back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξ. Κοντιάδης: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση μπορεί να αποβεί σημαντική για ορισμένα ζητήματα»

Διαβάστε επίσης

«Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι χρήσιμη, μπορεί να αποβεί σημαντική για ορισμένα ζητήματα και το γεγονός ότι έστω μια δειλή προσπάθεια να αλλάξουν κάποια πράγματα έγινε χθες, νομίζω ότι είναι θετικό», τόνισε, ο Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου», μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με την Νόνη Καραγιάννη.

«Με την ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων σε μια σειρά απο άρθρα έστω μικρού αριθμού νομίζω ότι θα έχουμε ένα διαφορετικό τοπίο μετά τις ερχόμενες εκλογές», πρόσθεσε.

«Προφανώς, το μεγάλο πολιτικό γεγονός είναι η αποσύνδεση στις εκλογές Προέδρου της Δημοκρατίας απο τη διάλυση της Βουλής διότι έχουμε μπροστά μας προεδρική εκλογή. Δεν θα μπορεί η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με αφορμή τη προεδρική εκλογή και αυτό είναι μια σημαντική τομή για το πολιτικό μας σύστημα και για την επόμενη ημέρα διότι αλλιώς θα πολιτευθεί μια κυβέρνηση που θα προκύψει είτε τον Μάιο είτε τον Οκτώβριο», είπε ο κ. Κοντιάδης.

Και συμπλήρωσε: «Η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει αυτή τη δυνατότητα στην επομενη Βουλή με 151 βουλευτές να αναθεωρήσει μια σειρά απο σημαντικές διατάξεις. Πετυχαίνει με την αναθεωρηση που θα γίνει να μην έχουμε προβλήματα με την προεδρική εκλογή, ανοίγει η πενταετής προθεσμία προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει μια νέα αναθεωηση. Επομενως, η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει σε δέκα χρόνια το νωρίτερο. Αυτό σημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο παγιώνεται μια συνταγματική πραγμαιτκότητα όπως επεδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν δίνει την δυνατότητα στους αντιπάλους του να αλλάξουν το Συνταγμα για μια δεκαετία και με αυτό τον τρόπο μπαίνουν ορισμένα θέματα αρύθμιστα τα οποία θα έπρεπε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα