back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παστίτσιο το κλασσικό

Διαβάστε επίσης

Μου έρχονται εικόνες και μυρωδιές από το παστίτσιο της μαμάς μου, το φαγητό που άρεσε σε όλους και δεν έμενε κομμάτι στο ταψί, την θυμάμαι να λέει, ωραίο φαγητό αλλά μπελαλίδικο, ένα σωρό «καραμπαλίκια» βγαίνουν, κατσαρόλια δηλαδή, λέξη τούρκικη.

Όντως, μια κατσαρόλα για τον κιμά, μια για το βράσιμο των μακαρονιών, μια για την μπεσαμέλ, το σουρωτήρι, τρίφτη για το τυρί, να τα καραμπαλίκια, αλλά αξίζει τον κόπο!
Πρώτα φτιάχνουμε τον κιμά, βάζουμε μέσα στο κατσαρολάκι μας λίγο λάδι και μόλις κάψει, καβουρντίζουμε τον κιμά γυρίζοντάς τον, μέχρι ν ασπρίσει, αφού καβουρντιστεί καλά, τον σβήνουμε με μισό ποτήρι κρασί κόκκινο, η άσπρο, ότι έχετε, αμέσως μετά ρίχνουμε αλατοπίπερο, λίγο μπαχάρι, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο τριμμένα όλα, φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε καλά, στη συνέχεια ρίχνουμε πολτοποιημένη ντομάτα, λίγο νεράκι και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, για να δέσει η σάλτσα του, δεν θέλει πολύ ώρα, σε κάνα εικοσάλεπτο είναι έτοιμος.
Εγώ δεν βάζω κρεμμύδι στον κιμά, όσοι όμως το θέλουν, μπορούν να προσθέσουν!
Σε μια άλλη κατσαρόλα τώρα, βράζουμε τα μακαρόνια για δέκα λεπτά,
έχουμε τρίψει το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε, εγώ συνήθως βάζω γραβιέρα και ένα μαλακό κίτρινο τυρί, μπορείτε να τα πάρετε και έτοιμα τριμμένα, για να γλιτώσετε την βαβούρα.
Σουρώσουμε τα μακαρόνια και τ αφήνουμε να περιμένουν, ετοιμάζουμε το ταψί που θα το ψήσουμε, βάζουμε από κάτω λίγο λαδάκι και πασπαλίζουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Αδειάζουμε τα μισά μακαρόνια μέσα, βάζουμε από πάνω τον κιμά, πασπαλίζουμε λίγο τυρί, μετα πάλι μακαρόνια, λίγο τυρί και σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ, ρίχνουμε τυρί τριμμένο, κανελίτσα και το βάζουμε στον φούρνο, πάνω κάτω στους 180 βαθμούς για μια ώρα τουλάχιστον, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Η έτοιμη μπεσαμέλ είναι πολύ πρακτική γιατί γλιτώνουμε από άλλη μια βαβούρα, είπαμε να μαγειρεύουμε, αλλά ας απλοποιούμε και μερικά πράγματα στην ζωή μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα