back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Brexit: Υπερψηφίστηκε η παράταση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ μέχρι και τις 30 Ιουνίου

Διαβάστε επίσης

Oι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου υπερψήφισαν την παράταση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ μέχρι και τις 30 Ιουνίου. 412 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παράτασης, έναντι 202 που την καταψήφισαν.

Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί πλέον να αναχωρήσει στις 29 Μαρτίου όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.

Η κυρία Μέι λέει ότι το Brexit θα μπορούσε να καθυστερήσει κατά τρεις μήνες, μέχρι τις 30 Ιουνίου, αν οι βουλευτές υποστηρίξουν την πρόταση απόσυρσης που θα θέσει εκ νέου σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

Αν απορρίψουν πάλι τη συμφωνία της, τότε η Τερέζα Μέι θα επιδιώξει μεγαλύτερη παράταση – αλλά οποιαδήποτε καθυστέρηση πρέπει να συμφωνηθεί και από τα άλλα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Οι βουλευτές απέρριψαν νωρίτερα μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ένα άλλο δημοψήφισμα με 334 ψήφους κατά του δημοψηφίσματος έναντι 85 ψήφων που το υποστήριξαν.

Η θέση της Κομισιόν

Εάν η Βρετανία ζητήσει οποιαδήποτε αναβολή προκειμένου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα απαιτούσε την «ομόφωνη έγκριση» των κρατών μελών της ΕΕ, επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα εναπόκειται στα κράτη μέλη να εξετάσουν ένα τέτοιο αίτημα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργία των θεσμών της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους για κάτι τέτοιο και τη διάρκεια μιας πιθανής παράτασης» του άρθρου 50, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου, που σημείωσε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους ηγέτες».

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα