back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Συνεδριάζει το Eurogroup – Αμφίβολη η εκταμίευση

Διαβάστε επίσης

Συνεδριάζει το απόγευμα το Eurogroup, στο οποίο δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση των επιστροφών από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

“Σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα είναι στις ράγες. Κάποια πρόοδος στον νόμο Κατσέλη, σε σχέση με αυτά που αναφέρε η έκθεση της Κομισιόν έχει σημειωθεί, αλλά ακόμα δεν έχουμε συμφωνία”, δήλωσε, προσερχόμενος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

“Eξαιρετικά νέα η έκδοση 10ετούς ομολόγου” ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στο Eurogroup σημειώνοντας ότι υπάρχει “θετικό κλίμα” σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

“Θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς και θα αξιολογήσουμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων από την Ελλάδα” είπε και πρόσθεσε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει “πολλή δουλειά” και ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς ότι “βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία” αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Μοσκοβισί: Το σημερινό Eurogroup θα καταγράψει την πρόοδο προκειμένου τις επόμενες μέρες να αποφασιστεί η εκταμίευση

Τις “επόμενες μέρες” αναμένει o επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση του ενός δισ. μέχρι το Eurogroup του Απριλίου, “το αργότερο”.

“Θα ενημερώσω το Eurogroup για τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των δεσμεύσεων έχουν προχωρήσει πολύ”, σημείωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι στο ζήτημα του νόμου Κατσέλη, έχει γίνει “καλή και πολλή δουλειά”.

“Είμαι πεπεισμένος ότι το σημερινό Eurogroup θα καταγράψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί προκειμένου τις επόμενες μέρες και μέχρι το επόμενο Eurogroup να αποφασιστεί η εκταμίευση του ενός δισ.”, ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με άλλα ανοιχτά ζητήματα, αναφέρθηκε στην πώληση των λιγνικών μονάδων, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια υπόθεση “ανταγωνισμού” και ότι σε ό,τι αφορά την εκταμίευση το Eurogroup θα πρέπει να επικεντρωθεί στο διάδοχο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

“Το μήνυμα κατά τη γνώμη μου σήμερα πρέπει να είναι θετικό. Είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει επίσημη απόφαση σήμερα, αλλά θα λάβουμε υπόψη την πρόοδο που έχει σημειώθεί δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει η Επιτροπή”, υπογράμμισε.

Στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση. «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Θα δούμε αργότερα πού ακριβώς βρισκόμαστε», είπε.

Deutsche Welle: Προς αναβολή η εκταμίευση

Τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας θα απασχολήσουν σήμερα το απόγευμα τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Από τη συζήτηση θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση των 970 εκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας, τα οποία προέρχονται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο οι πιθανότητες οριστικής απόφασης σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένες γιατί η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την αποδέσμευση των χρημάτων.

Την περασμένη Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι με βάση τα δεδομένα που είχε εκείνη τη στιγμή οι πιθανότητες μετάθεσης της λήψης απόφασης για αργότερα είναι πάρα πολλές. Η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup θα γίνει στις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο το σημαντικότερο θέμα που παρέμενε ανοικτό ήταν η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στο νέο νομικό καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη. Έκτοτε μεσολάβησαν και νέες συζητήσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Αθήνας, το αποτέλεσμα των οποίων θα φανεί σήμερα το απόγευμα.

Εάν τελικά δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία, θα έχει ενδιαφέρον η αναφορά που θα γίνει από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη συνέχεια. Δηλαδή το κατά πόσο το Εurogroup θα εξουσιοδοτήσει ή όχι τους τεχνοκράτες του EWG να ολοκληρώσουν τη συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, ενδεχόμενο στο οποίο είχε αναφερθεί την προηγούμενη βδομάδα και ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι τα 970 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα, όταν εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα προέρχονται από κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών-μελών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα καθώς και την κατάργηση της προσαύξησης των επιτοκίων του δανείου της δεύτερης διάσωσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα