back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οργή και αγανάκτηση των αστυνομικών για τις προτεινόμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα – «Οι μολότοφ δεν είναι τρικάκια»

Διαβάστε επίσης

Οργή και έντονος προβληματισμός διακατέχει τους αστυνομικούς για τις προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με τη μετατροπή κακουργημάτων σε πλημμελήματα, όπως η κατοχή εκρηκτικών που αφορά και την κατασκευή και κατοχή μολότοφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται επίσημη αντίδραση και τοποθέτηση επί του θέματος από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Ωστόσο ήδη οι αντιδράσεις είναι έντονες από τους εκπροσώπους των αστυνομικών αφού όπως αναφέρουν οι βόμβες μολότοφ είναι το βασικό όπλο των γνωστών μπαχαλάκηδων με το οποίο επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης «η βόμβα μολότοφ δεν είναι παιδικό παιχνίδι ούτε μέσο εκτόνωσης της επιθετικότητας κάποιον απέναντί σε αστυνομικούς, πολίτες και την περιουσία του κόσμου. Αντιθέτως είναι ισχυρή βόμβα που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές μάχες κατά το παρελθόν για την αναχαίτιση των αρμάτων. Η πρόθεση εκείνου που χρησιμοποιεί μία βόμβα μολότοφ απέναντι σε αστυνομικό ή πολίτη, είναι ανθρωποκτόνος. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν ο νομοθέτης, την ανθρωποκτόνο πρόθεση, με λίγα λόγια, να την αποποινικοποιεί, εν μέρει, με αυτόν τον τρόπο και να δυσχεραίνει το έργο της αστυνομίας».

Ο κ. Καλλιακμάνης υπογραμμίζει ότι «τέτοιες πράξεις δεν προωθούν την πάταξη της εγκληματικότητας και την αντιμετώπιση της εγκληματικής πρόθεσης, αντιθέτως ενισχύουν τις συμπεριφορές των γνωστών άγνωστων κάθε είδους αντιεξουσιαστών – μπαχαλάκηδων, καθιστώντας τον Έλληνα αστυνομικό ευάλωτο στόχο και αναλώσιμο υλικό».

«Οι μολότοφ δεν είναι τρικάκια»

Τις έντονες αντιδράσεις των αστυνομικών προκάλεσαν και οι δηλώσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση που είπε ότι δεν θυμάται «ποτέ κανείς να πέθανε από μολότοφ».

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαρακος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως «ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κ. Κυρίτσης, μπερδεύει τις μολότοφ με τις μπογιές και τα τρικάκια, τις θεωρεί ένα ήπιο μέτρο αντίδρασης. Τον προκαλούμε, στην πρώτη επίθεση που θα δεχθεί αστυνομικός από μολότοφ, να έρθει στο νοσοκομείο να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη φονικότητα αυτών των όπλων. Λυπούμαστε που ξεχνάει ότι σε μία δημοκρατία δεν έχει θέση η βία αλλά ο διάλογος».

170 τραυματίες αστυνομικοί σε έναν χρόνο

Από την μεριά του ο Γενικός Γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Ευστράτιος Μαυροειδάκος επεσήμανε ότι αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Κυρίτση, εξαγριώθηκαν οι αστυνομικοί στο σύνολό τους ενώ σημείωσε ότι «στα Εξάρχεια δεν πετάνε μολότοφ για πλάκα» αλλά ότι «θέλουν να υπάρξει νεκρός αστυνομικός».

Όπως είπε περισσότεροι από 170 αστυνομικοί κάηκαν από μολότοφ μέσα σε έναν χρόνο και κάλεσε τον κ. Κυρίτση να πάει ένα Σαββατοκύριακο στα επείγοντα στο 401 Νοσοκομείο έπειτα από επεισόδια στα Εξάρχεια, προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος τα εγκαύματα που προκαλούνται στους αστυνομικούς.

Τι προβλέπουν προτεινόμενες διατάξεις

Ο νέος ποινικός κώδικας που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει την μετατροπή της προβλεπόμενης ποινής από κακούργημα με ποινή έως 20 έτη σε πλημμέλημα με ποινή 3 ετών αλλά και ατιμωρησία αν παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρχές.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα σημειώνεται ότι «Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Υπάρχει όμως και πρόσθετη πρόβλεψη που αναφέρει ότι «Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών».

Ουσιαστικά αν παραδώσει το υλικό που μετέφερε ο ίδιος πριν του γίνει έλεγχος από τα αστυνομικά όργανα τότε πρέπει να αφήνεται ελεύθερος και να μη διώκεται για την κατοχή τους, χωρίς καν να εξετάζεται αν ευθύνεται και για την κατασκευή τους ούτε για τον τρόπο προμήθειάς τους.

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα