back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΟΛΘ: Το πρώτο «πράσινο» λιμάνι της Μεσογείου

Διαβάστε επίσης

Στο πρώτο «πράσινο» λιμάνι όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη τη Μεσόγειο αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, αφού στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) απονεμήθηκε η διάκριση «Green Awards» από το ομώνυμο παγκόσμιο περιβαλλοντικό δίκτυο «Green Awards Foundation».

Έτσι ο ΟΛΘ γίνεται ένα από τα 37 συνολικά συνεργαζόμενα με το δίκτυο λιμάνια παγκοσμίως, όπου «πράσινα» πλοία, που είναι πιστοποιημένα από τον διεθνή οργανισμό, τυγχάνουν εκπτωτικής πολιτικής μέχρι 15% στα λιμενικά τέλη, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

«Οι εταίροι της ΟΛΘ Α.Ε. ομόφωνα αποφάσισαν τη συμμετοχή της εταιρείας στο δίκτυο Green Award, καθώς ανταποκρίνεται πλήρως τόσο στην προσήλωση του νέου επενδυτικού σχήματος στην ανάδειξη πρακτικών και συνεργειών, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λιμενικών δραστηριοτήτων της εταιρείας, όσο και στην εφαρμογή ενός σχεδίου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, επικεντρωμένου στις αρχές της ναυτιλιακής βιομηχανίας και με κύριο άξονα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος» δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., Σωτ. Θεοφάνης.

«Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί και στο μέλλον να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στη διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η διάκριση αφορά την προσχώρηση του ΟΛΘ σε ένα διεθνές δίκτυο, το οποίο έχει στόχο να προστατευτεί το περιβάλλον από τις ναυτιλιακές μεταφορές και δραστηριότητες.

Είναι μια απόδειξη της κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης της εταιρίας σε σχέση με την περιβαλλοντική ευαισθησία. Υπογραμμίζει την προσήλωση των μετόχων και της διοίκησης του λιμανιού, στις περιβαλλοντικά καλές πρακτικές στη ναυτιλία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Green Award, Δημήτριος Ματθαίου, επεσήμανε: «Ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Green Award, ως έμπειρο στέλεχος της ναυτιλιακής βιομηχανίας, αλλά πάνω από όλα ως Έλληνας, που προέρχεται από ένα έθνος που κρατάει ηγετική θέση στη Ναυτιλία και είναι η πατρίδα των ναυτικών παγκοσμίως, νιώθω πολύ περήφανος που καλωσορίζω το πρώτο ελληνικό λιμάνι, ως το νέο μας Πάροχο Κινήτρων, στο Ίδρυμα Green Award.

Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως μέλος αυτής της παγκόσμιας περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένης κοινότητας, ενώνει τις δυνάμεις του με 36 άλλα λιμάνια από όλο τον κόσμο και 75 άλλους Παρόχους Κινήτρων.

Εκτιμώ, ότι η πρωτοβουλία της Διοίκησης της ΟΛΘ Α.Ε., θα λειτουργήσει ως έναυσμα στην τοπική και περιφερειακή ναυτιλιακή κοινότητα και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον στις διοικήσεις και άλλων λιμανιών, ώστε να ακολουθήσουν το αξιοσημείωτο παράδειγμα της ΟΛΘ Α.Ε.

Για να ενταχθεί ένα λιμάνι στον οργανισμό πρέπει να πληροί ορισμένα περιβαλλοντικά δεδομένα και να επιβραβεύει τα πλοία που έρχονται σε αυτό με εκπτώσεις στα λιμενικά τέλη.

Αλλά για να πάρει ένα πλοίο την έγκριση πρέπει να είναι «πράσινο», να επιθεωρρηθεί από ελεγκτές του οργανισμού, να αποκτήσει τη διαπίστευση και κάθε χρόνο να την ανανεώνει μετά από έλεγχο.

Επειδή, κάθε πλοίο που παίρνει διαπίστευση συμμορφώνεται με αυστηρά περιβαλλοντικά στάνταρτ, είναι πιο ασφαλές και το λιμάνι πιο ήσυχο ότι δε θα συμβεί περιβαλλοντική ρύπανση».

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα