back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα νέα δεδομένα στην εκλογή ΠτΔ και το δίλημμα της ΝΔ στην…επόμενη Βουλή

Διαβάστε επίσης

Οι ανησυχίες που εξέφραζε το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ ότι η απόρριψη, στην πρώτη φάση, του άρθρου 30 θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υπαναχωρήσουν και στο άρθρο 32 για να μην μπορεί να αναθεωρηθεί από την επόμενη Βουλή με 151 ψήφους, δεν επιβεβαιώθηκαν και έτσι η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές αναμένεται να αποτελέσει γεγονός που θα δημιουργήσει ένα νέο δεδομένο στην πολιτική ζωή. Την απομάκρυνση οριστικά του ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το 2020 λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δηλώνει πεπεισμένος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν, διεμήνυσε κατά την χθεσινή του ομιλία ότι “από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε τελικά αναθεωρητέο, η μόνη πρόταση η οποία υπάρχει ουσιαστικά στο τραπέζι είναι στο πλαίσιο του άρθρου 32 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία” . Και είναι σαφές ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η ΝΔ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη βάζει τέλος σε σενάρια “παρένθεσης” με την έννοια πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις κάλπες του 2019 ενδεχομένως να επιχειρούσε να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή του 2020 για να προκαλέσει εκλογές.

Στην πραγματικότητα πάντως, εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν το φθινόπωρο- όπως δηλώνει εμφατικά τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- και τις κερδίσει η ΝΔ, θα ήταν ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο να αλλάξει τόσο το πολιτικό κλίμα μέσα σε έξι μήνες ώστε να είναι σε θέση ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει εκ νέου τη νίκη σε πρόωρες εκλογές.

Σε ό,τι αφορά δε την απλή αναλογική, σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι από τις πρώτες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ως κυβέρνηση η ΝΔ είναι η κατάργησή της και η ψήφιση νέου εκλογικού νόμου που θα επιδιώξει να έχει ευρύτερη στήριξη καθώς θα κινείται, κατά πάσα πιθανότητα, στη λογική μικρότερου μπόνους, συνδεδεμένου ενδεχομένως και με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Είναι πολύ πιθανό πάντως η ΝΔ να βρεθεί στην επόμενη Βουλή, εφόσον έχει κερδίσει τις εκλογές κατακτώντας και αυτοδυναμία, προ ενός διλήμματος. Αν θα ολοκληρώσει μία συνταγματική αναθεώρηση που πιστεύει ότι κινείται στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες θεσμικού εκσυγχρονισμού της χώρας ή θα την αφήσει να καταλήξει άγονη ώστε να δρομολογήσει την εκκίνηση νέας διαδικασίας με σκοπό μία μεγάλη πλέον αναθεώρηση που θα ολοκληρωθεί όμως από την μεθεπόμενη Βουλή.

Στην πρώτη περίπτωση είναι σαφές μετά και την χθεσινή ψηφοφορία ότι θα καταστεί δυνατό να αλλάξουν με την δική της… σφραγίδα, σημαντικές διατάξεις- μεταξύ των οποίων η εκλογή ΠτΔ, η ποινική ευθύνη των υπουργών κοκ- αλλά δεν θα προχωρήσουν για μία δεκαετία, όπως λένε στη ΝΔ, δύο κομβικές αλλαγές: Το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και το άρθρο 24 για το περιβάλλον. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μάλιστα χθες ότι με την στάση του κυβερνώντος κόμματος “δεν θα τεθούν προς αναθεώρηση προτάσεις που αφορούν την ενίσχυση της λειτουργίας της Βουλής, τη διασφάλιση της ορθολογικής διοίκησης, την εισαγωγή δημοσιονομικών κανόνων, την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του κράτους με ενίσχυση δήμων και περιφερειών, την υποστήριξη της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας και του ουσιαστικού κράτους δικαίου και βέβαια την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος η οποία, δυστυχώς, παραπέμπεται περίπου για το 2030. “Αυτή είναι η πραγματικότητα, και πρέπει να την ακούσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες”, τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην περίπτωση πάντως που επιλέξει να εκκινήσει νέα διαδικασία είναι σαφές ότι η ΝΔ θα βρεθεί αντιμέτωπη με κριτική ότι στο όνομα της επιδίωξης μεγαλύτερων αλλαγών οδηγεί στο να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο ώριμες συνταγματικές αλλαγές που συγκεντρώνουν ευρύτερη συναίνεση, όπως το άρθρο 86.

Απόστολος Χονδρόπουλος

  • Ετικέτες
  • ΝΔ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα