back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γιατροί: Αντιεπιστημονική η πολιτική του υπ. Υγείας – Ικανοποίηση των φαρμακοποιών

Διαβάστε επίσης

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας που έγινε νόμος για την παραχώρηση της άδειας στους φαρμακοποιούς να διενεργούν εποχιακούς και αντιτετανικούς εμβολιασμούς, έχει προκαλέσει την αντίδραση των γιατρών, την ίδια στιγμή που οι φαρμακοποιοί χαιρετίζουν την πρωτοβουλία αυτή.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε ανακοίνωσή του εκφράζει την αγανάκτησή του, «για την επικίνδυνη πολιτική του Υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί ερήμην του ιατρικού κόσμου, αντιεπιστημονικά μέτρα, τα οποία υποβαθμίζουν τη Δημόσια υγεία και οδηγούν στην ανεργία και στη μετανάστευση, το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι «η εμπορευματοποίηση και η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του πολίτη, με την πρόσφατη θεσμοθέτηση της τέλεσης ιατρικών πράξεων, σε ακατάλληλους χώρους από μη γιατρούς είναι ένα ακόμα λιθαράκι σε μία στοχευμένη επιθετική πολιτική, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ενάντια στο ιατρικό δυναμικό της χώρας. Προηγήθηκε η θεσμοθέτηση βαθμού, στην ιατρική ειδικότητα, η οποία θα οδηγήσει στο εξωτερικό ,τους νέους γιατρούς που θα διεκδικήσουν ισότιμη μεταχείριση, με τους συναδέλφους τους ,από τις άλλες χώρες. Την ίδια ώρα, έχει καταρρεύσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τους πειραματισμούς που οδήγησαν στην έξοδο, από το σύστημα, εκατοντάδων άξιων ιατρών που το στήριζαν όλα τα χρόνια. Το Υπουργείο Υγείας, στο υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας μας, πρότεινε απαξιωτικές αμοιβές και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας».

«Το αποτέλεσμα της επικίνδυνης αυτής πολιτικής, σημειώνει ο ΙΣΑ, αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στο ρεκόρ θανάτων από γρίπη στη χώρα μας, λόγω του χαμηλού εμβολιαστικού επίπεδου του πληθυσμού καθώς και στην πολυφαρμακία και στην κατάχρηση αντιβιοτικών που έχουν οδηγήσει στα μεγαλύτερα ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων,στην Ευρώπη που σκοτώνουν εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Ο ιατρικός κόσμος παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση, τη συστηματική υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας .Το Υπουργείο Υγείας αντί να δώσει κίνητρα στους γιατρούς, να στελεχώσουν το νέο σύστημα της ΠΦΥ και τις Μονάδες Υγείας των ακριτικών και νησιωτικών περιοχών της χώρας, οδηγεί στην ανεργία και στη μετανάστευση, το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Ουσιαστικά παραχωρεί τους Έλληνες ιατρούς ,ως φθηνό εργατικό δυναμικό, στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου ,οι οποίες τους χρησιμοποιούν, για να στελεχώσουν τα συστήματα υγείας τους. Την ίδια ώρα, ο πολίτης της χώρας μας ,βιώνει μια δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας .Οι πολιτικές αυτές ,είτε αποτελούν ανοησία, είτε είναι στοχευμένες και υποκρύπτουν συμφωνία, με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών, να τους διαθέσουμε το υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό, το οποίο έχουν ανάγκη για να στελεχώσουν τα συστήματα υγείας τους, θυσιάζοντας την υγεία του Έλληνα πολίτη. Δυστυχώς η χώρα του Ιπποκράτη, διώχνει πλέον τους γιατρούς της ».

Τι λένε οι φαρμακοποιοί

Από την άλλη πλευρά, οι φαρμακοποιοί μέσω των συλλόγων τους αναφέρουν ότι «η εξέλιξη αυτή είναι ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας για μία σειρά από λόγους όπως :

– Για πρώτη φορά θεσμοθετείται στην Ελλάδα και αναγνωρίζεται από την Πολιτεία η σημασία και η συμβολή των Φαρμακείων της χώρας ως κέντρων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αυτή τη φορά με έναν πρώτο, αρχικό, σαφή και συγκεκριμένο τρόπο.

– Αποτελεί εξέλιξη που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το πνεύμα της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της γρίπης που ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organisation).

Ο Π.Ο.Υ. ήδη από το 2011 έχει εκδόσει και επικαιροποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατευθυντήριες οδηγίες για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις παροχής επαρκών και κατάλληλων φαρμακευτικών υπηρεσιών (W.H.O., Technical Report Series, No. 961, 2011),) στις οποίες, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Φαρμακοποιός πρέπει να ασκεί και τον ρόλο του εμβολιαστή, συμμετέχοντας σε εμβολιαστικά προγράμματα, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη και συμβάλλοντας με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ανοσοποίησης του πληθυσμού.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια Υγείας και Τροφίμων προωθεί προτάσεις για την απλοποίηση και τη διεύρυνση ευκαιριών στην εμβολιαστική παροχή, συμπεριλαμβάνοντας και τα Φαρμακεία της κοινότητας, ως δομές αξιοποίησης για τον σκοπό αυτό.

Η Επιτροπή θεωρεί τους φαρμακοποιούς και τους Συλλόγους τους ως ενεργούς παράγοντες και παράγοντες ενίσχυσης στη συλλογική προσπάθεια να να διευρυνθεί η πρόσβαση και να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Euporean Commision, Directorate General for Health & Food Safety, 24-4-2018).

– Σε διεθνές επίπεδο, άνω του 20% των Φαρμακείων (Σ.Σ.: περισσότερα από 200.000 Φαρμακεία διεθνώς, ειδικά στις Ανεπτυγμένες χώρες) αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού της κοινότητας, απευθυνόμενα αθροιστικά σε πληθυσμό άνω του 1 δισεκατομυρίου ατόμων, σε 20 χώρες διεθνώς.

– Οι χώρες εκείνες, στις οποίες διεθνώς επιτρέπεται, αναγνωρίζεται και στηρίζεται θεσμικά από την Πολιτεία ο αντιγριπικός εμβολιασμός από τα Φαρμακεία, επιτυγχάνουν κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, άρα πολύ καλύτερη ανοσολογική κάλυψη του πληθυσμού, σε σύγκριση με εκείνες τις χώρες που στις οποίες δεν προβλέπεται η ενεργή συμβολή των Φαρμακείων στον αντιγριπικό εποχιακό εμβολιασμό.

– Στην Ελλάδα διενεργούνται ετησίως από 1 ως και 2 εκατομύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί κάθε χρόνο (περίπου 2,2 εκατομ. εμβολιασμοί για το 2018-2019), και δεκάδες χιλιάδες αντιτετανικοί εμβολιασμοί.

Το ποσοστό των εμβολιασμών αυτών που διενεργούνται από τα Φαρμακεία στην Ελλάδα ξεπερνά το 90% του συνόλου, εδώ και πολλά συνεχόμενα χρόνια μέχρι σήμερα.

«Οι Φαρμακοποιοί στο πλαίσιο του διακριτού τους ρόλου στην υπόθεση της Δημόσιας Υγείας, ενημερώνουν για την αξία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού , παρέχουν οδηγίες και συμβουλές για την εμβολιαστική διαδικασία και διενεργούν τους εμβολιασμούς μετά την συνταγογράφηση από τους γιατρούς.

Η νομοθετική εξέλιξη λοιπόν αυτή αποτελεί στην ουσία την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου του φαρμακοποιού της κοινότητας στην εποχιακή πρόληψη έναντι της γρίπης και στην πρόληψη έναντι του τετάνου, που συνοψίζεται στην ενημέρωση των ομάδων υψηλού κινδύνου και ολόκληρου του πληθυσμού για την ανάγκη εμβολιασμού.

Αποτελεί κυρίως όμως αδιαμφισβήτητη απόδειξη του γεγονότος οτι οι Φαρμακοποιοί μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , προς όφελος του πληθυσμού αλλά και με σαφή θετικά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση δαπανών λόγω της άμεσης σχέσης με τους ασθενείς και της επιρροής τους σε θέματα πρόληψης και φαρμακευτικής αγωγής», καταλήγουν .

Νίνα Κομνηνού

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα