back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αντιδράσεις για πανελλαδικές

Διαβάστε επίσης

Αντιδράσεις προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και την αντιπολίτευση το σχέδιο για την νέα τρίτη λυκείου και το καινούργιο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

«Πολύ κακό για το τίποτα» σχολίασε η ΝΔ, για «φροντιστηριοποίηση του λυκείου» κάνει λόγο η ΟΛΜΕ,ενώ ο πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ αφήνει αιχμές για τον χρόνο ανακοίνωσης του νέου συστήματος.

«Αν το υπουργείο Παιδείας καταθέσει το σχέδιο στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία θα το καταψηφίσει» προανήγγειλε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως σχολιάζοντας τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα. «Πολύ κακό για το τίποτα» σημείωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε:

«Παρωχημένο» και «ιδεοληπτικό»

Ύστερα από σχεδόν 2 χρόνια αντικρουόμενων εξαγγελιών από τον Υπουργό και στελέχη της κυβέρνησης σχετικά με την κατάργηση ή μη των πανελλαδικών εξετάσεων, σήμερα, λίγο πριν την εκπνοή της σχολικής χρονιάς, ένα ακόμη σχέδιο είδε το φως της δημοσιότητας. Τόση αναμονή για ένα σχέδιο παρωχημένο με φανερή την ιδεοληπτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Τόση αναμονή για ένα σχέδιο που κάθε άλλο παρά μεταρρύθμιση είναι και με αλλαγές που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο».

«Δεν προξενεί καμία έκπληξη ότι οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας έχουν ήδη εκδηλωθεί. Αν το Υπουργείο το καταθέσει στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί απέναντι καταψηφίζοντάς το» πρόσθεσε η κ. Κεραμέως..

Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας

Σε υψηλούς τόνους απάντησε στη ΝΔ την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας, κατηγορώντας την τομεάρχη Παιδείας του κόμματος για άγνοια: «Αυτήν την φορά η κ. Κεραμέως έμεινε μετεξεταστέα και δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές ελπίδες για να προβιβαστεί: δεν κατάφερε να διαβάσει προσεκτικά και να κατανοήσει ένα σχέδιο που συζητείται εδώ και πολλούς μήνες» αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας και προσθέτει:

«Είναι απίστευτα τα ρητορικά σχήματα με τα οποία γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η άγνοια. Την ενημερώνουμε όμως ότι στο Υπουργείο κάνουμε δωρεάν μαθήματα για όσες και όσους έχουν δυσκολίες κατανόησης των θέσεών μας».

ΟΛΜΕ: «Φροντιστηριοποίηση λυκείου»

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κάνει λόγο για «φροντιστηριοποίηση» του λυκείου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα γίνεται ένας αγώνας δρόμου για τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ «κατηγοριοποιούνται» τα Πανεπιστήμια με Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης.

Η ΟΛΜΕ επίσης εκφράζει τον προβληματισμό της για τις εξετάσεις που θα γίνονται ανά ομάδες σχολείων, ενώ αρκετοί καθηγητές έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «από τις αρχικές δηλώσεις για εξετάσεις ανά Νομό ή Περιφέρεια περάσαμε στις εξετάσεις ανά γειτονιά».

Παρέμβαση Μπαμπινιώτη

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση μετατρέπουν τη Γ’ Λυκείου σε φροντιστήριο υπογραμμίζει ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», ενώ επισημαίνει ότι «υπάρχει ζήτημα με τον χρόνο των εξαγγελιών» και εξηγεί:«Υπάρχει ένα μείζον θέμα, ότι μία κυβέρνηση και ένα υπουργείο το οποίο, σε μία περίοδο που κλείνει, βάζει μπροστά κάποια πράγματα για να τα εφαρμόσει ενδεχομένως μία άλλη κυβέρνηση που μπορεί να βλέπει τα θέματα διαφορετικά».

«Τα μεγάλα προβλήματα της παιδείας δεν λύνονται με εξαγγελίες οι οποίες θα δεσμεύσουν άλλους και θα εφαρμοστούν από άλλους. Αυτά γίνονται από την ίδια κυβέρνηση με έναν τρόπο που έχουν προμελετηθεί και μπαίνουν σε κάποια εφαρμογή με όλο το κόστος και το βάρος και την ευθύνη που έχει μία αλλαγή όταν θέλεις να την κάνεις».

Ο κ. Μπαμπινιώτης επισημαίνει ότι «η φιλοσοφία είναι να γίνει η Γ΄ Λυκείου φροντιστήριο και διερωτάται: «Αυτό είναι ο σκοπός της παιδείας της γενικής που δίνει το Λύκειο, να ετοιμάζεις τους μαθητές για το πανεπιστήμιο, δηλαδή για εξετάσεις, δηλαδή να γίνεις ένα φροντιστήριο;»

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα