back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανησυχία ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κόστος των αναδρομικών

Διαβάστε επίσης

Βραδυφλεγή βόμβα για τα δημόσια οικονομικά κόστους έως και περίπου 20 δισ. εντοπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,στην πρώτη του έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Πρόκειται για τις επιπτώσεις των ειλημμένων δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και για τις δυνητικές συνέπειες αποφάσεων που θα ληφθούν προσεχώς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ταμείου:

– Τα 9,5 δισ. ευρώ αγγίζει η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για αναδρομικές πληρωμές επιδομάτων και συντάξεων, ενώ προβλέπονται πρόσθετες ετήσιες δαπάνες κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

– Οι συνολικές υποχρεώσεις, μπορούν να εκτιναχθούν έως και το 4% του ΑΕΠ, δηλαδή στα περίπου 20 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις ανατρέπουν μεταγενέστερες μεταρρυθμίσεις κι έχουν επιβάλει επιλεγμένες αναδρομικές πληρωμές για τους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ «υπάρχουν κι άλλοι πιθανοί κίνδυνοι, που βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο για να αξιολογηθούν»

Οι αβεβαιότητες γύρω από αυτές τις εκτιμήσεις, σημειώνει το ταμείο, είναι μεγάλες και μια συνολική εκτίμηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν διαφορετικές παραδοχές, τα αναδρομικά επηρεάζουν ορισμένες ομάδες και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να γίνει διάκριση μεταξύ των περιπτώσεων όπου οι δικαστικές αποφάσεις επηρεάζουν μόνο την αναδρομική αποζημίωση για ένα ή περισσότερα έτη κι εκείνων που αφορούν το μέλλον.

Μάλιστα, το Ταμείο αποκαλύπτει πως υπάρχουν αρκετά δημοσιονομικά μέτρα που έχουν προταθεί από την ελληνική πλευρά, αλλά δεν έχουν ακόμα αντικατοπτριστεί στις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα