back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η νέα ταπεινωτική ήττα για τη Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία: “Ταπείνωση” και “κατάρρευση” είναι οι δύο λέξεις που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου μετά από μια ακόμα μέρα ήττας για την Τερέζα Μέι καθώς αρκετά μέλη του υπουργικού της συμβουλίου αψήφισαν την κυβερνητική γραμμή προκαλώντας νέα ήττα για την πρωθυπουργό.
Η Daily Mail δίνει την ακριβή κατάσταση στην πολιτική ζωή στη Βρετανία: “επικρατεί χάος” και αναφέρει “η Μέι χάνει τον έλεγχο των υπουργών της” μετά από μαζικό αντάρτικο προκειμένου να αποκλειστεί το σενάριο της μη συμωνίας. Τώρα αυτή θέλει Τρίτη ψηφοφορία για τη Δική της Συμφωνια και προειδοποιεί: Στηρίξτε με διαφορετικά θα χάσουμε όλοι μαζί το Brexit.
“Κατάρρευση Brexit” είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Times περιγράφουν τις χθεσινές άνευ προηγουμένου σκηνές στο Γουεστμίνστερ.
Ο Guardian επίσης επικεντρώνεται στο πώς η Μέι θα χειριστεί την κατάσταση μετά από αυτή την τοσο καταστροφική εβδομάδα λέγοντας στον τίτλο του: “Η τελευταία προειδοποίηση της Μέι προς τους αντάρτες των Τόρις: στηρίξτε με αλλιώς χάνετε το Brexit”. Η εφημερίδα τονίζει ότι μια “ταπεινωμένη” πρωθυπουργός “θα επιχειρήσει μια τελευταία και απελπισμένη ζαριά για τη συμφωνία της” μετά από μια άνευ προηγουμένου κατάσταση που έδειξε ποσο διχασμένο είναι το κόμμα της αλλά και το υπουργικό της συμβούλιο.
Οι Financial Times αναφέρουν: “Η Μέι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τελεσίγραφο μετά την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων να απορρίψει το ενδεχόμενο μη συμφωνίας”. Ύστερα από μια ακόμα ταπείνωση στο Γουεστμίνιστερ η πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές της να στηρίξουν τη συμφωνία της μέσα σε μια εβδομάδα διαφορετικά η Βρετανία θα αναγκαστεί να αναζητήσει μια μεγάλης χρονικής διάρκειας καθυστέρηση του Brexit κάτι που θα την οδηγήσει να μετάσχει κανονικά στις ευρωεκλογές.
Η Daily Telegraph από την πλευρά της επισημαίνει: “Καθυστέρηση για το Brexit μέχρι νεωτέρας από τη συμμορία τεσσάρων ανταρτών”. Η εφημερίδα δεν μπορεί να αποκρύψει την ισχυρή στήριξη της στο Brexit και εναντίον εκείνων που ψήφισαν υπερ μιας επιλογής χωρις συμφωνία, λεγοντας ότι τα τέσσερα μέλη του υπουργικού “πρόδωσαν την Μέι σκοτώνοντας την πιθανοτητα μη συμφωνίας”.
“Κατάρρευση” και ο τίτλος της Mirror που περιγράφει λεπτομερώς το “πως η Μέι έχασε τον έλεγχο του Brexit χθες το βράδυ όταν 13 υπουργοί της απέρριψαν το σχέδιο μη συμφωνίας σε μια κίνηση που την άφησε εκτεθειμένη”.
Η “i” έχει ακριβώς τον ίδιο τίτλο παρατηρώντας ότι τα γεγονότα της χθεσινής μέρας αντανακλούν “την κατάρρευση της πειθαρχίας στο κόμμα των Συντηρητικών” αναφέροντας ότι “ανώτατα στελέχη των Τόρις προειδοποιούν πως η κυβέρνηση βρίσκεται στα προθυρα κατάρρευσης”.
Οι Times συνεχίζουν στο ίδιο μήκος κυματος λέγοντας ότι η Φίλιπ Χάμοντ ήταν εκείνος “που υπονόμευσε τη στρατηγική της Μέι που επέμενε “καμία συμφωνία ή μεγάλη χρονική παράταση του Brexit” λέγοντας ότι ήρθε η ώρα “να αφήσουμε κατά μέρος τις διαφορές μας και να αναζητήσουμε συμβιβασμό”.
“Μην αφήνετε τoυς τραμπούκους της Ε.Ε να κερδίσουν” αναφέρει η Daily Express επισημαίνοντας ότι “επικρατεί χάος καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίπτει τη μη συμφωνία της πρωθυπουργού αλλά σε θέση άμυνας η πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές ότι “θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις” των συνεχιζόμενων προσπαθειών να σαμποτάρουν το Brexit”.
Οι βρετανοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν αργότερα σήμερα για το εάν θα πρέπει η χώρα να ζητήσει από την Ε.Ε άδεια να καθυστερήσει το Brexit πέραν της προγραμματισμένης ημερομηνίας, στις 29 Μαρτίου. Η πρωθυπουργός θα επιχειρήσει και τρίτη προσπάθεια έγκρισης της συμφωνίας της την επόμενη εβδομάδα. Με ψήφους 321 έναντι 278 οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν χθες το βράδυ την προοπτική αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να ζητηθεί παράταση της ημερομηνίας εξόδου πέραν της 29ης Μαρτίου που είχε αρχικά συμφωνηθεί. Σύμφωνα με το BBC χθες το βράδυ εξελίχθηκε ενα κοινοβουλευτικό δράμα καθώς το Κοινοβούλιο πρώτα ψήφισε μια τροπολογία ώστε να απορριφθεί η έξοδος της χώρας χωρίς συμφωνία οριακά. Αυτό σημαινει ότι η αρχική τροπολογία της κυβέρνησης – η οποία ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να βγει από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου άλλαξε την τελευταία στιγμή. Η κυβέρνηση ήθελε να διατηρήσει τον έλεγχο του Brexit και να διατηρήσει τη πιθανότητα μη συμφωνίας στο τραπέζι, επομένως ζήτησε από τους Συντηρητικούς βουλευτές να ψηφίσουν εναντίον της τροπολογίας, που είχαν καταθέσει. Αυτή η τακτική απέτυχε. Υπουργοί αψήφισαν τις εντολές και γι αυτό ο Τύπος σημερα αναφέρεται σε ήττα της Μέι και πως απώλεσε τον έλεγχο του κόμματος της. 13 συνολικά υπουργοί απείχαν από την ψηφοφορία. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Σάρα Νιούτον ψήφισε κατά και παραιτήθηκε. Παρ’ όλα αυτά η ψήφος δεν είναι δεσμευτική βάσει της σημερινής νομοθεσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η χώρα θα μπορούσε να βγει από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία εκτός και αν συμφωνηθεί παράταση με την Ε.Ε.

Συμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian η Τερέζα Μέι θα επιχειρήσει μια ακόμα ζαριά για τη συμφωνία της προειδοποιώντας τους υπέρμαχους του Brexit ότι θα πρέπει να εγκρίνουν την προσφορά της έως την επόμενη εβδομάδα ή να βρεθούν αντιμέτωπη με μια μακρά παράταση του άρθρου 50. Η πρωθυπουργός ταπεινώθηκε για ακόμα μια φορά εν μέσω χαοτικών σκηνών χθες το βράδυ στο κοινοβούλιο καθώς το υπουργικό της συμβούλιο διχάστηκε με τους βουλευτές του κόμματος της να της επιφέρουν δύο συνεχόμενες ήττες απαιτώντας να αποσυρθεί το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας για πάντα. Σε μια άνευ προηγουμένου βραδιά τέσσερις υπουργοί, οι Άμπερ Ραντ, Ντέιβιντ Μάντελ, Ντέιβιντ Γκόουκ και Κρεγκ Κλαρκ αψήφισαν τη γραμμή του κόμματος και αρνήθηκαν να ψηφίσουν την τροπολογία της κυβέρνησης που αφορούσε τον αποκλεισμό οποιασδήποτε προοπτικής μη συμφωνίας για το Brexit. Την ίδια ώρα 6 ακόμα υπουργοί στήριξαν ξεχωριστή πρόταση για “διαχειρίσιμη μη συμφωνια” παρά την προειδοποίηση της πρωθυπουργού ότι το σχέδιο αυτό ήταν καταδικασμένο. Μετά την ψηφοφορία η Μέι έστειλε σήμα ότι θα συνεχίσει να ρισκάρει έστω και την τελευταία στιγμή προωθώντας τη συμφωνία της φέρνοντας σήμερα τροπολογία για καθυστέρηση του Brexit και η οποία ‘θα αποτελέσει θεμελιώδη επιλογή για τη Βουλή”. Αν οι βουλευτές συμφωνήσουν είπε η κυβέρνηση θα ζητήσει “μια μικρή και τεχνική επέκταση” του άρθρου 50 υπονοώντας ότι θα προκαλέσει και τρίτη ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα επι της συμφωνίας της.

Η απάντηση της Ε.Ε“: Η χρονική διάρκεια της καθυστέρησης θα εξαρτηθεί από τι θα ζητήσει η Βρετανία αλλά η Ε.Ε θα προσθέσει κάποιους όρους για οποιαδηποτε λύση. Βασικά οι ηγέτες θέλουν να ξέρουν ακριβώς τι σκοπεύει να κάνει η Μέι χρησιμοποιώντας τον έξτρα χρόνο. “Παρατείνοντας τη διαπραγμάτευση για να κάνουμε τι;” διερωτήθηκε κυνικά χθες ο Μισέλ Μπαρνιέ, αναφέρει το Pοlitico. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς στο ίδιο πνεύμα σχολίασε “ένα αιτιολογημένο αίτημα βασίζεται σε συγκεκριμένο λόγο” τόνισε. Συμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες: μια παράταση θα μπορούσε να δοθεί αν η Μέι χρειάζεται κάποιες εβδομάδες για να επικυρώσει τη συμφωνία της ή να προετοιμαστεί για μη συμφωνία ή για “πολιτικούς λόγους” όπως τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ή νέων εκλογών. Ας πούμε ότι θα ζητήσει μια μεγάλης χρονικής διάρκειας παράταση δηλαδή αρκετών μηνών. Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση της Ε.Ε μετά την καταψήφιση της συμφωνίας την Τρίτη για δεύτερη φορά. Στην περίπτωση επέκτασης ‘η ομαλή λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών θα πρέπει να διασφαλιστεί” ανέφερε. Τι σημαίνει αυτό; Η Βρετανία δεν θα έχει κανένα λόγο για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν ή Επίτροποι αναφέρει ένας διπλωμάτης. Ουτε θα επιτρέπεται σε βρετανό πρωθυπουργό να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες όταν θα συζητούν τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή άλλα σημαντικά θέματα.

Στη Γερμανία: Η Γερμανία βιώνει το τέλος της εποχής Μέρκελ. Ουδείς γνωρίζει ωστόσο πόσο θα διαρκέσει. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις 14 Μαρτίου του 2018, μετά από διαπραγματεύσεις μηνών, ορκίζονταν μια ακόμα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών σχημάτισαν κυβέρνηση, αναφέρει η DW. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε πολλά ζητήματα. 169 μέρες χρειάστηκε η Άγκελα Μέρκελ από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου τέλη 2017 μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2018. Τον Νοέμβριο του 2017, δύο περίπου μήνες μετά την νίκη των Συντηρητικών στις γερμανικές εκλογές, ναυαγήσαν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνηση μεταξύ Συντηρητικών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων. Χρειάστηκαν περίπου τέσσερεις ακόμα μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες και στο τέλος τα μέλη του SPD να δώσουν πράσινο φως στη συγκυβέρνηση με τους Συντηρητικούς. Από τότε που η Άγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζέεχοφερ αποχώρησαν από την προεδρία των αδελφών συντηρητικών κομμάτων σταμάτησαν και οι μεταξύ του διενέξεις που έφεραν την συγκυβέρνηση ένα βήμα πριν την διάλυση. Η διάδοχος της Μέρκελ στο τιμόνι των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρεμπάουερ καταβάλλει, από τη μέρα της εκλογής της, προσπάθειες να προσεγγίσει τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας υιοθετώντας πιο συντηρητικές θέσεις από την προκάτοχό της σε ακανθώδη ζητήματα, όπως η μετανάστευση. Γεγονός είναι ότι το πρώτο χρόνο ζωής ο μεγάλος συνασπισμός πέρασε από τη Βουλή σειρά νόμων με θετική επίδραση στη ζωή μεγάλου αριθμού πολιτών. Ακόμα και τα συνδικάτα και οι οργανώσεις προστασίας καταναλωτών εκτιμούν θετικά το κυβερνητικό έργο χαιρετίζοντας τις μειώσεις εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, τις φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες, την σταθεροποίηση του επιπέδου των συντάξεων, αλλά και τις βελτιώσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Παρά τις προόδους σε πολλούς τομείς η κυβερνητική μηχανή δείχνει να ασθμαίνει το τελευταίο διάστημα σε ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό, τις ένοπλες δυνάμεις, την εισφορά αλληλεγγύης και τους στόχους για την προστασία του κλίματος. Το χάσμα μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών δείχνει να βαθαίνει, μιας και το SPD προσπαθεί να διασφαλίσει την εύνοια των ψηφοφόρων δίνοντας πλέον μεγαλύτερο βάρος στην κοινωνική πολιτική. Με ανακούφιση οι Σοσιαλδημοκράτες της Αντρέας Νάλες παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα τα ποσοστά τους να βελτιώνονται στην πρόθεση ψήφου από το, ιστορικά χαμηλό, 15% στο 19%. Το πόσες δυνάμεις διαθέτουν ακόμα οι κυβερνητικοί εταίροι για να συνεχίσει να υφίσταται ο μεγάλος συνασπισμός θα το δούμε, ίσως ακόμα και σήμερα. Ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Μέρκελ συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή συνασπισμού, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της εκτελεστικής εξουσίας σε ομοσπονδιακό, αλλά και τοπικό επίπεδο. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται το ζήτημα του προϋπολογισμού και τα περιθώρια χρηματοδότησης πολυδάπανων προτάσεων όπως η βασική σύνταξη για χαμηλοσυνταξιούχους που προτείνει το SPD και απορρίπτουν οι Συντηρητικοί.

Για Τουρκία: Αναστολή στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αποφάσισε να βάλει η ολομέλεια της Ευρωβουλής, καθώς με 370 υπέρ ψήφους, 109 κατά και 143 αποχές υιοθετήθηκε χθες η έκθεση της εισηγήτριας Κάτι Πίρι για την Τουρκία, αναφέρει η DW. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων ζητείται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, να αναστείλουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα. Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, η εισηγήτρια ολλανδή ευρωβουλευτής μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ευχαρίστησε το σώμα για το ότι έστειλε σαφές μήνυμα στο Συμβούλιο για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους τούρκους δημοκράτες. Πάντως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο και η τελική απόφαση για το αν θα συνεχισθούν ή όχι οι ενταξιακές συνομιλίες θα ληφθεί από τους αρχηγούς κυβερνήσεων των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για την ανεπάρκεια της Τουρκίας όσον αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και του «παντοδύναμου» προεδρικού της συστήματος. Παρά τη σοβαρή κατάσταση, οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως στηρίζουν τους τούρκους πολίτες και διατηρούν ανοικτό τον πολιτικό και δημοκρατικό διάλογο. Τα κονδύλια της ΕΕ πρέπει να διατεθούν – όχι μέσω της Αγκυρας, αλλά της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών – με στόχο τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοιτητές και δημοσιογράφους για την προώθηση και προστασία δημοκρατικών αξιών και αρχών.
Σε απάντηση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου κάνοντας λόγο για “μονομερή” ενέργεια και αβάσιμη. “Η υποψηφιότητα μας για ένταξη στην Ε.Ε παραμένει στρατηγικός στόχος” ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ ζητώντας από την Ε.Ε να συνεχίσει τις εποικοδομητικές συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης.

Για Ταγιάνι: Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι επέμεινε χθες μέσω αρκετών tweets ότι είναι αντι-φασίστας. Τώρα γιατί χρειάστηκε να προβεί σε μια τέτοια ανακοίνωση; “Κάποιος πρέπει να είναι αντικειμενικός” δήλωσε χθες ο Ταγιάνι στο Radio24 αναφερόμενος στον Μπενίτο Μουσολίνι. “Δεν είμαι φασίστας, δεν ημουν ποτέ και δεν μοιράζομαι τις ιδέες του, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς έχτισε δρόμους, γέφυρες, κτίρια… πήρε πίσω αρκετά μέρη της χώρας μας”. Είπε επίσης: “Μουσολίνι; Έως ότου προκηρύξει τον πόλεμο εναντίον όλου του κόσμου ακολουθώντας τον Χίτλερ είχε προωθήσει νόμους για τις φυλεκτικές διακρίσεις… είχε κάνει θετικά πράγματα ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα”. “Ντροπή σε όσους επιχειρούν να πουν ότι είπα για τον φασισμό” έγραψε χθες στο tweeter. Την ίδια στιγμή βέβαια σύμφωνα με το ANSA ο Ταγιανι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Λεγκας, Ματέο Σαλβίνι και την Τζιόρτζια Μελόνι, την επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος “Αδελφοί της Ιταλίας”. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το κόμμα του Σαλβίνι προηγείται ενόψει των ευρωεκλογών.

Στις ΗΠΑ: Σε φυλάκιση συνολικά 7½ ετών καταδικάστηκε χθες ο δικηγόρος Πολ Μάναφορτ, ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Το δικαστήριο αύξησε την ποινή του κατά 3,5 χρόνια με την κατηγορία της συνωμοσίας αναφέρουν οι NYTimes. Στην πρώτη του δίκη είχε κριθεί ένοχος για οικονομική απάτη και του είχε επιβληθεί ποινή 3 ετών φυλάκισης. Χθες, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον καταδίκασε τον 69χρονο Πολ Μάναφορτ για δύο συνωμοσίες που περιλάμβαναν πλήθος εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παρεμπόδισης της δικαιοσύνης και απόκρυψης εργασιών που του απέφεραν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα