back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ημέρα Φροντιστή Ατόμων με Άνοια ή Αlzheimer 2019 – Γιατί φροντίδα δεν είναι να γίνεσαι κομμάτια

Διαβάστε επίσης

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι πάσχοντες από άνοια αλλά και οι φροντιστές τους μίλησε η Νάντια Αβράμη, κοινωνική λειτουργός στην Εταιρεία Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, με αφορμή την αυριανή Ημέρα Φροντιστή και την διοργάνωση σχετικής εκδήλωσης, στην εκπομπή “Και μία και δύο. 1 με 2” και τις Δομίνα Διαμαντοπούλου και Μυρσίνη Λιοναράκη.

Άγνωστα τα αίτια

Η άνοια είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου. Το Alzheimer είναι μία μορφή άνοιας. Έξι στις δέκα περιπτώσεις άνοιας αφορούν στη νόσο Alzheimer”, εξήγησε η κ. Αβράμη, συμπληρώνοντας: “Δεν ξέρουμε από τί ακριβώς προκαλείται η άνοια, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν φάρμακα για την θεραπεία της. Σίγουρα υπάρχει προδιάθεση και η ηλικία παίζει έναν ρόλο, αλλά μπορεί να πυροδοτηθεί και από ένα τραυματικό γεγονός“.

Η πρόληψη

“Πρόκειται για πάθηση που δεν εμφανίζεται ξαφνικά μία μέρα. Ο εκφυλισμός του εγκεφάλου γίνεται σταδιακά. Μπορεί αυτή η διαδικασία να διαρκέσει 10-15 χρόνια προτού εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια στους οικείους των πάσχοντος, αλλά ακόμη και στον ίδιο. Σημαντική είναι η πρόληψη. Βοηθά να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, σωματικά και εγκεφαλικά, να έχουμε ενδιαφέροντα, να ασχολούμαστε με δραστηριότητες, ενώ είναι σημαντικό να ελέγχονται τακτικά η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, και η χοληστερίνη“, τόνισε η κ. Αβράμη.

Τα Κέντρα Ημέρας και το διαγνωστικό τεστ

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών διατηρεί τέσσερα Κέντρα Ημέρας -στο Παγκράτι, το Μαρούσι, την Πανόρμου και την Ηλιούπολη. Όποιος επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί σε ένα από αυτά, ώστε να γίνει ένας έλεγχος της γνωστικής του λειτουργίας και εάν χρειαστεί να ενταχθεί σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, ομαδικό ή ατομικό.

“Φροντίδα στο Σπίτι”

Παράλληλα, υπάρχει το πρόγραμμα “Φροντίδα στο Σπίτι” για πάσχοντες από άνοια με κινητικά προβλήματα. Στόχος του προγράμματος είναι η παραμονή των ασθενών στο οικείο περιβάλλον τους, η αποφυγή της ιδρυματικής φροντίδας και η ανακούφιση των φροντιστών.

Σεμινάρια για τους φροντιστές

Σεμινάρια πραγματοποιούνται και για τους φροντιστές τρεις με τέσσερις φορές ετησίως, τους αφανείς ήρωες που στέκονται στο πλευρό των αφανών πασχόντων. Κάθε ασθενής χρειάζεται συνήθως τουλάχιστον δύο φροντιστές. “Μπορεί να ανήκουν στο οικογενειακό περιβάλλον ή να είναι έμμισθοι. Στην Ελλάδα, συνήθως οι φροντιστές ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Τον ρόλο του φροντιστή αναλαμβάνουν ο/η σύζυγος και τα παιδιά“, εξήγησε η κ. Αβράμη.

Το φορτίο των φροντιστών

Το φορτίο των φροντιστών είναι τεράστιο. Οι πάσχοντες από άνοια δεν χάνουν απλώς την μνήμη τους. Αλλάζουν συμπεριφορά. Οι οικείοι τους που τους φροντίζουν πρέπει να ‘γνωριστούν εκ νέου’ μαζί τους και να προσαρμοστούν στη νέα καθημερινότητα η οποία είναι δύσκολη“, υπογράμμισε η κ. Αβράμη, μιλώντας, παράλληλα, για τις επιπτώσεις αυτής της απαιτητικής κατάστασης στην ψυχοσωματική υγεία και τον κοινωνικό και επαγγελματικό βίο των φροντιστών, αλλά και την τεράστια οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών.

Οι επιπτώσεις στην υγεία των φροντιστών

“Πολύ συχνά οι φροντιστές παρουσιάζουν κατάθλιψη και άλλου είδους αγχώδεις διαταραχές και δεν σπανίζει η χρήση ψυχοφαρμάκων. Στις περιπτώσεις που φροντιστές είναι τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους ή και να εγκαταλείψουν πλήρως την δουλειά τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ασθενούς. Ειδικά, εάν τα παιδιά έχουν δημιουργήσει και δική τους οικογένεια, αντιλαμβανόμαστε ότι η διαχείριση της καθημερινότητας είναι εξαιρετικά δύσκολη“, δήλωσε η κ. Αβράμη.

Η απουσία του ελληνικού κράτους

Τι κάνει, όμως, το ελληνικό κράτος για να βοηθήσει πάσχοντες και φροντιστές; Σχεδόν τίποτα. Η γραφειοκρατία είναι τεράστια και τα αποτελέσματα μηδαμινά. Η κ. Αβράμη εξήγησε ότι δεν προβλέπεται χορήγηση επιδόματος για ασθενείς που πλήττονται από αυτές τις νόσους. “Οι συγγενείς των πασχόντων πρέπει να απευθυνθούν στα ΚΕΠΑ της περιοχής τους, ώστε να αξιολογηθεί ο ασθενής από την υγειονομική επιτροπή. Εάν αυτή ορίσει ποσοστό αναπηρίας, ο ασθενής θα πρέπει, εν συνεχεία, να απευθυνθεί στον ασφαλιστικό του φορέα και να καταφέρει να πάρει κάποια προσαύξηση στην σύνταξή του ή να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ“.

Οι οικογένειες αντιμέτωπες με τα υπέρογκα έξοδα

Επιπλέον, όπως διευκρίνισε η κ. Αβράμη τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν τα έξοδα φιλοξενίας ενός πάσχοντος σε οίκο ευγηρίας, οι δημόσιοι φορείς συνήθως δεν δέχονται αυτούς τους ασθενείς, επομένως, οι οικογένειες πρέπει να καλύψουν μόνες τους το τεράστιο κόστος.

“Πάντως, έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα“, συμπλήρωσε η κ. Αβράμη, εξηγώντας ότι έχει συσταθεί Εθνικό Παρατηρητήριο Άνοιας το οποίο έχει εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο την δημιουργία μονάδων μακράς νοσηλείας, που δεν υπάρχουν στην χώρα μας, προκειμένου στο μέλλον να προσεγγίσουμε έστω και στο ελάχιστο το επίπεδο παροχών άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

“Ημέρα Φροντιστή Ατόμων με Άνοια ή Αlzheimer 2019”

Η εκδήλωση “Ημέρα Φροντιστή Ατόμων με Άνοια ή Αlzheimer 2019” με τον υπότιτλο “Γιατί φροντίδα δεν είναι να γίνεσαι κομμάτια” πραγματοποιείται αύριο, 16 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Κολεγίου, Ακαδημίας 42, σε τρεις ίδιους κύκλους 10:00-12:00, 13:00-15:00 και 16:00-18:00.

Κάθε κύκλος θα ξεκινήσει με διάλεξη για την άνοια και τη νόσο Alzheimer από την πρόεδρο της Εταιρείας Δρ. Παρασκευή Σακκά. Θα ακολουθήσει ομιλία για την καθημερινή πραγματικότητα και τη συμπεριφορά σε άτομα με άνοια, από τον ψυχολόγο-δρ γεροντολογίας Κωστή Προύσκα. Η Ελένη Μαργιώτη, νευροψυχολόγος, θα μιλήσει για το φορτίο του φροντιστή ατόμου με άνοια. Η Πάτρα Μπλέκου, υπεύθυνη επικοινωνίας, θα μιλήσει για τις δράσεις της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Ο Μιχάλης Λάβδας, ψυχολόγος, θα μιλήσει για το νέο πρόγραμμα της Εταιρείας «Χτίζοντας κοινότητες φιλικές προς την άνοια».

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας χωριστά και να βρουν απαντήσεις στις απορίες τους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 7013271. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο https://alzheimerathens.gr/imera-frontisti/imera-frontisti-2019/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα