back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέα Ζηλανδία: αλλαγή νομοθεσίας περί οπλοκατοχής

Διαβάστε επίσης

Νέους νόμους για την οπλοκατοχή αναμένεται να ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Γιασίντα Άρντερν, έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση στα δύο τεμένη που κόστισαν την ζωή σε 50 ανθρώπους, ενώ δεκάδες ακόμη τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

“Εντός 10 ημερών από αυτή την τρομερή πράξη τρομοκρατίας θα έχουμε ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εκτιμώ θα καταστήσουν την κοινότητά μας ασφαλέστερη“, δήλωσε η Άρντερν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Νωρίτερα, το υπουργικό της συμβούλιο είχε καταλήξει σε αποφάσεις επί της αρχής αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής.

5 εκατομμύρια κάτοικοι, 1,5 εκατομμύριο όπλα

Στη Νέα Ζηλανδία, μία χώρα ο πληθυσμός της οποίας δεν ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια κατοίκους, κυκλοφορούν περίπου 1,5 εκατομμύριο πυροβόλα όπλα, ενώ ο αριθμός των κατόχων άδειας οπλοκατοχής ανέρχεται στις 300.000. Η κατώτερη ηλικία για να έχει εξασφαλίσει κανείς άδεια οπλοκατοχής είναι τα 16 έτη, ενώ στα 18 μπορεί κάποιος να βγάλει άδεια για ημιαυτόματο όπλο.

Προϋποθέσεις για έκδοση άδειας οπλοκατοχής

Η έκδοση άδειας οπλοκατοχής βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών αρχών της χώρας. Εάν η αστυνομία κρίνει ότι ο αιτών/η αιτούσα είναι κρίνεται ψυχικά υγιής, δεν έχει βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, δεν κάνει χρήση ναρκωτικών, μπορεί να εκδώσει άδεια. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχουν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, όπως, για παράδειγμα, κατάλληλος χώρος αποθήκευσης του όπλου.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες περιορισμένης πρόσβασης σε ημιαυτόματες καραμπίνες και πυροβόλα όπλα. Άδειες υψηλότερου επιπέδου που επιτρέπουν τη χρήσης αυτόματων όπλων χορηγούνται σπάνια σε πολίτες.

Σχεδόν όλες οι αιτήσεις εγκρίνονται

Σύμφωνα με Μέσα της Νέας Ζηλανδίας, το 99% όσων υπέβαλαν το 2017 αίτηση για χορήγηση άδειας οπλοκατοχής την εξασφάλισε. Βάσει της νομοθεσίας της χώρας, εφόσον κάποιος εξασφαλίσει άδεια οπλοκατοχής, έχει το δικαίωμα να αγοράσει και να έχει στην κατοχή του όσα όπλα επιθυμεί. Στη Νέα Ζηλανδία αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολυκαταστήματα που πωλούν αποκλειστικά όπλα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα