back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συμπόσιο για την κοινωνία πολιτών και την Κ.ΑΛ.Ο

Διαβάστε επίσης

Δύο τομείς με έντονη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ο τομέας της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και ο λεγόμενος «τρίτος τομέας», η κοινωνία των πολιτών, μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Κοινωνία Πολιτών και Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία» συνδιοργανώνουν το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο HIGGS (Βίκτωρος Ουγκώ 15, Μεταξουργείο) από τις 10 π.μ. την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Μαρτίου.

Η διερεύνηση του χώρου της Κ.ΑΛ.Ο στόχος του συμποσίου

«Από το 2011 και το 2016 που το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε στη χώρα μας, υπάρχει μια έντονη κινητικότητα γύρω από το θέμα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας όπως υπάρχει και μεγάλη κινητικότητα σε σχέση με τις ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών αναφέρει στον Αθήνα 9.84 ο πολιτικός επιστήμονας, ερευνητής στο ΕΚΚΕ Αλέξανδρος Αφουξενίδης. «Ο στόχος του συμποσίου είναι να συζητηθούν αυτά τα θέματα σε ένα πιο επιστημονικό ακαδημαϊκό επίπεδο. Στη χώρα μας η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία είναι ένα πεδίο που βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Οι πιο ανεπτυγμένες δομές τέτοιου είδους βρίσκονται στον Καναδά. Στον ευρωπαϊκό χώρο και ιδιαίτερα στη Ελλάδα αυτός ο τομέας της οικονομίας είναι υπό ανάπτυξη. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να αποτιμήσουμε πως θα πάει.»

koinoniki_allileggia_oikonomia

«Επίσης, σημειώνει ο κ. Αφουξενίδης «η οικονομία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως και όχι λόγω οικονομικής κρίσης έχει αλλάξει πάρα πολύ,τα τελευταία 20-30 χρόνια. Έχει αλλάξει η αγορά εργασίας, οι μορφές απασχόλησης. Υπάρχει μια μεγάλη μετατόπιση των οικονομιών από τη πλήρη απασχόληση στη μερική ή προσωρινή απασχόληση με αποτέλεσμα την υποαπασχόληση και την ανεργία, πέραν της κρίσης. Θεωρήθηκε πλέον ότι η εργασία έχει πολλαπλές μορφές. Αυτό έχει επηρεάσει πάρα πολύ τον τρίτο τομέα δηλαδή την κοινωνία των πολιτών».

Μερική λύση η Κ.ΑΛ.Ο στην ανεργία

«Δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας ούτε η κοινωνία των πολιτών ούτε από μόνες τους οι δομές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας» επισημαίνει ο κ. Αφουξενίδης. «Δεν μπορούν να δημιουργήσουν τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία σε ένα σημαντικό βαθμό ειδικότερα αν αναπτυχθούν αρκετά . Δεν αποτελούν υποκατάστατα του κράτους ή της ιδιωτικής οικονομίας της αγοράς. Συν βοηθούν την οικονομία να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης αλλά και να αναπτυχθεί προς νέες κατηγορίες».

Το πρόγραμμα της διημερίδας

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα