back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ομόθυμη καταδίκη του ρατσισμού από τους υποψηφίους δημάρχους Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

Ομόθυμη καταδίκη του ρατσισμού από τους υποψηφίους δημάρχους Αθηναίων (Π. Γερουλάνο, Ν. Ηλιόπουλο, Κ. Μπακογιάννη, Π. Κωνσταντίνου, Ν. Σοφιανό, Γ. Τσιρώνη) που συμμετείχαν την Κυριακή το απόγευμα σε συζήτηση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων για την άνοδο της ακροδεξιάς φασιστικής βίας, με συντονιστή τον αντίδημαρχο Μεταναστών και Προσφύγων Λευτέρη Παπαγιαννάκη.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη του Europe Direct του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της καμπάνιας «Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» που πλαισιώνεται από την ομώνυμη έκθεση στην Τεχνόπολη και με αφορμή την 21η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων.

Παρατηρητήριο κατά του ρατσισμού

Ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι είναι ορατό το αποτέλεσμα της πλήρους αποτυχίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού και τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «έχουμε στην Αθήνα ολόκληρες περιοχές που βιώνουν την εγκατάλειψη και ο φόβος και ο φασισμός βρίσκουν πρόσφορο έδαφος”. Τόνισε ότι «η βία από όπου κι αν προέρχεται δημιουργεί αποστροφή, οργή και αγανάκτηση και πρέπει να καταδικάζεται χωρίς γενικολογίες, αστερίσκους και υποσημειώσεις».

Επανέλαβε την πρόταση για ενιαίο συντονιστικό κέντρο για την ασφάλεια που θα συμμετέχει ο δήμος και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας της ΕΛΑΣ με την Δημοτική Αστυνομία, ενώ αναφέρθηκε σε προτάσεις, όπως η δημιουργία Παρατηρητηρίου κατά του Ρατσισμού.

Επισήμανε εξάλλου ότι “συνεργασία, συνεννόηση και συναίνεση βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα της Αυτοδιοίκησης» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι “δεν είναι κάτι θεωρητικό, αλλά πρακτικό”, καθώς και ότι “πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουμε να κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος”. Επισήμανε τέλος ότι από την επόμενη των εκλογών “είμαστε όλοι συνοδοιπόροι και όλοι μαζί θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη”.

Η Αθήνα σύγχρονη πολυπολιτισμική μητρόπολη

Ο Νάσος Ηλιόπουλος υπεραμύνθηκε της ταυτότητας της Αθήνας ως σύγχρονης πολυπολιτισμικής μητρόπολης . Υπογράμμισε ότι το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε καλές στιγμές συντονισμού απέναντι στην Χρυσή Αυγή, οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν, υποστήριξε ωστόσο ότι οι ρητορικές συγκλίσεις είναι εύκολες και έθεσε ζητήματα πολιτικής.

Άσκησε μάλιστα κριτική σε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και στην φράση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί «ανακατάληψης των πόλεων».

Με αφορμή αυτό ο κ. Μπακογιάννης σχολίασε ότι «το να ταυτίζει κάποιος την κυβέρνηση Σαμαρά με την ΧΑ δεν είναι μόνο άδικο, αλλά και βούτυρο στο ψωμί της ΧΑ», για να απαντήσει ο κ. Ηλιόπουλος ότι δεν ταύτισε, αλλά αναφέρθηκε σε κάτι που έχει ειπωθεί.

Δημιουργία Συμβουλίων Γειτονιάς

Ο Παύλος Γερουλάνος ξεκαθάρισε πως για το ζήτημα της ένταξης των μεταναστών, αλλά και κατά της Χρυσής Αυγής ο ίδιος θα συνεργαζόταν με όλους όσοι βρίσκονται σε αυτό το πάνελ χωρίς κανένα όρο και χωρίς καμία εξαίρεση, ενώ τάχθηκε υπέρ της ψήφου των μεταναστών σημειώνοντας ωστόσο ότι η ψήφος δεν φτάνει.

Επανέλαβε την πρότασή του να δημιουργηθούν συμβούλια γειτονιάς, ενώ υπογράμμισε ότι «ο πλούτος του ελληνικού πολιτισμού είναι ότι μας έχει επηρεάσει και ότι έχουμε επηρεάσει». Πρότεινε εξάλλου, ότι όλα τα σχολεία να επισκεφθούν την συγκεκριμένη έκθεση.

Ψήφος μεταναστών

Ο Νίκος Σοφιανός διερωτήθηκε μεταξύ άλλων γιατί τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτή την χώρα δεν έδωσαν την ψήφο των μεταναστών και σχολίασε ότι «τα λόγια απέχουν από την πράξη».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, ενώ άσκησε κριτική στο γεγονός ότι η προσωρινή διαμονή στον Ελαιώνα έχει γίνει μόνιμη.

Δικαίωμα εκλογής μεταναστών

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου υπογράμμισε πως για να υπάρχουν συμμαχίες πρέπει να συμφωνούμε σε πολιτικές και κατέστησε σαφές ότι, η παράταξή του λέει όχι «σε συντονισμούς με την Αστυνομία» και ότι «οι ατζέντες νόμου και τάξης θα μας βρουν κάθετα αντίθετους όπως και οι λογικές ιδιωτικοποιήσεων.»

Κατέστησε εξάλλου σαφές ότι, “συνεργασία και συναίνεση στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχουμε με όσους θέλουν να ακούσουν τους φτωχούς και θα είμαστε φωνή αριστερής και αντικαπιταλιστικής αντιπολίτευσης», ενώ τάχθηκε υπέρ της ψήφου και εκλογής μεταναστών σε όλες τις εκλογές.

Επένδυση στην υποδοχή μεταναστών στα σχολεία

Ο Γιάννης Τσιρώνης έθεσε πρωτίστως το ερώτημα εάν θέλουμε να έχουμε ξένους στην Ελλάδα και εάν αυτό εξυπηρετεί την κοινωνία, δίνοντας ο ίδιος καταφατική απάντηση, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να επενδύσουμε στην υποδοχή των ξένων και κυρίως στα σχολεία.

Τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής υπογραμμίζοντας ότι θα μας δείξει τον δρόμο και θα μας επιβάλει τον διάλογο στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ τόνισε πως μόνο αν κουβεντιάσουμε με τους πολίτες θα φανούν ποιες είναι οι λύσεις και τι είναι βιώσιμο και τι δεν είναι.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα