back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιδιώνυμο: H μόνη λύση για την πάταξη του χουλιγκανισμού

Διαβάστε επίσης

Η βία στα γήπεδα έχει γίνει συνήθεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Λύση υπήρχε στο παρελθόν με το νόμο Ορφανού, αλλά κάποιους δεν τους βόλευε.

Τα επεισόδια στα γήπεδα έχουν πλέον γίνει καθημερινότητα στον ελληνικό αθλητισμό και το χειρότερο, τα έχουμε αποδεχτεί. Τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί πολύ σοβαρά γεγονότα τα οποία όμως δεν μας έκαναν σοφότερους στην πρόβλεψη και κυρίως στην αντιμετώπιση τους.

Ποιός ξεχνάει τις απίστευτες σκηνές βίας μεταξύ των οπαδών ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου στον Βόλο. Ποιός ξεχνάει επίσης την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με όπλο στο περσινό ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Ήρθαν και τα χθεσινά στο Ολυμπιακό Στάδιο με την εισβολή των οπαδών των “πρασίνων” στο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και η οριστική διακοπή από τον Γερμανό διαιτητή και έδεσε το γλυκό.

Η δραστική λύση για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας είχε βρεθεί στο παρελθόν από τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, με την νομοθέτηση του “ιδιώνυμου” για τους οπαδούς που προκαλούν ή συμμετέχουν σε επεισόδια.

Τι είναι το “ιδιώνυμο”

“Ιδιώνυμο” στη Νομική Επιστήμη χαρακτηρίζεται το έγκλημα για το οποίο προβλέπονται ιδιαίτερες ποινές σε σχέση με τα εγκλήματα της γενικής κατηγορίας όπου αυτό υπάγεται. Ειδικά στο πεδίο του αθλητισμού, το “ιδιώνυμο” είχε νομοθετηθεί το 2006, από τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό. Προέβλεπε μεταξύ άλλων την άμεση φυλάκιση συλληφθέντων για σοβαρά επεισόδια στα γήπεδα. Καταργήθηκε με απόφαση του διαδόχου του Ορφανού, Γιάννη Ιωαννίδη.

Τα αποτελέσματα και η κατάργηση του

Όταν εφαρμόστηκε το ιδιώνυμο στον αθλητισμό τα κρούσματα βίας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μειώθηκαν κατά 80%, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων. Η αιτία της βελτίωσης των συνθηκών ήταν πως οι θερμόαιμοι της εξέδρας γνώριζαν πως ενδέχεται να βρεθούν στην φυλακή αν συλληφθούν για πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα.

Γι’ αυτό το ιδιώνυμο έφερε σχετική ηρεμία στις εξέδρες μέχρι που το κατάργησε ένας άνθρωπος του αθλητισμού! Ο Γιάννης Ιωαννίδης, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Μάλιστα ο Γιώργος Ορφανός έχασε την βουλευτική του έδρα όταν έγιναν οι εκλογές.

«Είναι δεδομένο ότι πλήρωσα πολιτικά την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου. Εγώ αντιμετώπισα το πρόβλημα για το οποίο όλοι έλεγαν ότι έχει πολιτικό κόστος. Αλλά με «τιμώρησαν» όσοι ευεργετήθηκαν από αυτό, οι υγιείς φίλαθλοι», είχε δηλώσει τότε ο Ορφανός, ενώ ο Ιωαννίδης είχε πει για την απενεργοποίηση του ιδιώνυμου: «Ο κ. Ορφανός προώθησε το ιδιώνυμο, το οποίο ως άνθρωπο του αθλητισμού με βρίσκει αντίθετο. Σήμερα άραγε, με όλα όσα συμβαίνουν σε ένα χώρο που υπηρέτησε πολλά χρόνια με μεγάλη επιτυχία, τον ικανοποιούν;

Οι σκέψεις του Βασιλειάδη

Έντεκα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2017, η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, σκέφτεται να επαναφέρει το ιδιώνυμο, με αφορμή τα επεισόδια του Βόλου στον τελικό του Κυπέλλου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, γιατί τα ελληνικά γήπεδα έχουν γίνει το βασίλειο του χουλιγκανισμού.

Ο σημερινός Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης είχε δημοσιοποιήσει το Μάιο του 2017 για πρώτη φορά την πρόθεσή του να επαναφέρει το “ιδιώνυμο” για πράξεις αθλητικής βίας, μετά τα επεισόδια του Βόλου. Ακόμα περιμένουμε. Το ημερολόγιο γράφει 18 Μαρτίου του 2019.

Ο νέος αθλητικός νόμος προβλέπει πως για όσους συλαμβάνονται για επεισόδια, θα τους ασκείται ποινική δίωξη και περιοριστικοί όροι, τους οποίους εάν παραβούν, μόνο τότε θα κινδυνεύουν με φυλάκιση. Προβλέπεται δια βίου αποκλεισμός από τα γήπεδα και η παρουσία τους στα αστυνομικά τμήματα. Θα δούμε κατά πόσο θα εφερμοστούν όλα αυτά και το κυριότερο έαν θα είναι τελικά η λύση για τη γάγγραινα του χουλιγκανισμού.

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα