back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η δεύτερη «μάχη» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Διαβάστε επίσης

Τίτλους τέλους στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή, βάζει η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος, η οποία με ψηφοφορία θα κρίνει οριστικά, πόσες και ποιές διατάξεις του καταστατικού χάρτη της χώρας, θα παραπεμφθούν προς τροποποίηση στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

Αλ. Τσίπρας: Κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία η Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης,  ως «κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής και τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε επί 40 χρόνια είχε πολλές ευκαιρίες να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν το τόλμησε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση είναι μία κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία σε αντίθεση δυστυχώς με άλλους «που επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα». «Προσπάθησαν να υπονομεύσουν, να σνομπάρουν τη διαδικασία της αναθεώρησης, να δημιουργήσουν προσκόμματα» εν αντιθέσει, όπως είπε, «με την κυβέρνηση που εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία τώρα που η χώρα μας εξέρχεται από αυτή τη δραματική εμπειρία των μνημονίων, απ΄ αυτή την ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης που της επιβλήθηκε μετά την χρεοκοπία του 2010». «Μια κατάσταση στην οποία οι τίτλοι τέλους γράφτηκαν οριστικά τον Αύγουστο του 2018», σημείωσε.

Αναφορικά με ένα από τα κεντρικά ερωτήματα της συζήτησης για τον ΠτΔ και το εάν ως ύστατο καταφύγιο θα πρέπει να προσφεύγουμε στον λαό ή εάν αρκεί η απλή πλειοψηφία των 151 στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας ως αβάσιμες τις αιτιάσεις περί ροπής της πρότασης σε προεδρικό σύστημα.

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ τόνισε ότι νοθεύει τον μηχανισμό επίτευξης συναίνεσης, στο βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας. «Θα καταλήξουμε με έναν ΠτΔ διορισμένο τοποτηρητή της εκάστοτε απλής πλειοψηφίας της Βουλής. Πρόκειται για μία θεσμικά προβληματική πρόταση», ανέφερε.

Kυρ. Μητσοτάκης: Ολέθριες οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Να μετατρέψει τις εκλογές της 26ης Μαίου σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική κάλεσε τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι είτε οι κάλπες είναι 3 είτε 4 δεν υπάρχουν περιθώρια για ανώδυνες επιλογές, για εύκολες διαμαρτυρίες και για άσκοπες ψήφους.

«Oι Ελληνες θα κρίνουν ό,τι έχουν βιώσει με μνημόνια και φόρους, ακόμη και την εθνική πληγή του μακεδονικού» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εργαλειοποίησε τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Άλλοι βουλευτές ξεκίνησαν τη συζήτηση για την αναθεώρηση και άλλοι την τερματίζουν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας για ακόμη μια φορά λόγο για κυβέρνηση- κουρελού, που «νοικιάζει» βουλευτές, τάζοντας τους διάφορα για να έχει την πλειοψηφία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις ολέθριες και επικίνδυνες θεσμικά», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ αν εννοεί ότι δεν θέλει η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας να είναι μοχλός για πρόκληση εθνικών εκλογών να υπερψηφίσει στην σημερινή ψηφοφορία το άρθρο 32.

Φ. Γεννηματά: «Τσίπρας – Μητσοτάκης παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια με το Σύνταγμα»

Διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι έστησαν ένα μικροκομματικό παιχνίδι γύρω από το ιστορικό εγχείρημα της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής πόλωσης και διχασμού σημειώνοντας ότι η παλαιά δεξιά της ΝΔ που μοιάζει με τη νέα Δεξιά του κ. Τσίπρα συνταντώνται στις συντηριτικές πολιτικές.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως είναι ολοφάνερο πως ο κ. Τσίπρας «φεύγει» και προειδοποίησε: «Όχι πια το τιμόνι δεξιά για τη χώρα. Χρειάζονται προοδευτικές πολιτικές».

«Η συνολική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολιτικά ουδέτερη, έχει ξεκάθαρα ιδεολογικά χαρακτηριστικά γι’ αυτό και ενοχλεί», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την επιχειρούμενη αλλαγή του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας ο κ. Καλογήρου διευκρίνισε ότι καμία πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν αλλιώνει την προστασία της έννομης τάξης, καθώς – όπως είπε- η χρήση εκρηκτικών παραμένει κακούργημα και αυτό που πλημμελειοποιείται είναι η κατοχή τους.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι σέρνει τη δίκη της Χρυσής Αυγής επί 4 χρόνια με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας τον ότι συγκυβερνώντας με τους ΑΝΕΛ εξοικείωσε ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας με την ακροδεξιά ρητορική.

Εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ με το άρθρο για την απευθείας εκλογή ΠτΔ από το λαό, εκτιμώντας ότι παρότι δεν πέρασε το συγκεκριμένο άρθρο είναι πιθανό να δούμε να ξεδιπλώνεται η τέχνη του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιστροφή της πραγματικότητας όταν δεν τον βολεύει.

«Το ζήτημα της Αναθεώρησης του Συντάγματος το σαμπόταραν και τα δύο κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

«Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έκαναν προστάσεις που έχουν μηδαμινά κοινά σημεία με το πρόσχημα ότι ο ένας εκφράζει τη συντήρηση και ο άλλος την πρόοδο. Κατά τη γνώμη μας και οι δύο εκφράζουν τη συντήρηση. Γιατί για να είσαι προοδευτικός πρέπει να το αποδεικνύεις με τα έργα σου», είπε ο κ. Λεβέντης.

Με τελετή αποχαιρετισμού των μεγάλων ευκαιριών παρομοίασε τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία για τις αλλαγές στο Σύνταγμα ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ αναφέρθηκε στο άρθρο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που δεν έλαβε το πράσινο φως για αναθεώρηση.

Ο κ. Θεοδωράκης παρενέβη και στο ζήτημα αλλαγής του ποινικού κώδικα, καλώντας τα κόμματα να μην συντρίψουν τον εκσυγχρονισμό στις κομματικές μυλόπετρες. «Η συζήτηση για το Σύνταγμα απόδειξε ότι το μόνο που ενδιαφέρει τα κόμματα είναι πως θα διαιωνίσουν την δική τους εξουσία», κατέληξε ο κ Θεοδωράκης.

«Χωρίς συναίνεση και πολιτικό πολιτισμό η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε εφικτή», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση τόνισε ότι κάποιες από αυτές αποτελούν έκφραση του συνταγματικού λαικισμού ενώ αναφερόμενος ειδικά στην πρόταση για ουδετερόθρησκο κράτος τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη ούτε προβλέπεται στην ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Στέλλα Παπαμιχαήλ – Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα