back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου απόψε @Τεχνόπολις

Διαβάστε επίσης

Αφιέρωμα στον αξέχαστο δημιουργό Μάνο Ελευθερίου διοργανώνουν οι Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ο Αθήνα 9.84 και η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου την ημέρα γέννησής του, απόψε, στις 19.00, στην Τεχνόπολη.

Αφορμή, η έκδοση του τελευταίου μυθιστορήματός του με τίτλο «Άνδρες του αίματος», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσουν στην εκδήλωση ο συνθέτης – στιχουργός Γιώργος Ανδρέου, ο δημοσιογράφος Σπύρος Αραβανής, ο ποιητής-σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης και ο συγγραφέας Θανάσης Θ. Νιάρχος. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιώργος Νταλάρας.

Για την προσωπικότητα του Μάνου Ελευεθερίου μίλησαν στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή της Μαρίας Χούκλη ο Γιώργος Ανδρέου, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Θοδωρής Γκόνης.

Για έναν μεγάλο φίλο και συγχρόνως μεγάλο δάσκαλο έκανε λόγο ο συνθέτης και στιχουργός, Γιώργος Ανδρέου:

«Για μένα ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε στη μεν ιδιωτική μου ζωή ένας μεγάλος φίλος και συγχρόνως βεβαίως είναι για μένα ένας μεγάλος δάσκαλος ένας μεγάλος πρωτομάστορας, είναι ένας από αυτούς που ευφυώς κάποια στιγμή ανέφερε ο Σαατρ λέγοντας ότι όλοι πατάμε σε ώμους γιγάντων. Όντως πατάμε σε ώμους γιγάντων και ο Μάνος Ελευθερίου είναι ένας από αυτούς του γίγαντες.

Θαυμάζω την πολυσύνθετη προσωπικότητά του, το γεγονός ότι υπήρξε σπουδαίος ποιητής, σπουδαίος άνθρωπος του τραγουδιού ως στιχουργός σπουδαίων δημιουργημάτων, συγχρόνως εξαίρετος πεζογράφος, δοκιμιογράφος, λαογράφος, συλλέκτης.

 

Είναι μια συνολική προσωπικότητα, της οποία η σημασία για τον ελληνισμό δεν εξαντλείται σε αυτή την πρόωρη θλίψη που έχουμε εξαιτίας του θανάτου του, αλλά η σούμα για τον Μάνο Ελευθερίου θα αργήσει και κάθε φορά, που θα τον συζητάμε, θα τον μνημονεύουμε και θα επανερχόμαστε στο έργο του, τόσο πιο πολύ θα μεγαλώνει, θα γιγαντώνεται η εκτίμησή μας και ο σεβασμό μας για την πνευματική του προσωπικότητα αλλά και για τον άνθρωπο συνολικά».

 

Έφυγε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε να πει πολλά ακόμα δήλωσε ο Γιώργος Νταλάρας:

«Για μένα ο Μάνος Ελευθερίου ήταν σαν οικογένεια και το πλήγμα της απώλειάς του είναι μεγάλο. Ο Μάνος Ελευθερίου είναι ένας άνθρωπος, που φεύγοντας αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κενό για τη χώρα μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μάνος Ελευθερίου δεν ήταν μόνο ένας άνθρωπος, που έγραφε τραγούδια, είχε και σπουδαίο συγγραφικό έργο.

Ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε την Ελλάδα, την πατρίδα του με έναν δικό του πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Κυρίως αγαπούσε όμως τη ζωή και τους ανθρώπους και έμπαινε βαθιά, μέσα από το λόγο του και τη συγγραφή του, σ αυτό το μυστήριο της ύπαρξης. Έφυγε λοιπόν ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε να πει πολλά ακόμα. Που αγαπήθηκε απ τη νεολαία όσο κανένας. Δεν έχω δει άνθρωπο στα 80 του χρόνια να έχει θαυμαστες 14 χρονών παιδιά. Θα μας λείψει, αλλά τον θυμόμαστε δεν τον ξεχναμε»

 

Ο Μάνος Ελευθερίου δίδασκε σε μας την υπομονή, την αφοσίωση, την ταπεινοφροσύνη και αυτό ήταν μεγάλο δώρο για μένα, τόνισε μεταξύ άλλων ο ποιητής και σκηνοθέτης, Θοδωρής Γκόνης:

 «Είχα την ακριβή τύχη να με θεωρεί φίλο του, ο Μάνος Ελευθερίου, αυτό το ανήσυχο, το ξεσπαθομένο το ακατάβλητο πνεύμα, που ήταν δάσκαλος για πάρα πολλούς. Είχα την τύχη να τον ακούσω κυρίως γιατί είχε το χάρισμα, ήξερε να μιλάει και όταν περπατούσαμε μαζί, αλλά και στο τηλέφωνο.

Ο Μάνος Ελευθερίου δίδασκε σε μας την υπομονή, την αφοσίωση, την ταπεινοφροσύνη και αυτό ήταν μεγάλο δώρο για μένα. Από εκεί και πέρα ο Μάνος ήταν ένας ποιητής, συγγραφέας, πεζογράφος, στοιχουργός, ήταν μια βαθιά ελληνική φωνή και είναι μια κοινή περιουσία για όλους μας. Αυτό που μετράει και αυτό που μένει είναι το έργο του. Εγώ θέλω προσωπικά να τον θυμάμαι με τα τηλεφωνήματα της Κυριακής, που πάντα μεταξύ αστείου και σοβαρού έλεγε τα πιο σοβαρά πράγματα και αυτό που είχες ανάγκη, τη γενναιοδωρία του και τον θαυμασμό μου».

Επιμέλεια Βάσια Μπακετέα, Βίκυ Παπαστεφάνου

Πληροφορίες εκδήλωσης

Αποσπάσματα από το έργο του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Νένα Μεντή και Μάνος Καρατζογιάννης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου από τους ερμηνευτές Πολυξένη Καράκογλου, Νίκο Μερτζάνο, Κατερίνα Παράσχου.

Συμμετέχουν οι μουσικοί Αλέξης Στενάκης (πιάνο, πνευστά), Βασίλης Γεωργακόπουλος (πιάνο) και οι συνθέτες Σπύρος Παρασκευάκος και Γιώργος Κυριάκος.

Επιμέλεια μουσικού προγράμματος: Σπύρος Παρασκευάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα