Search

Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν ένα Brexit χωρίς συμφωνία

340

Οι Βρετανοί βουλευτές κλήθηκαν και χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων για το εάν επιθυμούν ένα Brexit με συμφωνία – ήτοι με μία μεταβατική περίοδο δύο ετών – ή ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν υπέρ ενός Βrexit με συμφωνία, με 321 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ  και 278 κατά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σημαίνει ότι θα υπάρξει και νέα ψηφοφορία απόψε το βράδυ, αυτή τη φορά για παράταση του Άρθρου 50, δηλαδή μία καθυστέρηση της διαδικασίας του Brexit.

Πρόταση για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου

Η βρετανική κυβέρνηση θα προτείνει σήμερα την παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, στην περίπτωση που το κοινοβούλιο εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ έως τις 20 Μαρτίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Οι βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν σήμερα Πέμπτη επί νέας τροπολογίας για μία πιθανή παράταση του Brexit, με την κυβέρνηση να τονίζει επίσης ότι αν δεν έχει εγκριθεί καμία συμφωνία από το κοινοβούλιο έως τις 20 Μαρτίου, είναι απίθανο η ΕΕ να εγκρίνει χρονική παράταση του Brexit στη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Μαρτίου, χωρίς το Λονδίνο να έχει δώσει μια συγκεκριμένη αιτιολογία.

Αν η συμφωνία εγκριθεί έως τις 20 Μαρτίου «τότε η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συμφωνήσει με την ΕΕ μια παράταση άπαξ…για μια περίοδο που λήγει την 30η Ιουνίου 2019 για τον σκοπό της ψήφισης της απαραίτητης νομοθεσίας για την έξοδο από την ΕΕ», σημείωσε ο Μπέρκοου στην Βουλή.

Έπειτα από τη χθεσινή ψηφοφορία, η Μέι προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μακρά καθυστέρηση του Brexit αν οι βουλευτές δεν συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα τις ερχόμενες μέρες.

«Αν η Βουλή βρει τρόπο τις ερχόμενες μέρες να στηρίξει μια συμφωνία, αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιδιώξει μια σύντομη, περιορισμένη τεχνική επέκταση του Άρθρου 50…Μια τέτοια σύντομη τεχνική επέκταση είναι πιθανόν να μας προσφερθεί μόνο αν έχουμε μια συμφωνία», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.

«Η Βουλή πρέπει να καταλάβει και να δεχτεί ότι αν δεν έχει πρόθεση να στηρίξει μια συμφωνία τις επόμενες μέρες – και δεν έχει σκοπό να στηρίξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου – τότε θα υπάρξει η ανάγκη για μια πολύ μεγαλύτερη επέκταση του Άρθρου 50», πρόσθεσε.

«Η Βουλή θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες» των αποφάσεών της, είπε χαρακτηριστικά η Μέι.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζεται για τα χειρότερα…

Πλήρως προετοιμασμένη για το χειρότερο δυνατό σενάριο στο Brexit, δηλαδή αυτό μίας εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, θέλει να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες, μέτρα για τα ταξίδια, τις μεταφορές, το Erasmus, την κοινωνική ασφάλιση και την αλιεία. Στόχος να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα και η αναταραχή, που προβλέπεται να επικρατήσει σε μία τέτοια περίπτωση.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν εξομοιώνουν τα οφέλη της ιδιότητας του κράτους μέλους ή της προτεινόμενης μεταβατικής συμφωνίας. Έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια και υιοθετούνται μονομερώς από την ΕΕ, ενώ κάποια από αυτά προωθούνται υπό την προϋπόθεση ότι η Βρετανία θα υιοθετήσει παρόμοια στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας.

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε ουσιαστικά τις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίπτωση του no deal.
Μεταξύ άλλων αυτές προβλέπουν νομικές δικλείδες για τους σπουδαστές και καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus στη Βρετανία και αυτούς που προέρχονται από αυτό, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις δραστηριότητές τους.
Προβλέπεται επίσης η συνέχιση της χρηματοδότησης των διασυνοριακών και δια-κοινοτικών προγραμμάτων στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και η διατήρηση βασικών υπηρεσιών αεροπορικών και οδικών μεταφορών ανθρώπων και αγαθών μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

Θα πρέπει ακόμη να επιτραπεί σε αλιευτικά της ΕΕ και της Βρετανίας να συνεχίσουν προσωρινά να δραστηριοποιούνται σε ύδατα και των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά του το Λονδίνο ανακοίνωσε σήμερα πως σε περίπτωση μίας άτακτης εξόδου, θα επιτρέψει στο 87% των προϊόντων από το εξωτερικό να εισέρχονται σε βρετανικό έδαφος χωρίς δασμούς.

Δημοσκόπηση: Οι μισοί Βρετανοί ζητούν την παραίτηση Μέι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες στο περιοδικό Politico, oι μισοί Βρετανοί ζητούν την παραίτηση της πρωθυπουργού Theresa May ύστερα από τη νέα, ταπεινωτική κοινοβουλευτική ήττα που υπέστη  την Τρίτη 12/3 στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με την ψηφοφορία επί της συμφωνίας της με την ΕΕ για το Brexit.
Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Politico λίγο μετά την ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο αναφέρεται πως αυξάνεται η στήριξη της βρετανικής κοινής γνώμης υπέρ ενός Brexit χωρίς συμφωνία και ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ΕΕ.

Αθηνά Κορλίρα

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *