back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Ν. Ντιμιτρόφ –

Διαβάστε επίσης

Στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ όπου σήμερα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση στις 12.00.

Ο κ Ντιμιτρόφ βρίσκεται στη χώρα μας προκειμένου να μετάσχει αύριο σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πειραιώς με τιμώμενο πρόσωπο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει αύριο γεύμα εργασίας με τον ομόλογό του, Γιώργο Κατρούγκαλο, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Βόρεια Μακεδονία, προκειμένου να λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Την ερχόμενη Δευτέρα άλλωστε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον Ρουμάνο ομόλογό του (στο πλαίσιο της Ρουμανικής προεδρίας της Ε.Ε) να προσκαλέσει σε πρόγευμα εργασίας τους “Φίλους της Βόρειας Μακεδονίας” τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε, στο περιθώριο του Γενικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες και με αποκλειστικό θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο.

Δεν είναι σίγουρο ότι η Βόρεια Μακεδονία θα λάβει ημερομηνία ένταξης και αυτό θα προκαλέσει πλήγμα στην κυβέρνηση Ζάεφ που ήδη πιέζεται από τους αντιπάλους της λόγω και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Για την Αθήνα όμως είναι στρατηγικής σημασίας η ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας γιατί μόνο μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών γι’ αυτό και αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία τη Δευτέρα.

Πέραν όμως από αυτό εκκρεμεί η συνάντηση της Επιτροπής, με αντικείμενο την εξέταση των σχολικών βιβλίων με στόχο την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών. Ο επικεφαλής της Επιτροπής ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης αναμένεται να επισκεφθεί τη γείτονα στα τελη Μαρτίου.

Η Αθήνα θα ήθελε ακόμη και αν δεν μπορέσουν να αλλάξουν τα σχολικά εγχειρίδια από την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά, να υπάρξει σαφής πρόβλεψη στο σχολικό πρόγραμμα ότι θα αποκλειστούν από τη διδασκαλία οι επίμαχες αλυτρωτικού χαρακτήρα αναφορές αλλά και οι χάρτες περί «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Την ίδια ώρα δρομολογείται και πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια έως τις αρχές Απριλίου και στη συνέχεια μια ανταποδοτική επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα