back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η επόμενη μέρα στην Αλγερία

Διαβάστε επίσης

Μετά από τις μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την χώρα, ο επί 20 χρόνια πρόεδρος της Αλγερίας Αμπνεναζίζ Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι δεν θα διεκδικήσει μία νέα, πέμπτη θητεία.

Η στάση της Γαλλίας

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση χθες η γερμανική Deutsche Welle επιχειρούσε να εξηγήσει την σιωπή της Γαλλίας όσο καιρό η Αλγερία βρίσκονταν σε τεντωμένο σκοινί. Πράγματι, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν και στις δύο χώρες εδώ και μέρες, ο Εμανουέλ Μακρόν απέφευγε να κάνει οποιεσδήποτε δηλώσεις.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την βιασύνη του να αναγνωρίσει σε αντίστοιχη κρίση, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό, όπως σχολιάζουν κάποιοι.

Μόλις εχθές ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν χαιρέτισε την απόφαση του 82χρονου Μπουτεφλίκα να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle αλλά και πολλούς άλλους ιστορικούς και αναλυτές, η σιωπή αυτή οφείλονταν στο αμαρτωλό παρελθόν Γαλλίας – Αλγερίας. Το Παρίσι φαίνεται να φοβόταν μην ρίξει λάδι στην φωτιά σε ένα ήδη τεταμένο κοινωνικό κλίμα. Συγχρόνως, απέφευγε να πάρει θέση, για να μην μεταφραστεί αυτή σαν μία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Πρόεδρος χωρίς εκλογές

Εχθές ο επί δύο δεκαετίες πρόεδρος της Αλγερίας δήλωσε ότι αναβάλει επ’αόριστον τις προγραμματισμένες για τις 18 Απριλίου εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος. Στο τηλεοπτικό του μήνυμα διευκρίνισε ότι “οι εκλογές θα διεξαχθούν ως συνέχεια μίας εθνικής διάσκεψης που θα είναι επιφορτισμένη με την μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος και την κατάρτιση νέου Συντάγματος μέχρι το τέλος του 2019”.

Ουσιαστικά, η απόφασή του αυτή, παρόλο που θεωρήθηκε σαν νίκη των πολιτών που διαμαρτύρονται έντονα εδώ και μέρες, εξυπηρετεί καθαρά και τον ίδιο.

Ο Αμπνεναζίζ Μπουτεφλίκα, εδώ και μέρες, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είχε σκοπό να ολοκληρώσει την πέμπτη αυτή θητεία εάν κέρδιζε τις εκλογές. Είχε απλώς σκοπό να ολοκληρώσει κάποιες μεταρρυθμίσεις και μετά να έκανε πρόωρες εκλογές στις οποίες δεν θα συμμετείχε.

Αυτό ακριβώς εξασφαλίζει τελικά, επιτρέποντας στον εαυτό του να παραμείνει πρόεδρος της χώρας και να ολοκληρώσει τις πολιτικές του χωρίς εκλογές.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα