back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανδρέας Βαρελάς: Δεν υπάρχουν χαμένα δίκυκλα

Διαβάστε επίσης

Κάθε άλλο πάρα χαμένα φαίνεται να είναι τα 276 δίκυκλα από τα γκαράζ του δήμου Αθηναίων, θέμα το οποίο συζητήθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Όσοι τα ερμήνευσαν ως χαμένα είναι λάθος. Είναι τακτοποίηση λογιστικών διαφόρων παρελθόντων ετών που δεν υπάρχουν στις φυσικές απογραφές που έγιναν το 2012, 2013, το 2017 και το 2018», διευκρινίζει ο αντιδήμαρχος Κέντρου Πόλης και Δημοτικής Αστυνομίας Ανδρέας Βαρελάς με παρέμβαση του στον Αθήνα 9.84 μια μέρα μετά την συζήτηση του σχετικού θέματος στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Που οφείλεται το πρόβλημα

Το όλο πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και καιρό στους αρμόδιους αντιδημάρχους Ανδρέα Βαρελά και Γιώργο Μπρούλια και οφείλεται στην μη τακτοποίηση στα προηγούμενα χρόνια από τις διοικήσεις του δήμου Αθηναίων των διαφορών του βιβλίου παγίου και του αρχείου της διεύθυνσης μηχανολογικού.

Τι σημαίνει αυτό;

Επ ουδενί λόγος για χαμένες μηχανές αλλά για λανθασμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Δηλαδή, οι πινακίδες των δίκυκλων είχαν αφενός κατατεθεί προ του έτους 2011 για απόσυρση στο αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών, με την διαφορά ωστόσο ότι οι υπηρεσίες των προηγούμενων δημοτικών αρχών δεν είχαν φροντίσει να καταθέσουν τις άδειες στην τροχαία Αθηνών επαναπαυόμενοι στην διαδικασία της απόσυρσης και πιστεύοντας ότι οι διαδικασίες ολοκληρώνονται μέσω υπουργείου Μεταφορών και ΟΔΔΥ.

Κάτι που δεν ισχύει καθώς για να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαγραφής των δίκυκλων από τα αρχεία δεν αρκεί μόνο η κατάθεση πινακίδων αλλά απαιτείται επί το πλείστον η κατάθεση των αδειών στην τροχαία για την οριστική διαγραφή τους.

Δεν παραδόθηκαν οι άδειες στην Τροχαία

Το όλο πρόβλημα εντόπισαν εδώ και πολύ καιρό οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Γιώργος Μπρούλιας και Δημοτικής Αστυνομίας Ανδρέας Βαρελάς.

Οι 276 μηχανές είχαν αγοραστεί από τις προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις για να επανδρώσουν διάφορες υπηρεσίες του δήμου. Από την εποχή δημαρχίας του Δημήτρη Μπέη μέχρι προ της παρούσας δημοτικής αρχής. Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα οι συγκεκριμένες μηχανές τέθηκαν για μηχανικούς λόγους εκτός λειτουργίας και οι διάφορες μηχανολογικές υπηρεσίες του δήμου χρησιμοποίησαν τα ανταλλακτικά τους για να τα χρησιμοποιήσουν σε αντίστοιχα μοντέλα άλλων μηχανών. Οι μηχανές κατέληξαν στο τέλος στον ΟΔΔΥ για απόσυρση με όλα τα σχετικά έγγραφα να συνοδεύονται με την παράδοση τους. Αυτό που ωστόσο δεν προβλέφθηκε είναι να παραδοθούν οι άδειες στην Τροχαία με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια να φαίνονται ως ενεργά και κατά συνέπεια να χρεώνεται ο δήμος με τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας τους.

Μπήκε τέλος στο πρόβλημα

Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Βαρελάς και Γιώργος Μπρούλιας κατά την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατάφεραν να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα που διαιωνίζεται λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών με αποτέλεσμα να χρεώνεται παράλληλα και ο Δήμος με δίκυκλα που στην ουσία δεν υφίστανται πλέον και δεν είναι χαμένα… Ο Δήμος καλείται λόγω αυτής της κατάστασης να πληρώσει πόσο 50.000 ευρώ , προκειμένου να εξοφλήσει τα χρέη από τέλη κυκλοφορίας για τα 276 μηχανάκια. Κλείνει επί της ουσίας ένα πρόβλημα που μετακυλήθηκε από την μια δημοτική στην άλλη και παρέμενε άλυτο και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι βάζουν ένα τέλος σε αυτή την ιστορία προκειμένου να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και για την επόμενη δημοτική αρχή.

Μέσα στις επόμενες μέρες ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας  Ανδρέας Βαρελάς μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργο Μπρούλια θα μεταβούν στην Τροχαία Αθηνών προκειμένου να πληρώσουν το πόσο των 50.000 ευρώ και να καταθέσουν τις άδειες των 276 δίκυκλων ώστε να διαγραφούν και οριστικά από τα αρχεία τους.

Τα 276 «χαμένα» δίκυκλα

Ανάμεσα στα 276 οχήματα, υπάρχουν δέκα δίκυκλα με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας το 1980!

Πάνω από τα μισά, δηλαδή 141 δίκυκλα είχαν πρωτοκυκλοφορήσει πριν το 1989.

Υπάρχουν, όμως, και 12 που κυκλοφόρησαν μετά το 2000 μέχρι και το 2005.

Υπάρχουν και δέκα τρίκυκλα Piaggio, τα οποία είχαν αποκτηθεί το 1995.

Στις μάρκες των δίκυκλων κυριαρχεί εμφανώς η ιταλική Piaggio με 155 δίκυκλα και τρίκυκλα.

Καταγράφονται χωριστά 30 μηχανάκια Vespa αν και ως τύπος δικύκλου κατασκευάζεται επίσης από την Piaggio.

Σε μεγάλη απόσταση αλλά με ισχυρή παρουσία είναι τα 65 δίκυκλα Yamaha και ακολουθούν 20 Honda, 3 ανατολικογερμανικές Jawa, 2 Peugeot και μόλις ένα Suzuki.

Τα τρία μέλη της επιτροπής, οι αντιδήμαρχοι Γ. Μπρούλιας και Α. Βαρελάς και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μηχανολογικού Δ. Ψύλλος περιγράφουν τα ευρήματα της έρευνας ως εξής:

Τα 276 δίκυκλα οχήματα δεν δηλώθηκαν ως ενεργά από καμιά υπηρεσία του δήμου, όταν έγινε φυσική απογραφή οχημάτων και μηχανημάτων κατά τα έτη 2012, 2013, 2017 και 2018.

Σύμφωνα με έγγραφα αρχειοθετημένα και χρονολογούμενα από το 2005 και μετά, «τα περισσότερα από τα εν λόγω δίκυκλα οχήματα είχαν παραδοθεί στο συνεργείο οχημάτων προς απόσυρση». Όμως, «για κάποιον άγνωστο λόγο δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της (απόσυρσης)»….

Δεν υπάρχουν χαμένες μηχανές

Ο αντιδήμαρχος δημοτικής Αστυνομίας Ανδρέας Βαρελάς, σχολιάζοντας το όλο θέμα, τόνισε τα εξής: « Το έχουν χαθεί τα συγκεκριμένα δίκυκλα είναι μια έκφραση που δεν ταιριάζει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Στην ουσία έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τακτοποίηση παλαιών εκκρεμοτήτων που υπάρχει στο βιβλίο παγίων του δήμου Αθηναίων και στα αρχεία διεύθυνσης μηχανολογικού με μηχανάκια δίκυκλα και Τρίκυκλα που από το μακρινό 1980 μέχρι σήμερα δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαγραφές τους από τα αρχεία του δήμου». Έπρεπε η διαγραφή να γίνει από την Τροχαία και όχι από το υπουργείο Μεταφορών που είναι αρμόδιοι για τα υπόλοιπα οχήματα του δήμου δεν είχε ολοκληρωθεί από τος προηγούμενες διοικήσεις του δήμου η διαδικασία τακτοποίησης τους. Τα περισσότερα από αυτά είναι προ του έτους 1990.

Τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν οι άδειες στην Τροχαία και θα λήξει και τυπικά αυτή η εκκρεμότητα που «βασανίζει» όλα αυτά τα χρόνια τον δήμο. Όσοι τα ερμήνευσαν ως χαμένα είναι λάθος. Είναι τακτοποίηση λογιστικών διαφόρων παρελθόντων ετών που δεν υπάρχουν στις φυσικές απογραφές που έγιναν το 2012, 2013, το 2017 και το 2018.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα