back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κ. Βαρώτσος στον Αθήνα 9.84: Εμβρόντητος και με την πρόταση και με τη διάψευση από την υπουργό για τον «Δρομέα»

Διαβάστε επίσης

Λυπηρό χαρακτηρίζει ο διεθνούς φήμης γλύπτης Κώστας Βαρώτσος το όλο θέμα με τη διάψευση από την υπουργό Πολιτισμού περί πρότασης που του έγινε για μεταφορά του «Δρομέα» στα Σκόπια και την ανταλλαγή του με άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο κ. Βαρώτσος τόνισε ότι η υπουργός τον άφησε εμβρόντητο δύο φορές. «Την πρώτη με την πρόταση που μου έκανε με μια δόση υπερβολής και τη δεύτερη με τη διάψευση. Δεν το περίμενα, η υπουργός να χάσει τον έλεγχο και να πει ένα ψέμα τέτοιου είδους. Είναι λυπηρό. Ντρέπομαι γι’ αυτό που έχει συμβεί για λογαριασμό της ομάδας της υπουργού. Δεν είμαι αντίθετος στο να πάει ένα άγαλμα σε μια άλλη πόλη. Όμως δεν μπορείς να ξεριζώσεις ένα έργο με τέτοια πολιτική διαστρωμάτωση».

«Με ξένισε ότι, η πολιτική εξουσία ενώ θα έπρεπε να είναι εκφραστής του πολιτισμού, διαγώνια, δεν έχει καταλάβει την σχέση του Δρομέα με τον κόσμο. Δεν αντιλαμβάνεται την παραγωγή πολιτισμού στον τόπο που υπηρετεί. Κι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά. Είναι δύσκολο να έχει κριτική σκέψη. Πολλές φορές η πολιτική εξουσία αδυνατεί να αντιληφθεί το φαινόμενο. Σήμερα, ζούμε μια σύγκρουση της ιδέας της υπουργού και του κόσμου. Αν το καταλάβαινε, δεν θα την έκανε την πρόταση. Κάποια στιγμή όμως, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την προστασία των μνημείων της Αθήνας, τα οποία βανδαλίζονται δεν συντηρούνται» τόνισε ο κ. Βαρώτσος.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Δρομέας ήταν παραγγελία του δήμου Αθηναίων, και χρηματοδοτήθηκε από τον Αθήνα 9.84. «Τότε δεν φανταστήκαμε τη σημασία και τη δύναμη που θα αποκτούσε στην πόλη. Ήταν μια στιγμή που έγινε ένα πολιτιστικό σοκ στην Αθήνα, καθώς δεν ήταν συνηθισμένη στα σύγχρονα γλυπτά. Υπήρξε μια σύγκρουση, που αποδείχθηκε θετική, καθώς άνοιξε ο διάλογος» σημείωσε ο κ. Βαρώτσος.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα