back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ακριβαίνουν τα εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Διαβάστε επίσης

Το «πράσινο φως» στην αύξηση των τιμών εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία από το 2020 έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το θέμα απασχόλησε μεταξύ άλλων την τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ, τα μέλη του οποίου είπαν ομόφωνα ναι στις προτάσεις της ομάδας εργασίας που ασχολήθηκε με τον επανακαθορισμό των τιμών εισιτηρίων.

Στις νέες προτάσεις ελήφθησαν υπόψη στατιστικά στοιχεία και έσοδα από εισιτήρια, η κατάσταση των χώρων, η περιοχή που βρίσκονται -αν δηλαδή προσελκύουν κόσμο ή όχι-, η ολοκλήρωση έργων ΕΣΠΑ και, κυρίως, η επισκεψιμότητά τους.

Έτσι, αυξάνονται από το 2020 οι τιμές των εισιτηρίων σε 24 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, όπως για παράδειγμα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου το ολόκληρο και το μειωμένο εισιτήριο από 10 και 5 ευρώ γίνονται 12 και 6 ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις νέες τιμολογιακές προτάσεις, προστίθεται κατηγορία των 10 ευρώ σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως στο Σούνιο και στην Αρχαία Αγορά – Μουσείο Στοάς Αττάλου, καθώς και στον Αρχαιολογικό Χώρο και Μουσείο αρχαίας Μεσσήνης.

Επίσης, καταργείται η κατηγορία των 2 ευρώ, που αντικαθίσταται από την κατηγορία των 3 ευρώ καθολικά.

Ωστόσο, η νέα τιμολογιακή πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού προβλέπει και μειώσεις εισιτηρίων σε πέντε χώρους και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, στον αρχαιολογικό χώρο και μουσείο αρχαίας Μεσσήνης, στον αρχαιολογικό χώρο Νεκρομαντείου, στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου και στο Σπήλαιο Θεόπετρας Τρικάλων.

Πού αυξάνονται οι τιμές των εισιτηρίων:

• Στον Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Αγοράς και Μουσείο Στοάς Αττάλου, καθώς και στον Αρχαιολογικό Χώρο Σουνίου το εισιτήριο γίνεται από 8 ευρώ (4 ευρώ μειωμένο) σε 10 ευρώ (5 ευρώ μειωμένο).

• Στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρωμαϊκής Αγοράς και στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης από 6 ευρώ (3 ευρώ μειωμένο) σε 8 ευρώ (4 ευρώ μειωμένο).

• Στον Αρχαιολογικό Χώρο Βιβλιοθήκη Αδριανού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Θήρας, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και στον Λευκό Πύργο από 4 ευρώ (2 ευρώ μειωμένο) σε 6 ευρώ (3 μειωμένο).

• Στον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπιείου και στο Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου η τιμή αλλάζει από 6 ευρώ (3 ευρώ μειωμένο) σε 8 ευρώ (4 ευρώ μειωμένο).

• Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας, στο Φρούριο Κούλε, στον Αρχαιολογικό Χώρο Ματάλων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, στον Αρχαιολογικό Χώρο Απτέρας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου και στο Σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία Αττικής από 2 ευρώ (1 ευρώ μειωμένο) οι τιμές γίνονται 4 ευρώ το ολόκληρο και 2 ευρώ το μειωμένο.

• Στη Ροτόντα το εισιτήριο από 2 ευρώ (1 ευρώ μειωμένο) θα γίνει 6 ευρώ (3 ευρώ μειωμένο), δεδομένης και της αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στο μνημείο.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα