back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΓΣΕΕ: Σε κλίμα έντασης ξεκινά αύριο το 37ο Συνέδριο

Διαβάστε επίσης

Σε βαρύ κλίμα, ξεκινούν αύριο οι εργασίες του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, στην Καλαμάτα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι χθες, απέβη άκαρπη και η τρίτη προσπάθεια πραγματοποίησης του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, εξαιτίας της έντασης που επικρατεί μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Το συνέδριο της ΟΙΥΕ, ματαιώθηκε οριστικά και θα επιχειρηθεί διορισμός προσωρινής διοίκησης από τον Απρίλιο.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία δεν θα εκπροσωπηθεί από τους 25 συνέδρους που της αναλογούν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Στο συνέδριο της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης, συμμετέχουν συνολικά 350 σύνεδροι, οι οποίοι εκπροσωπούν 146 Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες από ολόκληρη τη χώρα.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ η πλειοψηφία θα πραγματοποιεί εκδήλωση για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Συνομοσπονδίας Εργατών, το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Το ΠΑΜΕ, καταγγέλλει τις παρατάξεις της πλειοψηφίας για “κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό”, καθώς και για προσπάθεια νόθευσης του συνεδρίου.

Η πλειοψηφία, σηκώνει το γάντι κάνοντας λόγο για δημιουργία κλίματος βίας και τρομοκρατίας εκ μέρους του ΠΑΜΕ, το οποίο αποδίδει στην διαπίστωση της προσκείμενης στο ΚΚΕ συνδικαλιστικής παράταξης ότι υφίσταται απώλεια δυνάμεων.

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ – ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ» (;)
Η φράση αυτή, αποτελεί το κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ.
Ιστορία, αποτελούμενη από κοινωνικούς αγώνες, αλλά και σφοδρές ενδοσυνδικαλιστικές διαμάχες.

Ιστορικά το πρώτο σωματείο ιδρύθηκε το 1879 στην Σύρο με την ονομασία Αδελφικός σύνδεσμος ξυλουργών, ενώ η πρώτη σημαντική κινητοποίηση εργατών έλαβε χώρα στην Σύρο στις 17 Δεκεμβρίου του 1878 και αφορούσε στους εργάτες στα ναυπηγεία Σύρου.

Στις αρχές του νέου αιώνα σημαντικές κινητοποιήσεις σε πολλούς κλάδους και πολλές πόλεις πραγματοποιούνται και δημιουργούνται σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις, με κομβικό σημείο το άρθρο 11 του Συντάγματος δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και το Νόμο 281/1914 νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Το 1918, η ιδέα μίας κεντρικής συνδικαλιστικής οργάνωσης κερδίζει έδαφος και με πρωτοβουλία της Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης και των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά συγκαλείται πανελλαδική συνδιάσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη δημιουργία εθνικού κέντρου.

Το 1ο Πανελλαδικό Εργατικό Συνέδριο, άρχισε στις 21 Οκτώβρη 1918 στην Αθήνα και τελείωσε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Συμμετείχαν 44 σωματεία που εκπροσωπούσαν 60.000 οργανωμένους εργάτες. Οι σοσιαλιστές πρότειναν να βασιστεί η ΓΣΕΕ στην αρχή της πάλης των τάξεων ενώ η άλλη πλευρά υποστήριζε ότι ο εργάτης πρέπει να ενδιαφέρεται μόνο για τα στενά επαγγελματικά του συμφέροντα. Τελικά το άρθρο του καταστατικού υπερψηφίστηκε. Το Ιδρυτικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος, γιατί συνένωσε τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους της χώρας μας κάτω από ένα ανώτατο ηγετικό όργανο.

Τα επόμενα χρόνια η ΓΣΕΕ ζει μια περίοδο κυβερνητικών παρεμβάσεων, καταστολών, αντιπαραθέσεων των αριστερών και των ρεφορμιστών, εσωτερικών τριβών, διασπάσεων. Το 1925 η ΓΣΕΕ αποσυνδέεται από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ελλάδας-ΣΕΚΕ.

Το 1934, πραγματοποιείται το 7ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ σε κλίμα ενοποίησης του πολυδιασπασμένου συνδικαλισμού. Όμως δεν άλλαξε κάτι, καθώς τις εξελίξεις πρόλαβε η δικτατορία του Μεταξά.

Στα χρόνια που ακολούθησαν έως το 8ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ(1946), η πίεση σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος, ήταν συνεχής.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής η ΓΣΕΕ απομονώνεται, το συνδικαλιστικό κίνημα καθοδηγείται από το ΕΑΜ και τελικά η ΓΣΕΕ είναι το μόνο συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης που ματαίωσε την αποστολή εργαζομένων στη χιτλερική Γερμανία.

Μετά την απελευθέρωση η Κ.Ε. του ΕΑΜ διορίζεται προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ. Όμως το 1946 πραγματοποιείται το 8ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο ακυρώνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας και οι ρεφoρμιστές με την υποστήριξη των Αμερικανών και του Κράτους εγκαθίστανται στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, απομακρύνοντας τους αριστερούς.

Από το 1960 (14ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ) έως και το 1976 (18ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ) λαμβάνουν χώρα σημαντικά γεγονότα για το Συνδικαλιστικό Κίνημα. Το 1962 οι κεντροαριστερές δυνάμεις ιδρύουν τις 115 Συνεργαζόμενες Εργατοϋπαλληλικές Οργανώσεις-ΣΕΟ (1962). Παράλληλα, οι κεντρώοι δραστηριοποιούνται στη Δημοκρατική Συνδικαλιστική Αλλαγή και από κοινού οργανώνουν σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως των οικοδόμων, των δασκάλων, των καθηγητών και των τραπεζικών.

Το 1966 η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, καταγγέλλει το συνέδριο ως νόθο και αποχωρεί.

Στο 18ο Συνέδριο (1976) συμμετέχει η αριστερή αντιπολίτευση, ενώ αντίθετα στα τρία επόμενα αρνείται να συμμετάσχει στις εκλογικές διαδικασίες, χαρακτηρίζοντάς τα ως νόθα.

Λίγα χρόνια αργότερα το 1982 εκπίπτει η διοίκηση της ΓΣΕΕ και διορίζεται νέα , η οποία απηχεί τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων.

Με το Ν.1264/82 και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ξεκινά μία νέα περίοδος για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλισμού και την κατοχύρωση των ελευθεριών του. Έτσι το επόμενο Συνέδριο (22ο) είναι το πιο αντιπροσωπευτικό και δημοκρατικό Συνέδριο στην μεταπολεμική περίοδο, που οδηγεί σε σχηματισμό ενωτικού αντιπροσωπευτικού Προεδρείου της ΓΣΕΕ. Η θητεία της Διοίκησης αυτής διακόπηκε με δικαστική παρέμβαση ένα χρόνο πριν την κανονική λήξη της.

Τα γεγονότα που ακολουθούν τη ρήξη του 1985 καταδεικνύουν την ανάγκη θωράκισης της αυτόνομης λειτουργίας και δράσης της ΓΣΕΕ, που επιτυγχάνεται στο 25ο Συνέδριο (1989) και ισχυροποιείται με την ψήφιση νέου Καταστατικού στο 26ο Συνέδριο (1990).

Το 1989, πραγματοποιήθηκε το 25ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση.

Από την δημιουργία του ΠΑΜΕ (με πυρήνα τους προσκείμενους στο ΚΚΕ συνδικαλιστές) στις 3 Απριλίου του 1999 και μετά, αλλά και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων, διαμορφώθηκαν και πάλι από αδρές έως και οριακές.

Οι συνθήκες ενδοσυνδικαλιστικής κρίσης, δημιούργησαν ένα σπιράλ έντασης και αμφισβήτησης μεταξύ των συνδικαλιστών, με επιπτώσεις για τα συνδικάτα και στην κοινωνία.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα