back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνεχίζεται η κόντρα Ζορμπά – Βαρώτσου για τον Δρομέα

Διαβάστε επίσης

Διασταυρώνουν ακόμη τα ξίφη τους η υπουργός πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά και ο γνωστός γλύπτης, Κώστας Βαρώτσος για τον «Δρομέα».

Το θέμα προέκυψε μετά από δήλωση του Κώστα Βαρώτσου ότι συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού, την προηγούμενη Παρασκευή και εκείνη έθεσε επί τάπητος την ιδέα να μεταφερθεί ο «Δρομέας» στα Σκόπια και στη θέση του να μπει ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την κεντρική πλατεία της πόλης.

Κώστας Βαρώτσος στον Αθήνα 9.84

Για ζήτημα ηθικό και αξιοπρέπειας κάνει λόγο ο δημιουργός του εμβληματικού γλυπτού «Δρομέας», μετά τη διάψευση από την ΥΠΠΟ, Μυρσίνη Ζορμπά ότι του πρότεινε τη μεταφορά του έργου στα Σκόπια και την ανταλλαγή του με άγαλμα έφιππου πολεμιστή, ενδεχομένως του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την πρωτεύουσα της γείτονος.

Μιλώντας ο κ Βαρώτσος στον Αθήνα 9.84 και στον Ηλία Κανέλλη, δήλωσε εμβρόντητος για τη διπλή διάψευση και τόνισε: «Η YΠΠΟ κατάφερε να με αφήσει εμβρόντητο δύο φορές. Μία φορά με την πρόταση που εμπεριέχει μεγάλη δόση υπερβολής και μία με τη διάψευση, που βέβαια δεν την περίμενα. Δεν περίμενα η υπουργός να χάσει τον έλεγχο και να πει κάποιο ψέμα τέτοιου είδους. Το θεωρώ λυπηρό. Ντρέπομαι γι’ αυτό που έχει συμβεί για λογαριασμό της ομάδας της υπουργού, η οποία ισχυρίζεται ότι τα έβγαλα από το μυαλό μου».

Και συνέχισε, μεταφέροντας την απάντηση που έδωσε: «Δεν είμαι αντίθετος στο να γίνει δωρεά ένα άγαλμα σε μια πόλη, θα μπορούσε άνετα να γίνει. Δεν μπορείς όμως να ξεριζώσεις ένα έργο με τέτοια πολιτισμική διαστρωμάτωση και τέτοια σχέση με τον κόσμο της Αθήνας. Τι θα του λέγαμε; Συγγνώμη το πάμε δώρο στα Σκόπια; Έχουν μεγαλώσει γενιές με τον Δρομέα».

«Με ξένισε oτι η πολιτική εξουσία πολλές φορές, ενώ θα έπρεπε να είναι εκφραστής του πολιτισμού δεν έχει καμία αντίληψη για το πολιτισμικό νόημα των δεδομένων που εκφράζει. Φαίνεται ότι δεν έχει καταλάβει τη σχέση του Δρομέα με τον κόσμο και τον πολιτισμό», κατέληξε ο κύριος Βαρώτσος.

Ακόμη, αποκάλυψε πως το σύγχρονο γλυπτό του Δρομέα ήταν παραγγελία του Δήμου Αθηναίων, επί δημαρχίας Μιλτιάδη Εβερτ και αντίστοιχα αγάλματα υπάρχουν σε Κύπρο, Γερμανία, Ιταλία και στην Ελβετία. Επισήμανε μάλιστα ότι τότε είχαν εγερθεί συζητήσεις και υπήρχαν γόνιμες συγκρούσεις σχετικά με τη δημόσια τέχνη.

Μυρσίνη Ζορμπά

Επιβεβαιώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι υπήρξε συνάντηση της κυρίας Ζορμπά με το γλύπτη, Κώστα Βαρώτσο, στο πλαίσιο όμως μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες.

Στη συνάντηση ανέφεραν πηγές του υπουργείου κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι.

Σε δηλώσεις της η Υπουργός Πολιτισμού στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζει ότι «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. ‘Αλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων».
«Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν» καταλήγει η κυρία Ζορμπά.

Αντιδράσεις από ΝΔ

Η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη τόνισε ότι «ξεπερνά κάθε φαντασία η ανταλλαγή με ένα κακέκτυπο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, που αποτελεί σύμβολο παραχάραξης της ιστορίας από τη γειτονική χώρα». Πρόσθεσε ότι «μεταξύ του Κώστα Βαρώτσου και ενός υπουργού αυτής της κυβέρνησης δεν υπάρχει αμφιβολία ποιον να πιστέψουμε».

Δήλωση Χαράς Κεφαλίδου

Να ζητηθεί δημόσια συγγνώμη, ώστε «να κρατηθούν στοιχειωδώς τα προσχήματα και να σταματήσει αυτός ο αυτοεξευτελισμός και ο προσωπικός και της κυβέρνησης», ζητεί η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Άπλετο φως» και στον Ηλία Κανέλλη, η κ. Κεφαλίδου επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και στην υπ. Πολιτισμού λέγοντας ότι, με ανάλογους χειρισμούς «διασύρεται και η χώρα. Δεν είναι παιχνιδάκι στα χέρια τους η χώρα».

Όπως είπε, αρχικά η κ. Ζορμπά αρνήθηκε ότι, υπήρξε συνάντηση, αλλά μετά επιβεβαίωσε τη συνάντηση, λέγοντας ωστόσο ότι, ο κύριος Βαρώτσος δεν κατάλαβε καλά μάλλον το περιεχόμενό της.

«Και επειδή αυτή η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει στο να υπάρχουν πάντα παρερμηνείες, fake news, ψέμα στο ψέμα, κανένας σοβαρός άνθρωπος και θεωρώ ότι ο κύριος Βαρώτσος είναι σοβαρός άνθρωπος, δε θα έμπαινε σε μία διαδικασία να μας παρουσιάσει μυθεύματα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεφαλίδου.

Κώστας Μπακογιάννης

Σε ανάρτησή του στα social media ο Κώστας Μπακογιάννης έγραψε: «Τα σύμβολα της πρωτεύουσας δεν προσφέρονται για τις δημόσιες σχέσεις κανενός υπουργού και καμίας κυβέρνησης. Να σεβόμαστε την Αθήνα και τον πολιτισμό της».

Διάψευση και από τα Σκόπια

Κυβερνητική πηγή της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο MIA, ότι «Δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για ανταλλαγή μνημείων».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, υπεγράφη προκειμένου να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η συμφωνία προβλέπει πως μέσα στο επόμενο διάστημα όλα τα μνημεία που ανήκουν στην ιστορία της Ελλάδος θα επισημαίνονται ως τέτοια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη πρωτοβουλία από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», τονίζεται από τις ίδιες πηγές.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα