back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δύο χρόνια λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης Αστυνομικών

Διαβάστε επίσης

Περισσότερα από 1.650 περιστατικά έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η 24ωρη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας που τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία πριν δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2017.

Η σημασία και τα αποτελέσματα της ψυχολογικής γραμμής υποστήριξης των αστυνομικών, παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον επιστημονικά υπεύθυνο της υπηρεσίας Αστυνομικό Διευθυντή (Υ.Γ.) Εμμανουήλ Κουφάκη καθώς και από τον Διευθυντή ΕΣΥ, Ψυχίατρο, Επιστημονικά και Διοικητικά υπεύθυνο του ΚΚΨΥ Παγκρατίου και του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», Dr. Γεώργιο M. Παπαγεωργίου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγο (ΥΓ) Ηλία Μαλεβίτη.

Οι παρουσιάσεις εστίασαν στο επιστημονικό πεδίο των ζητημάτων που διαχειρίζεται η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκαν και αναλύθηκαν τα ποιοτικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής καθώς και τα αποτελέσματα από την λειτουργία της.

1.652 περιστατικά το 2017
Συνοπτικά από το Μάρτιο του 2017 που καθιερώθηκε η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης έχει ανταποκριθεί σε συνολικά (1.652) περιστατικά. Ειδικότερα το 2017 πραγματοποιήθηκαν 711 κλήσεις, το 2018 πραγματοποιήθηκαν 833 κλήσεις και μέχρι σήμερα το 2019 άλλες 108 κλήσεις.

Οικογενειακά ζητήματα
Το 2017 οι 178 κλήσεις αφορούσαν οικογενειακά ζητήματα, 41 κλήσεις αφορούσαν ερωτικά ζητήματα, 36 κλήσεις αφορούσαν ζητήματα διαχείρισης άγχους, 33 κλήσεις ζητήματα διαχείρισης πένθους και 24 κλήσεις επαγγελματικά ζητήματα.

Αντίστοιχα το 2018 οι 193 κλήσεις αφορούσαν οικογενειακά ζητήματα, 90 κλήσεις αφορούσαν ζητήματα διαχείρισης άγχους, 47 κλήσεις αφορούσαν ερωτικά ζητήματα, 3 κλήσεις ζητήματα διαχείρισης πένθους και 14 κλήσεις επαγγελματικά ζητήματα.

Ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με τις αυτοκτονίες στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Από το 2007 έως το 2018 έχουν καταγραφεί 44 αυτοκτονίες αστυνομικών ενώ το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά μετά από 11 χρόνια που δεν σημειώθηκε καμία αυτοκτονία στην ΕΛΑΣ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουφάκης ανέφερε ότι σε 25.000 με 30.000 ψυχιατρικούς ελέγχους αστυνομικών κρίθηκε απαραίτητο να αφαιρεθεί ο υπηρεσιακός οπλισμός σε περίπου 700 αστυνομικούς. Σημειώνεται ότι η λειτουργία της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης έχει σκοπό την παροχή επιστημονικής υποστήριξης και συμβουλευτικής ενημέρωσης, που βοηθάει τους ενδιαφερόμενους να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν σε επαγγελματικό, ατομικό, και οικογενειακό επίπεδο.

Όλο το 24ωρο

Η τηλεφωνική γραμμή κλήσης 210-34.10.900 είναι διαθέσιμη σε 24ωρη βάση για όλο το προσωπικό (αστυνομικό ή πολιτικό, εν ενεργεία ή σε αποστρατεία) καθώς και για τα μέλη των οικογενειών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ βασικά χαρακτηριστικά της αποτελούν η διασφάλιση της ανωνυμίας και η πλήρης εχεμύθεια.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Β’ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Ντούνης, Ο Υπαρχηγός Υποστήριξης του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης και ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης.

Παρέστησαν ακόμα ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Υποπτέραρχος (ΥΙ) Γεώργιος Τολούμης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου, Διευθυντές Διευθύνσεων και Αυτοτελών Κεντρικών Υπηρεσιών του Σώματος, Διευθυντές Διευθύνσεων της Αττικής, εκπρόσωποι του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων, Αξιωματικοί και αστυνομικό προσωπικό.

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα