κρις Μέισον είπε ότι η συμφωνία δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά “και η προοπτική μιας ακόμα βαριάς ήττας είναι πολύ πιθανή”. Η κυβέρνηση της Βρετανίας αναζητά ακόμα αλλαγές σε ό,τι αφορά τη “δικλείδα ασφαλείας” στα ιρλανδικά σύνορα, που έχει σχεδιαστεί για να διατηρηθούν ανοιχτά τα σύνορα στη χώρα. Το λεγόμενο backstop προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως ένα έσχατο μέτρο. Αλλά οι λεπτομέρειες λειτουργίας του είναι που προκαλουν αντιδράσεις στους βρετανούς βουλευτές.
Τι μπορεί να συμβεί; Αν η συμφωνία της Μέι περάσει αύριο από τη Βουλή των Κοινοτήτων, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, στις 29 Μαρτίου. Αν απορριφθεί, οι βουλευτές έχουν δεσμευθεί ότι θα υπάρξει νέα ψηφοφορία την Τετάρτη για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία. Αν απορριφθεί αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσαν να ψηφίσουν την Πέμπτη για το εάν θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην Ε.Ε για καθυστέρηση του Brexit. Αν φθάσουν σε αυτό το σημείο, τότε ο υπουργός Υγείας, Στιβ Μπριν δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εκτός πια και αν οι βουλευτές θα μπορέσουν να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Στο μεταξύ τα κράτη – μέλη έχουν ήδη διαφοροποιηθεί σε ο,τι αφορά το πώς και εάν θα πρέπει να δοθεί χρονική παράταση στο Λονδίνο για το Brexit. Βουλγαρία, Φινλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακια, Ισπανία και Σουηδία απαιτούν από τη Βρετανία να καταθέσει επισήμως το λόγο της παράτασης. Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρια, Ιρλανδία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία δεν αντιδρούν επί της αρχής στην παροχή χρονικής παράτασης. Αυστρία και Γερμανία δεν θέλουν η παράταση να ξεπεράσει τις ευρωεκλογές. Τσεχία, Λουξεμβούργο και Μάλτα εχουν ταχθεί υπερ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, η Γαλλία θα ήθελε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στην παράταση, Βέλγιο και Λιθουανία θεωρούν ότι έξοδος χωρίς συμφωνία είναι καλύτερη από την παράταση.. στην αβεβαιότητα.

“To τέλος του Brexit δεν θα μοιάζει με το ελληνικό δράμα” ισχυρίζεται το Politico. Οι 27 μονιμοι αντιπρόσωποι της Ε.Ε παραμένουν ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.. Δεν πρόκειται να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις όπως συνέβη το 2015 με το ελληνικό δράμα. “(Ο Τσίπρας) ήθελε να παραμείνει στην Ε.Ε, εκείνη (η Μέι) θέλει να φύγει. Οι ηγέτες γνώριζαν ότι αυτός ήθελε να παραμείνει ως ένας από αυτούς” δήλωσε ένας διπλωμάτης τονίζοντας τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ των δύο ηγετών. Ένας άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι η μόνη επιλογή της Μέρκελ θα ήταν να αλλάξει τις “κόκκινες γραμμές” της Ε.Ε στη θεμελιώδη ουσία του backstop. Αυτό σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν σε ό,τι αφορά τη δέσμευση που έχουν λάβει έναντι της Ιρλανδίας, ενός κράτους – μέλους της Ε.Ε. διακινδυνεύοντας και τη συμφωνία ειρήνευσης με τη Β. Ιρλανδία και υπονομεύοντας την ενιαία αγορά της ΕΕ. “Φαίνεται ότι αυτός είναι ο στόχος του Λονδίνου” δήλωσε ένας διπλωμάτης, αλλά η Μέρκελ “δεν έχει κάτι να προσφέρει από το να υπονομεύσει την ίδια την ουσία της συμμετοχής στην Ε.Ε”. Ένα πρώιμο προσχέδιου του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου του Μαρτίου δεν δείχνει ότι υπάρχει διάθεση για 11ωρες διαπραγματεύσεις ανέφερε τρίτος διπλωμάτης. Οι ηγέτες θα συζητήσουν το Brexit λίγο μετά την άφιξη τους την Πέμπτη το απόγευμα και όχι το βράδυ. “Προς το παρόν η συζήτηση θα διεξαχθεί το απόγευμα όπως συνήθως γίνεται παρουσία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ταγιάνι” δήλωσε ένας διπλωμάτης/ “Δύο με τρεις ώρες το πολύ και μετά θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου”. Αρκετή ώρα για μια συμφωνία ή για συζήτηση γύρω από την επέκταση του Άρθρου 50 και ενδεχόμενους όρους, που θα συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Για άρθρο Κάρεμπανουερ- Ευρώπη: “Η επικεφαλής του CDU περιγράφει το δικό της όραμα… απαντώντας στον Μακρόν” αναφέρει το Politico. Η Ανεγκρέτ Κραμπ – Κάρενμπάουερ, η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών την Κυριακή δημοσίευσε την απάντηση της στις εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για πιο ισχυρή Ευρώπη και σε συγκεκριμένα σημεία του οράματος του, θέτοντας την ατζέντα του δικού της κόμματος για την μεταρρύθμιση της Ευρώπης. “Ο ευρωπαϊκός συγκεντρωτισμός, ο ευρωπαϊκός κρατισμός, η κοινοτικοποίηση των χρεών, η ευρωπαϊκοποίηση των κοινωνικών συστημάτων καθώς και ο κατώτατος μισθός θα ήταν μια λάθος προσέγγιση” έγραψε η Καρενμπάουερ σε άρθρο της στην Welt am Sonntag υπό τον τίτο “Διαμορφώνοντας σωστά την Ευρώπη”. Η επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών ισχυρίζεται ότι συμφωνεί με τον Γάλλο προεδρο ότι “η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχυθεί” αλλά θεωρεί ότι η απάντηση δεν πρέπει να είναι η δημιουργία περισσότερων ευρωπαϊκών θεσμών και η απομάκρυνση των εξουσιών από τις εθνικές κυβερνήσεις. Στο δικό του άρθρο “για μια Ευρωπαϊκή Αναγέννηση” ο Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία πολλαπλών νέων θεσμών καθώς και μια μεγάλη διάσκεψη ώστε να υπερκεραστούν τα κενά από την πολιτική διάρθρωση της ηπείρου όπως επίσης και έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό και μια ευρωπαϊκή τράπεζα που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πάντως η Κράμπ – Καρενμπάουερ δεν υπερασπίστηκε “το ατελές καθεστώς της σημερινής Ευρώπης εναντίον των κατηγοριών των λαϊκιστών” αλλά είπε πως η Ευρώπη χρειάζεται μια στρατηγική που να συνδυάζει τις εθνικές και ευρωπαϊκές προσεγγίσεις. Προκειμένου η Ευρώπη να παραμείνει ισχυρή και ενωμένη, ισχυρίστηκε ότι “η δουλειά των ευρωπαϊκών θεσμών δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει κάποια ηθική ανωτερότητα έναντι της συνεργατικής προσπάθειας των εθνικών κυβερνήσεων”. “Μια νέα Ευρώπη δεν μπορεί να ιδρυθεί χωρίς τα έθνη κράτη: έχουν άλλωστε τη δημοκρατική νομιμότητα και ταυτοποίηση” είπε. “Είναι τα κράτη – μέλη που διαμορφώνουν και φέρνουν τα δικά τους συμφέροντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι αυτό ακριβώς που προσδίδει στους Ευρωπαίους διεθνές βάρος”. Σε μια κίνηση που σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις στους Γάλλους εταίρους η Κραμπ – Καρενμπάουερ επίσης ζήτησε να υπάρξει μια μόνιμη θέση της Ε.Ε στον ΟΗΕ ώστε “επειγόντως” να βελτιωθεί η ικανότητα της Ε.Ε να ενεργει με μια κοινή εξωτερική πολιτική, καθώς και να καταργηθεί η έδρα του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Φυσικά και τις δύο ιδέες τις απορρίπτει το Παρίσι. Οι προτάσεις της Καρενμπάουερ είναι πιο κοντά σε εκείνες του Μακρόν σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση αλλά και την κλιματική αλλαγή. Για το πρώτο, η επικεφαλής του CDU συμφωνεί με την προσέγγιση του Μακρόν για την “ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων” και ζήτησε από την υπηρεσία ελέγχου των συνόρων της Ε.Ε, Frontex να αναπτυχθεί ως “επιχειρησιακή αστυνομική μονάδα” ώστε να στηρίζει τις εθνικές προσπάθειες. Τ α αιτήματα για άσυλο και ο καθορισμός του στάτους ενός πρόσφυγα “θα πρέπει να επιβεβαιώνονται απευθείας στα σύνορα Σένγκεν” είπε ενώ ζήτησε από την Ε.Ε να καθιερώσει ένα σύστημα “ηλεκτρονικής καταγραφής εισόδου και εξόδου”. Επίσης παρότρυνε την Ε.Ε να ηγηθει των προσπαθειών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και να συμφωνηθεί ένα Σύμφωνο Προστασίας του Ευρωπαϊκού Κλίματος που θα πρέπει να το διαπραγματευτούν επιχειρήσεις, υπάλληλοι και οι κοινωνίες. Οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής “θα εγκριθούν ευρέως μόνο αν πετύχουμε να συμπεριληφθούν οικονομικά και κοινωνικά μέτρα με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται και η απασχόληση και η οικονομική ισχύς αλλά και η δυνατότητα να υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης” έγραψε. Από την πλευρά του Μάικλ Ροτ, υφυπουργός Εξωτερικών από τους Σοσιαλδημοκράτες χαρακτήρισε τις προτάσεις της Καρενμπάουερ “πολύ στεγνές” και καθολου φιλόδοξες σημειώνοντας την απόρριψη μιας “κοινωνικής ένωσης” και την έλλειψη αναφοράς σε μια Ευρώπη ως “κοινότητα κοινών αξιών”.

Για Βέμπερ: Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο υποψήφιος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ αν εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν; Θα επιμείνει στην ισότιμη απονομή θέσεων στο Κολέγιο των Επιτρόπων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτό δήλωσε στην Welt am Sonntag. Πως όμως θα πείσει τους ηγέτες των κρατών – μελών να στείλουν γυναίκες στις Βρυξέλλες; Αναμένει “έντονες συζητήσεις” αλλά “δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να αποδεχθούν ότι το 50% του πληθυσμού θα πρέπει να εκπροσωπείται ισότιμα”. Ο Βέμπερ δήλωσε ότι είναι καλό για την ίδια την πολιτική αν οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ρόλο, αλλά απέφυγε να αποκαλέσει τον εαυτό του φεμινιστή. Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανς Τίμερμανς πάντως μάλλον είναι λιγότερο ντροπαλός ως προς αυτό καθώς αυτοχαρακτηρίστηκε φεμινιστής εκ πεποιθήσεως και προσέθεσε ότι η νέα Επιτροπή θα πρέπει να νομοθετήσει ώστε να καλυφθεί το κενό μεταξύ των δύο φύλων σε ό,τι αφορά μισθούς, συντάξεις κτλ.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση “Όρμπαν” ο Βέμπερ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ότι θα συναντηθεί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό στη Βουδαπέστη “τις επόμενες μέρες” επιχειρώντας να επιλύσει τη διένεξη που θα μπορούσε να οδηγησει το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας εκτός ΕΛΚ. “Ακούω διαφορετικά μηνύματα από τη Βουδαπέστη. Αυτό που είναι θετικό, κατά τη γνώμη μου” είπε “είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις πως έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αυτοκριτικής”. Ο Βέμπερ δήλωσε επίσης ότι “αναγνωρίζει” πως ο Όρμπαν θέλει να παραμείνει στην ευρωπαική οικογένεια αλλά παρ’ όλα αυτά αναμένει μια δημόσια απολογία. “Κάποιες συγκεκριμένες ενεργειες και δηλώσεις από τη Βουδαπέστη έχουν πλήξει το ΕΛΚ τους τελευταίους μήνες. Γι αυτό το λόγο μια δημόσια απολογία προς τα μέλη του είναι επιβεβλημένη”. Παράγοντας “κλειδί” σε ό,τι αφορά την απόφαση για το Fidesz αφορά στην απρόσκοπτη λειτουργία του Κεντρικού Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στη Βουδαπέστη.

Για Γερμανία – Τουρκία: Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επέκρινε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην ανανέωση τη διαπίστευση γερμανών ανταποκριτών στην Τουρκία. Η παρεμπόδιση δημοσιογράφων να ασκούν το καθήκον τους δεν είναι συμβατή με την αντίληψη της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ελευθερία τύπου, δηλώνει ο κ. Μάας σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η μη ανανέωση της διαπίστευσης αφορά τρεις ανταποκριτές γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Εκτός αυτού περίπου 80 ξένοι δημοσιογράφοι, ανάμεσα τους πολλοί Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτηρίζουν σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα την τουρκική στάση ως «προσβολή». Το Βερολίνο δεν σκοπεύει «να κάνει τα στραβά μάτια» αλλά θα θέτει το θέμα μονίμως στην ατζέντα των διμερών επαφών. Ως μια πρώτη αντίδραση της Γερμανίας θα πρέπει να θεωρηθεί η αυστηροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία του υπουργείου Εξωτερικών. Η οδηγία προειδοποιεί πως ενδεχομένως θα πρέπει να αναμένονται επιπλέον μέτρα σε βάρος γερμανών δημοσιογράφων αλλά και σε βάρος «οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών», δηλαδή των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Στην οδηγία αναφέρονται πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης, βάσει των οποίων απειλούνται κατά την είσοδό τους στην Τουρκία με σύλληψη άτομα που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις οργανώσεων στο εξωτερικό που θεωρούνται «τρομοκρατικές», όπως για παράδειγμα το κίνημα Γκιουλέν. Επίσης κινδυνεύουν να συλληφθούν και να καταδικασθούν σε πολυετή ποινή φυλάκισης ακόμη και Γερμανοί που σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν επικριτικά σχόλια για την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της χώρας ή απλώς τα επιδοκίμασαν.Γερμανοί, περιμένουν εδώ και δύο μήνες να τους ανανεωθεί η διαπίστευση για φέτος.

Στην Πολωνία: Το κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) βρήκε ένα θέμα για να εξασφαλίσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ενόψει των ευρωεκλογών αλλά και των εθνικών εκλογών: τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. — LGBTQ. Προκειται για μια στρατηγική που προκαλεί διχασμό στη χώρα αλλά και στην αντιπολίτευση αναφέρει το Politico. Το θέμ ξαφνικά προκάλεσε δημόσια συζήτηση όταν ο δήμαρχος Βαρσοβίας, Ραφάν Τρζασκοφσκι υπέγραψε μια διακήρυξη 12 σημείων για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας. Πρόκειται για την πολιτική που θα ακολουθησει σε θέματα όπως παροχή στέγης για παιδιά που τα διώχνουν ομοφοβικοί γονείς από το σπίτι, όπως και η παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη σεξουαλική αγωγή και την ανεκτικότητα στα σχολία της πρωτεύουσας βάσει των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, ηγέτης του PiS και της χώρας αναφέρθηκε στο θέμα σε διάσκεψη του κόμματος το Σάββατο προειδοποιώντας ότι πρόκειται “για έναν μεγάλο κίνδυνο”. “Αυτός ο κίνδυνος ειναι μια επίθεση εναντίον της οικογένειες, μια επίθεση που διεξάγεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο επειδή βασικά πρόκειται για επίθεση εναντίον των παιδιών” είπε. Την ίδια στιγμή, η Κριστίνα Παβλοβιτς μια από τις πιο δυναμικές βουλευτίνες του κόμματος έγραψε στο Twitter “πρέπει να κερδίσουμε αυτόν τον πολιτισμικό πόλεμο”. Η ισχυρή καθολική εκκλησία στη χώρα επίσης επέκρινε την πρωτοβουλία του δημάρχου εκφράζοντας ανησυχία για τις οδηγίες του ΠΟΥ. “Η διακήρυξη έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικό δίκαιο των γονιών να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τα πιστεύω τους” έγραψαν οι καθολικοί ιερείς. Πάντως η πρόκληση “πολιτισμικού πολέμου” γύρω από το θέμα των ομοφυλοφιλων ενέχει αρκετό πολιτικό κίνδυνο. Για τον Καζίνσκι και το κόμμα του πρόκειται για μια κίνηση που θα ενισχύσει τον έλεγχο των δεξιών ψηφοφόρων. Το 2015 το κόμμα “έπαιξε” επιτυχώς με τον φόβο των ξένων στις τότε εκλογές όταν είχε κορυφωθεί η μεταναστευτική κρίση με τον Καζίνσκι τότε να προειδοποιεί ότι μετανάστες αποτελούν κίνδυνο για τους Πολωνούς μεταφέροντας “παράσιτα και θανατηφόρους ιούς”. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το κυβερνών κόμμα δεσμεύθηκε για αύξηση των δημοσίων δαπανών αλλά αυτή τη φορά δεν μπορεί να δεσμευθεί ανάλογα, κάτι που αναδεικνύει τα κοινωνικά θέματα ως τα πιο σημαντικά. Το κυβερνών κόμμα χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα εναντίον των ομοφυλοφίλων με αντίστοιχα κόμματα στη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουγγαρία θέτοντας ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη των παραδοσιακών αξιών. Το θέμα προκαλεί διχασμό στην αντιπολίτευση καθώς τα περισσότερα κόμματα έχουν ήδη ενωθεί εναντίον του PiS ενόψει των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Η μεγαλύτερη συμμαχία είναι αυτή της “Πλατφόρμας Πολιτών” που κυβέρνησε στη χώρα από το 2007 έως το 2015 υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τουσκ. Πάντως τότε το εν λόγω κόμμα είχε αποτύχει να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων σε ό,τι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης καθώς δεν μπόρεσε να περάσει τον σχετικό νόμο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πολίτες έχουν αλλάξει τον τρόπο σκέψης τους έναντι των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Ipsos κατέδειξε ότι το 56% των Πολωνών στηρίζουν το δικαίωμα στο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου ενώ το 41% στηρίζουν το δικαίωμα στον γάμο. Αλλά στην πλειονότητα τους οι Πολωνοί είναι βαθιά θρησκευόμενοι και συντηρητικοί. Επομενως η κίνηση του Δημάρχου ίσως να ενισχύσει τελικά τα εκλογικά ποσοστά του PiS.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα