back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι επόμενες κρίσιμες 48 ώρες για το Brexit

Διαβάστε επίσης

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο για το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την απόρριψη της συμφωνίας της Τερίζα Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit από τη Βουλή τον Κοινοτήτων.

Υπέρ της Συμφωνίας Αποχώρησης ψήφισαν 391 βουλευτές και 242 κατά.

Η αντίδραση της ΕΕ

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν άλλη πρόταση και τώρα πρέπει να προετοιμαστούν για το σενάριο ενός μη συναινετικού διαζυγίου.

“Η ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει ώστε να γίνει αποδεκτή η Συμφωνία Αποχώρησης. Το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο πλέον. Η προετοιμασία μας για το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ”, ανέφερε.

“Με αυτή την ψηφοφορία, οι πιθανότητες μίας αποχώρησης χωρίς συμφωνία έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο”, δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Στο ίδιος μήκος και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε στην γαλλική τηλεόραση: “Κάναμε ό,τι μπορούσαμε”.

Οι επόμενες ψηφοφορίες

Σήμερα στις 9 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, οι βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Εάν δεν εγκριθεί ούτε αυτή η πρόταση, αύριο Πέμπτη, θα ακολουθήσει νέα ψηφοφορία με στόχο την εξασφάλιση παράτασης της αποχώρησης.

“Μία πιθανή αποτυχία εξόδου της χώρας από την ΕΕ συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο για τη Βρετανία σε σχέση με ένα Brexit χωρίς συμφωνία“, δήλωσε ο Στίβεν Μπάρκλι, βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας.

Αντιθέτως, την ελπίδα ότι οι βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία κατά του Brexit χωρίς συμφωνία, εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Άλτμαϊερ.

Πιθανή μία παράταση

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε χθες ότι δεν θα είναι απλή μία παράταση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Άποψη που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν συμμερίζεται η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φέρεται να δήλωσε ότι θα είναι εύκολο να συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες σε μία παράταση έως τα τέλη Ιουνίου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την οικία του, τάχθηκε υπέρ του σεναρίου της παράτασης, λέγοντας: “Είναι προφανές ότι το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ο αποκλεισμός του ενδεχομένου ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για τη χώρα μας. Πρέπει να υπάρξει παράταση”.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται ομόφωνα υπέρ μίας απόφασης προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος, Ζεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνοντας ότι δεν περιμένει να υπάρξει πλειοψηφία στην σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα