back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μεταβιβάσεις ακινήτων με ένα ηλεκτρονικό κλικ από τον συμβολαιογράφο

Διαβάστε επίσης

Με ένα ηλεκτρονικό κλικ μέσω του υπολογιστή του συμβολαιογράφου φιλοδοξεί να δώσει τέλος, πιλοτικά από τον Ιούνιο, η ΑΑΔΕ στην ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες φορολογούμενοι όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις(κυρίως αγοραπωλησίες) ακινήτων.

Σήμερα εκτός του συμβολαιογράφου που θα συντάξει και θα επικυρώσει το συμβόλαιο μεταβίβασης οι υπόχρεοι θα πρέπει να μεταβούν στην αρμόδια εφορία όπου υπάγεται το ακίνητο για να λάβει έγκριση και να καταλογιστεί ο φόρος. Όλα αυτά χειρόγραφα και με μεγάλη ταλαιπωρία στα τμήματα κεφαλαίου των εφοριών όπου οι ουρές εξακολουθούν να κυριαρχούν.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους και όπως εκτιμάται από τον Ιούνιο η όλη διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου -πιλοτικά στην αρχή και σε πλήρη εφαρμογή από τον Οκτώβριο- θα γίνεται και θα ολοκληρώνεται μόνο στο συμβολαιογραφείο μέσω του οποίου θα υποβάλλεται το συμβόλαιο ηλεκτρονικά στην εφορία και αυτομάτως θα εξάγεται ο αναλογών φόρος με την ηλεκτρονική ταυτότητα πληρωμής του.

Επιδίωξη της ΑΑΔΕ είναι ,από τη μια,να καταργηθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία και ταλαιπωρία των φορολογουμένων στα γκισέ των τμημάτων κεφαλαίου των εφοριών π.χ για την υποβολή αιτήσεων και φακέλων με συνοδευτικά έγγραφα για μεταβιβάσεις ακινήτων, και από την άλλη ο εντοπισμός πιθανής φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος καθώς οι περισσότερες σήμερα αγοραπωλησίες ακινήτων (πάνω από το 84%) γίνονται με μετρητά.

‘Ηδη οι δηλώσεις γονικών παροχών και χρηματικών δωρεών από τους συμβαλλόμενους γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και αυτόματα βεβαιώνεται και εξάγεται ο αναλογών φόρος που θα πρέπει να εξοφληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων ο φόρος ,ως γνωστόν καταβάλλεται εφάπαξ και αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα