back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρόσθετα κονδύλια και 500 νέες θέσεις διδακτικού προσωπικού υποσχέθηκε στους πρυτάνεις ο Κ. Γαβρόγλου

Διαβάστε επίσης

Πεντακόσιες νέες θέσεις διδακτικού προσωπικού και επαναπροκήρυξη θέσεων για τους πανεπιστημιακούς που συνταξιοδοτούνται, αλλά και πρόσθετα κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ,εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη διάρκεια της 90ής Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε 500 νέες θέσεις διδακτικού προσωπικού και νομοθέτηση διάταξης που θα μπορούμε να επαναπροκηρύξουμε τις θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου και εξήγησε ότι «για την επόμενη περίοδο, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή, υπολογίζονται 500 και επιπλέον 300 θέσεις. Και όπως είχαμε πει, έχουμε βρει κονδύλιο για να χρηματοδοτηθούν πανεπιστήμια μέσω ΕΣΠΑ, κυρίως για να ενισχύσουν τις διοικητικές τους δομές».

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις «μεγάλες προκλήσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», δηλαδή το «πώς θα κατοχυρώσουμε αυτό που νομικά έχει κατοχυρωθεί, ως μεταρρυθμιστικό σχέδιο, σε κάθε ίδρυμα, το οποίο θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη στρατηγική», σημείωσε και εξήγησε: «Δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση και οι θέσεις μελών ΔΕΠ, αλλά και οι νοοτροπίες που πρέπει να πάρουν αποστάσεις από συσχετισμούς δυνάμεων. Πρέπει τα Ιδρύματα να δουν ποιο είναι το επόμενο βήμα για την εδραίωσή τους, με εμάς να δηλώνουμε ότι είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε αιτήματα και να προχωρήσουμε, ακόμη και σε αλλαγές».

Από την πλευρά του, ο «οικοδεσπότης», πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας σημείωσε ότι «η παιδεία είναι μια επένδυση εθνική και θέμα εθνικής συνένωσης και συνεννόησης. Είναι μια βασική επένδυση για τη χώρα και αγορά, όχι μόνο τα πανεπιστήμια αλλά από τα χρόνια του νηπιαγωγείου».

Σταύρος Θεοδωράκης: «Προχειρότητες  οι αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που έδωσε το «παρών», χαρακτήρισε προχειρότητες τις αλλαγές που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη νέα Γ΄ λυκείου. Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στον «νέο εθνικό στόχο που πρέπει να τεθεί στον χώρο της παιδείας, ώστε να σταματήσει η “διαρροή εγκεφάλων” και φοιτητών στο εξωτερικό και επισήμανε ότι «τα δεσμά των κομμάτων κρατούν χαμηλά τα ελληνικά πανεπιστήμια». Επιπλέον, τόνισε ότι «τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να έχουν αυτοτέλεια με οικονομική αυτοδυναμία, εξηγώντας ότι η εισαγωγή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια πρέπει να γίνεται με αποφάσεις των ίδιων των Πανεπιστημίων και να μην αποφασίζουν αυθαίρετα οι υπουργοί τα κριτήρια και τον αριθμό των εισακτέων».

Νίκη Κεραμέως: «Ακαδημαϊκά Ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα»

Στην Σύνοδο των Πρυτάνεων παραβρέθηκε και η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Νίκη Κεραμέως, η οποία σημείωσε ότι «στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, το πλαίσιο που έχει νομοθετήσει η Πολιτεία για τα Ιδρύματά μας τα υποχρεώνει να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από όσα συμβαίνουν διεθνώς: με ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης, με φοβική εσωστρέφεια, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο των αποτελεσμάτων και της απόδοσης των Ιδρυμάτων, χωρίς σαφή κίνητρα για βελτίωση». «Κεντρικός στόχος» συνέχισε η κ. Κεραμέως «είναι ακαδημαϊκά Ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας».

Η ομόφωνη απόφαση των πρυτάνεων

Στην ομόφωνη απόφασή τους, οι πρυτάνεις, μεταξύ άλλων, ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας, η συνολική επιχορήγηση για το 2019 να είναι μεγαλύτερη ή ίση από τη συνολική επιχορήγηση (τακτική και έκτακτη) του 2018. Η Σύνοδος θεωρεί επίσης «επιτακτική ανάγκη την κατανομή θέσεων μελών ΔΕΠ σε όλα τα Πανεπιστήμια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της δραματικής μείωσης τα τελευταία χρόνια του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ. Κρίνει ότι μια τέτοια κατανομή θα πρέπει να βασιστεί στην αρχή της ίσης μεταχείρισης, χωρίς διακρίσεις με γνώμονα τη συμμετοχή ή μη σε διαδικασία συγχωνεύσεων».

Ισίδωρος Ρούσσος

Αναλυτικά το ψήφισμα:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 90ης ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ – Copy

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα