back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Μαύρος τουρισμός» σε τροχιά ανάπτυξης

Διαβάστε επίσης

Μία διαφορετική μορφή τουρισμού γνωρίζει άνθιση σε παγκόσμιο επίπεδο και ήδη τα ταξιδιωτικά προγράμματα προσαρμόζονται ανάλογα για να καλύψουν τις ανάγκες των τουριστών.

Πρόκειται για επισκέψεις σε κοιμητήρια τα οποία είτε είναι διακοσμημένα με πραγματικά έργα τέχνης, είτε εκεί έχουν ενταφιαστεί προσωπικότητες από όλους τους χώρους.

Τελευταία κινήσεις προβολής των κοιμητηρίων της κάνει η Μόσχα «στοχεύοντας» στους τουρίστες, που προσελκύονται από τον «τουρισμό του πένθους», όπως γίνεται σε πολλά νεκροταφεία του κόσμου. Μάλιστα οι περιηγήσεις στα κοιμητήρια της Μόσχας -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- θα γίνονται σε πέντε γλώσσες, δηλαδή αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, κινεζικά και κορεατικά.

Τα στοιχεία δείχνουν, ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Μόσχα ενδιαφέρονται και για το Μαυσωλείο, αλλά και για τους τάφους δίπλα στο τείχος του Κρεμλίνου.

Η πλειοψηφία των τουριστών, που επισκέπτονται τα κοιμητήρια της Ρωσίας προέρχεται από Ευρώπη, και Λατινική Αμερική, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρονται Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί και Μεξικάνοι. Μικρότερο ενδιαφέρον δείχνουν Ινδοί και τουρίστες από Αραβικές χώρες, καθώς έχουν διαφορετική αντίληψη για τα κοιμητήρια.

Τα νεκροταφεία που έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως είναι:

Παρίσι το Bohemian Pere Lachaise

Το πλέον δημοφιλές νεκροταφείο της Ευρώπης, αφού περιλαμβάνει τάφους προσωπικοτήτων όπως Μολιέρος, Προυστ, Ντελακρουά, Μοντιλιάνι, Όσκαρ Ουάιλντ,αλλά και Τζιμ Μόρισον, ενώ διακοσμείται με εντυπωσιακά μνημεία και γοτθικά παρεκκλήσια.

 

 

 

Λονδίνο το Highgate

Αν μη τι άλλο εντυπωσιάζει ο διάκοσμός του, που αποτελείται από κέλτικες κρύπτες, αιγυπτιακές κατακόβες μέχρι και γοτθικά μαυσωλεία. Εδώ υπάρχει ο τάφος του Καρλ Μαρξ, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί για ταινίες τρόμου.

 

Πράγα το Jewish cemetery

Μπορεί να ανακαλύφθηκε τον 15ο αιώνα, αλλά έχει πάνω από 200.000 τάφους και καθώς κατραλαμβάνει μικρή έκταση οι νέοι τάφοι βρίσκονται επάνω από παλαιότερους.

 

Μπουένος Άιρες το La Recoleta

Διάσημοι Αργεντίνοι είναι θαμμένοι στο συγκεκριμένο νεκροταφείο, που διαθέτει μνημεία με ιστορική σημασία.

Βιέννη το Cemetery Zentralfriedhof

Από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης με πάνω από 3 εκατ. τάφους, ανάμεσά τους του Μπετόβεν και του Γιοχαν Στράους.

Ρίο ντε Τζανέιρο το Sao Joao Batista Cemetery

Χαρακτηρίζεται ως το νεκροταφείο των αστεριών.

Εδιμβούργο το Greyfriars Cemetery

Η ιστορία του συνδέεται με τον Μπόμπι, τον σκύλο που δεν εγκατέλειψε για 14 χρόνια τον τάφο του αφεντικού του, μέχρι την τελευταία του πνοή. Μετά το θάνατό του ο Μπόμπι θάφτηκε τιμητικά στην είσοδο του νεκροταφείου.

Αγία Πετρούπολη το Literary Bridges

Αν και δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα ως νεκροταφείο για τους φτωχούς, έχει τάφους συγγραφέων, ποιητών, καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων του πολιτισμού.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα