back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Layali Salon»: Ένα κομμωτήριο αλλιώτικο από τ΄άλλα

Διαβάστε επίσης

Ένα κομμωτήριο με κοινωνικό αντίκτυπο στην Αθήνα σε μια γειτονιά που τον έχει πραγματικά ανάγκη.

Ένα κομμωτήριο με στόχο την ένταξη προσφύγων στην αγορά εργασίας άνοιξε, πρόσφατα, στον Άγιο Παντελεήμονα. Το όνομά του είναι «Layali Salon».

Στο «Layali Salon» εργάζονται πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα. Το κομμωτήριο, που βρίσκεται στην οδό Πιπίνου 78, λειτουργεί ως μέρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Layali project».

«Layali Project»

Μέρος του  «Layali Project» είναι  επίσης και το «Layali Shop», ένα από τα νέα καταστήματα στη «Στοά Εμπόρων» στο Σύνταγμα με χειροποίητα κοσμήματα και έργα τέχνης, φτιαγμένα από πρόσφυγες. Στα άμεσα σχέδια της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Layali project» είναι η ίδρυση του «Cafe Zenobia», ένα μικρό καφέ-εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, που θα προσφέρει παραδοσιακά πιάτα της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ελλάδας. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μικρού ξενοδοχείου στην Αθήνα, όπου θα απασχολούνται πρόσφυγες.

Layali_ Salon

Το κομμωτήριο

Προς το παρόν στο κομμωτήριο εργάζεται μόνο ο Μανασέφ Ράζα 23 ετών από το Πακιστάν, ο οποίος ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια και έχει σπουδάσει κομμωτική στη χώρα μας.   «Δεν έχουμε ακόμα πολύ δουλειά. Έρχονται προς το παρόν φίλοι και κάποιοι από τη γειτονιά. Έχουμε και ένα κούρεμα σε αναμονή, το οποίο πλήρωσε μια φίλη από τη Γαλλία και θα δοθεί σε κάποιον που δεν μπορεί να πληρώσει», σημείωσε ο Μανασέφ μιλώντας στον Αθήνα 9.84. Οι τιμές είναι  πολύ προσιτές, ένα π.χ. αντρικό κούρεμα στοιχίζει 5 ευρώ. Το γυναικείο, 9 ευρώ. Λούσιμο- κούρεμα- χτένισμα: 15 ευρώ.

Layali_ Salon

Ο σχεδιασμός είναι το κομμωτήριο να παρέχει τέσσερις μόνιμες θέσεις εργασίας σε πρόσφυγες κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του.

Στόχος μέσα από αυτές τις κοινωνικές επιχειρήσεις είναι η απασχόληση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να είναι ανεξάρτητοι οικονομικά και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκεται η ΜΚΟ «Za’atar».

Layali_ Salon

ΜΚΟ «Za’atar»

Η αποστολή της Za’atar είναι να ενδυναμώσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες παρέχοντας εποικοδομητικούς χώρους για εκπαίδευση, κατάρτιση στην απασχόληση και πολιτιστική ολοκλήρωση. Η οργάνωση λειτουργεί έναν ξενώνα φιλοξενίας γυναικών προσφύγων το Orange House στα Εξάρχεια. Παράλληλα γίνονται και μαθήματα ξένων γλωσσών, χορού και εκμάθησης χρήσης Η/Υ ενώ προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη ένα πιάτο ζεστό φαί και την δυνατότητα να πλύνουν τα ρούχα τους και να κάνουν ένα μπάνιο. Επίσης λειτουργεί Συμβουλευτικό Δίκτυο για άτομα της LGBTQ+ κοινότητας και το πρόγραμμα «SIOPI», που στόχο έχει την υποστήριξη προσφύγων πρόσφατα αποφυλακισμένων από ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα